План, розкутість, рикошет

План, розкутість, рикошет

Укрінформ
Як нам перемогти Хорватію.

Напередодні ключового відбіркового матчу ЧС-2018 Хорватія – Україна пропонуємо свої варіанти того,  як досягти в ньому успіху. Розуміємо, що перемогти на полі загребського «Максімиру» - задача надзвичайно складна. Але саме три очки в цій зустрічі зможуть розвернути боротьбу за перше місце в групі, відтак пряму путівку до Росії-2018, на нашу користь. Тому ось наші три варіанти.

Варіант 1. План на гру

Сьогодні збірна України здатна обіграти такого сильного суперника, як Хорватія, лише завдяки порядку і 100% віддачі. Тому наші головні союзники – контроль м’яча, чітка взаємодія усіх ліній та німецька дисципліна. Саме про це перед грою говорив головний тренер «синьо-жовтих» Андрій Шевченко: «Моє бачення гри і моя філософія в тому, аби команда контролювала м’яч і завдяки цьому контролювала гру». Його задум наступний – запропонувати хорватам власний пресинг і спробувати відбирати у них м’яч ще на їх половині поля.

Для втілення такого плану Шевченко зробить ставку на перевірених бійців та футболістів, здатних багато рухатися, боротися і штовхатися. Таких у нас вистачає. Це захисники Федецький, Ракицький, Кучер, Ордець, Кривцов, хавбеки Степаненко, Малишев, Сидорчук, Ротань, Шахов. Навіть форварди Селезньов, Кравець і Зозуля вміють пресингувати і грати у відборі. За такої гри – головне, аби нам вистачило сил і концентрації на усі 90 з лишнім хвилин матчу. Ну і гол потрібен. Будь-який, без естетичних вимог. Зрозуміло, що в цьому разі гру збірної України вкотре обізвуть «антифутболом», але це вже нюанси.  

Варіант 2. Психологія

Компонент в якому «синьо-жовті» точно матимуть перевагу – це психологічна відповідальність за результат. Нашу збірну якщо вже не ховають, то точно нічого доброго не чекають. Усі розуміють силу Хорватії. Модрич, Ракитич, Перишич, Ковачич, Брозович, Манджукич, Калинич – зірки європейського рівня, здатні самотужки вирішувати долю поєдинку. Втім, статус фаворита і господаря матчу має зворотній бік – самозаспокоєність, брак налаштування, недооцінка суперника. І хоч профі мають залишатись профі, людський фактор ніхто не відміняв. Тим більше у запальних балканців.  

Перевага хорватів у класі вже спровокувала їх тренерський  штаб на  авантюрний крок. А саме самовпевнене рішення головного тренера Анте Чачича обійтися без додаткових сил в обороні на тлі кадрових проблем. Через травми проти України не зіграють провідні захисники Чорлука і Врсалько, а участь київського динамівця Віди під питанням.  Наразі у «картатих» така четвірка оборонців: Єдвай справа, Лешкович і Мітрович в центрі, Піварич зліва. На думку експертів, Чачич дуже ризикує, випускаючи проти нас захист сумнівної якості. Підстава так чинити у нього лише одна – Чачич впевнений, його хлопці матимуть таку велику перевагу в середині поля, що українці навіть не думатимуть про атаки. Що ж, маємо нагоду покарати хорватів за зверхність.

Варіант 3. Х-фактор

Про це згадував Андрій Шевченко. На його думку, на результат в цьому матчі може вплинути одне неочікуване рішення на полі. Ми не проти. Якщо ми не зламаємось і «синьо-жовтих» не розчавить «картатий» бульдозер, то нехай це «рішення» буде на нашу користь. Стати українським Х-фактором здатні Малиновський, Селезньов, Бєсєдін. Скажімо, перший нині у відмінній формі і чому б його вміння забивати зі штрафних не спрацює саме під час матчу на «Максімирі». На користь Селезньова говорить його гольова серія в чемпіонаті Туреччині. А щодо Бєсєдіна, то дебютантам, як правило, щастить.

Нарешті, на полі буде ще одна людина, здатна вплинути на результат. Це арбітр матчу – іспанець Антоніо Матео Лаос. Як і будь-який іспанський топ-суддя, Лаос емоційний та здатний приймати непередбачувані і суперечливі рішення. То пенальті прогавить, то симуляцію вигадає. Не факт, що така самодостатня фігура як Лаос матиме певні сентименти на користь господарів. Навпаки, до зіркових Модрича і Ракитича він ставитиметься навіть більш прискіпливо.

Святослав Василик, Київ

Фото: сайт ФФУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-