Матч за шахову корону. Відкритий варіант служить Музичук вірою і правдою

Матч за шахову корону. Відкритий варіант служить Музичук вірою і правдою

Укрінформ
Сьома партія львівського матчу на першість світу з шахів серед жінок між чемпіонкою - українкою Марією Музичук та претенденткою - китаянкою Хоу Іфань починалась у п'ятницю у несприятливих для Музичук умовах.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів міжнародний майстер, тренер ФІДЕ Петро Марусенко

"Суперниці грають матч із десяти партій. А рахунок був уже 4:2 на користь китаянки. Словом, навіть нічия наближала її до корони, а перемога робила її шанси чи не стовідсотковими. До того ж Хоу Іфань грала білими. А це дає більше шансів на перемогу. Тому типова матчева стратегія - намагатися перемогти білими та робити нічию чорними", - зазначив фахівець.

Та річ у тім, що в цьому двобої Марія відмінно готова теоретично. Це була її четверта партія чорними, і в жодній вона не мала проблем у дебюті.

"Перший хід Хоу Іфань був 1.е2-е4. Суперниці втретє в матчі розіграли відкритий варіант іспанської партії.

Цього разу китайська шахістка втретє змінила стратегію на 9-му ході. Але, як і в двох попередніх "іспанських" двобоях, Марія грала в дебюті точно й упевнено. Після 18-го ходу на шахівниці виникла позиція, котра вже зустрічалася в партії Хоу Іфань. Так вона грала проти індійської шахістки Хампі Конеру 2012 року", - нагадав міжнародний майстер.

Новий 19-й хід Хоу не приніс їй великих дивідендів. Позиція чорних була цілком задовільною. І хоча суперниці давно розміняли ферзів, боротьба ще тільки починалася.

"На біду, чемпіонка потрапила до цейтноту, і це могло поставити її в скрутне становище. Однак Хоу Іфань, яку вважають "залізною леді" сучасних шахів, показала, що вона теж звичайна людина. На 40-у ході вона припустилася помилки. Замість ходу, який міг призвести до переваги, претендентка обрала зовні активне, але помилкове продовження. І Марія, незважаючи на брак часу, одразу зрівняла позицію. А ще через кілька ходів вона мала чудову нагоду поборотися за ініціативу. На жаль, вона пройшла повз цю можливість. І хоча чорні перейшли в турове закінчення із зайвим пішаком, та воно було теоретично нічийним. Спростувати висновки теорії українській шахістці не вдалося, і суперниці потиснули руки одна одній", - підсумував Петро Марусенко.

Рахунок матчу став 4,5:2,5. Тепер Марії треба набрати 2,5 очка з 3-х, щоб зрівняти рахунок. Завдання - надскладне. Але зважимо на те, що вона має два білих кольори. Отож, сподіватимемося на диво.

Наступна, восьма партія, відбудеться 12 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-