Назар Фірман, український шахматист, гросмейстер
Україна може втратити сестер Музичук, як уже втратила Карякіна та Лагно
Інтерв'ю 12.03.2016 13:52

- Якщо взяти до уваги, в яких умовах ми це робили, то усій команді пам`ятник треба ставити. Тому що кошти почали надходити лише за кілька тижнів до матчу. І ми практично за цей короткий час організували усе, що ви тут бачите. Якщо говорити про онлайн трансляцію і трансляцію по телебаченню - то це вперше в Україні шахи вийшли в широкий ефір, різні канали дають прямі включення, анонси, коментарі. Ці передачі мають змогу дивитися мільйони глядачів і гра набуває небувалої популярності. Досить сказати, що в Україні зараз функціонують 180 шахових федерацій.

А нам є що показати. Львів - це шахове місто, де зараз проживає 22 гросмейстери міжнародного рівня.

- ФІДЕ нам спочатку ставила не оцінки, а претензії, і вони були вмотивовані. Кошти треба перераховувати вчасно. У нас, як це не прикро, на державному рівні підтримки спорту немає. Рік Марія Музичук готувалася за власні кошти, а міністерство все обіцяло... Речі треба називати своїми іменами і це - ганьба. Виплатили одну тисячу доларів за перемогу на чемпіонаті світу і, що називається, вмили руки. В той час, коли ця молода дівчина реально бореться, представляє Україну, виграє у росіянки (Наталії Погоніної у фіналі чемпіонату світу-2015 у російському Сочі) під тиском і не підтримати її? Ця вся інформація доходила до неї, що матч по суті провалювався, і всі ці переживання зараз позначаються на її грі. Фактично врятував матч міський голова Андрій Садовий, який вів переговори і довів їх до логічного завершення.

- Ви згадували, що доводилось робити низку поступок китайській стороні. В чому вони полягали?

Те, що матч проходить у нас, - це вже перемога, незважаючи на його результати

- Насамперед, у технічних моментах. Взяти хоча б півгодинну затримку відеотрансляції. І ще низка нюансів, які могли б зіграти на нашу користь, але допомагають китайцям. Знову ж таки - це поступки ФІДЕ стороні, яка сумлінно виконала свої фінансові зобов`язання. Але те, що матч проходить у нас, - це вже перемога, незважаючи на його результати. Марічку я взагалі вважаю героєм України, бо перемогти в Росії, привести до України чемпіонат світу і зараз під таким тиском захищати честь своєї Батьківщини - такі люди повинні бути в загальній повазі.

- Що ви маєте на увазі під словом "тиск"? З чийого боку він чиниться?

- Не в плані організації, а в плані підготовки. Фактично, дирекція матчу разом із активними людьми - спонсорами - закрила питання фінансування Музичук. Треба сказати спасибі "Галицькій здобі", торговельній мережі "Рукавичка", іншим установам, міській та обласній радам, які виділили кошти. Фактично, вони цей матч врятували. Треба подякувати і громаді України, видатним людям, таким, як Славко Вакарчук, Андрій Котельник. Вони приходять просто підтримати Марічку, випити із нею кави, сказати добре слово. І це вмотивовує нашу спортсменку. Це той випадок, коли негатив від владного бюрократизму нівелювали люди своїм об`єднанням, вони рятують ситуацію і допомагають проводити матч на дуже високому рівні.

- Назаре, і Марійка Музичук, і Хоу Іфань зазначали, що їм було б набагато комфортніше проводити гру при глядачах. Чому місцем поєдинку було обрано саме Палац Потоцьких? Чи розглядались інші варіанти?

- У нас були різні варіанти. Але ми хотіли продемонструвати красу Львова, його старовинність.

- Що ще розглядалось як місце локації матчу?

- Палац культури залізничників, де є відповідне технічне забезпечення, там свого часу проводився саміт президентів країн Східної Європи, Будинок вчених і навіть оперний театр. Але коли представники ФІДЕ побачили внутрішнє убранство Палацу Потоцьких, вони схилились до думки, що це - найкращий вибір.

- Як ви можете зараз розцінити шанси Марічки Музичук?

- Фактично, в шостій партії було втрачено можливість переламати гру на нашу користь. Скоріш за все, цього зробити вже не вдасться, бо ми розуміємо, проти кого граємо. Хоч було видно, що Хоу Іфань теж зламалася, було легко її обіграти, тоді, можливо, Марія мала б перевагу. А так як вона програла, то Іфань тепер у дуже комфортних умовах. 

- Якщо справа піде за найгіршим сценарієм, чи матиме Марічка змогу повернути собі світову шахову корону, чи вона вже остаточно втрачена для України?

Хтось здобуває Україні славу в бою, а хтось - за шаховою дошкою...

- Не даремно готувалась Марічка до матчу. Вона отримала досвід. Думаю, після цього матчу у неї виросте рейтинг, вона ще покращить свою гру. Наблизиться впритул до суперниці. Сподіваюся, ми ще побачимо не лише Марічку, але й її сестру Аню в поєдинку проти Іфань. Це точно. Це на один рік вона, можливо, втратить корону, а надалі є всі шанси на реванш. Питання лише в тому, що держава повинна підтримувати таких спортсменів. Це лідери нації, її герої. Хтось здобуває Україні славу в бою, а хтось -  за шаховою дошкою...

- Ми так чекали на перемогу, що поразка для багатьох буде справжньою трагедією...

- Те, що Марія і Іфань ще будуть воювати і воювати сильно - це поза сумнівами. Але ж знову це залежить від держави. Бо ми можемо втратити цих спортсменок - Марію і Анну Музичук так, як уже втратили Карякіна, Лагно та інших, які грають за Росію та інші держави. Тоді взагалі не буде кому захищати честь країни, бо національна збірна тримається на них. Повірте, це стосується у нас будь-якого виду спорту. Я розумію, є складнощі у фінансовому плані, але лідерів, які презентують Україну, треба любити, поважати і допомагати їм.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-