Володимир Голубничий, найкращий скороход ХХ століття
Після перемоги на Олімпіаді лікар порадив випити спирту, щоб заспокоїтись
02.06.2016 08:09

- Знаєте, в дитинстві моєю заповітною мрією було поїсти досхочу. Жили ми бідно. На сніданок, обід і вечерю - ріденький пісний супчик. Рятував город. З малих років допомагав і бабусі, і батькам. І воду тягав, і копав. У мене з дитинства тяга до землі. Легко нічого ні в спорті, ні в житті не давалося. У студентські роки, наприклад, я все наїстися ніяк не міг. Якщо першим прийдеш до їдальні, борщ давали ще густий. А ось якщо затримаєшся на тренуванні - все: рідкий, як бурда. У гуртожитку готували картоплю-"товчонку" зі сметанкою або кефірчиком. Може, я тому і досяг якихось вершин у спорті, що в молодості був вічно голодним і злим.

- Було таке. За повний комплект - золото, срібло і бронзу - пропонували трикімнатну квартиру в Сумах і нову машину. Однак я на це не пішов, хоча складні моменти в житті, особливо у 90-і роки, були. Зберіг і золотий годинник, подарований 50 років тому Щербицьким. Щоправда не так давно, коли виступав в одній із сумських шкіл, двоє учнів, вхопившись за золоту медаль, трохи її пошкодили, але друзі усунули поломку.

- У 2012 році ви в числі 24 найкращих легкоатлетів сучасності були обрані Членом Зали Слави Міжнародної Асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) у Барселеоні. Це найвища відзнака досягнень легкоатлета, вінець спортивної кар'єри, що віншує його перемоги і рекорди. Довелося відвідати Барселону?

- Та куди там. Здоров'я вже не те. Хоча офіційне запрошення було. Важко виїжджати за межі Сум, хоч мене й запрошують на різні заходи.

- Судячи з присвоєного вам звання Почесного громадянина Сум, місто не забуває свого героя...

- Гріх жаліться. Так, моє ім'я носить легкоатлетичний манеж, де проводяться змагання всеукраїнського рівня, поряд відкрита Алея спортивної слави, де є інформація про видатних спортсменів - уродженців Сумщини. Місцева влада, треба віддати їй належне, дбає про спорт, зокрема і про розвиток легкої атлетики. Постійно запрошують на різноманітні змагання, та повторюсь, здоров'я вже не те, щоб відгукуватися на всі запрошення, хай мене вже пробачать... Але на відкриття чемпіонату України зі спортивної ходьби, запланованого на 11 червня і приуроченого до мого ювілею, обов'язкового прибуду.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-