Музичук за крок від шахової корони

Музичук за крок від шахової корони

Укрінформ
Анна Музичук пробилася до фіналу жіночого чемпіонату світу в Тегерані. 

У півфіналі українка перемогла дуже сильну росіянку, екс-чемпіонку світу Олександру Костенюк 2:0. Суперницею Музичук у фіналі стане переможець матчу між китаянкою Тан та Харікою Дронвалі з Індії.

На краю прірви

Сказати, що в півфінальному двобої події розвивалися драматично, це – не сказати нічого. Перша партія Костенюк – Музичук напевно увійде до історії шахів. Анна обрала чорними французький захист, який до цього грала в житті на високому рівні лише п’ять разів, причому двічі – проти сестри Марії. Проте, як сказала, Анна після партії, вона хотіла здивувати суперницю, а натомість здивували сама себе.

Насправді, львів’янка після дебюту потрапила в неприємну ситуацію. Ось як оцінив її коментатор чемпіонату світу міжнародний гросмейстер з України Євген Мирошниченко: «Якогось моменту здавалося, Аня програє учбову мініатюру, але тут виявилися відмінні бійцівські якості Анни, яка знаходила, можливо, не найсильніші, проте найбільш неприємні ходи для суперниці».

Проте, здавалося, що йде гра кота з мишею. Костенюк час від часу проходила повз найсильніші ходи, а у відповідь Музичук робила кілька відмінних ходів, а потім відверто «мазала». Особливо неприємна ситуація виникла перед 34-им ходом білих. Якби Олександра знайшла нескладне продовження, чорні змушені були б віддати туру за слона, й їхні шанси на порятунок були б мінімальними. 

Перемога майже за Гоголем

Але час спливав, екс-чемпіонка не робила хід, а, коли пішла, виявилося, що то був вельми млявим хід королем, який дав Анні перепочинок. Утім, проблем в неї вистачало, до суто шахових додалися турботи з часом. Львів’янка потрапила до сильного цейтноту. 

Втім їй вдалося без вирішальних втрат пройти контроль, і чорні мали захищатися, хоча їм бракувало пішака. Тепер вже Костенюк стала подовгу замислюватися, і в неї залишилося зовсім небагато часу. І тут нерви в росіянки не витримали. Вона зробила неймовірний хід конем, після якого не лише втратила перевагу, а опинилася в безнадійній ситуації. Свого шансу українка не втратила – вона швидко і чітко провела вирішальну атаку і перемогли на 64-у ході.

Після партії Анна підкреслила, що сталося справжнє диво, і що вона дуже щаслива. Як зауважив свого часу Микола Васильович Гоголь: «Хто що не кажи, а подібні пригоди трапляються на світі, - зрідка, але трапляються». 

30 ходів для другої звитяги

Перед другою партією, поставало питання - якої ж тактики дотримуватися Анні, якій потрібно було білими зробити нічию? Навіть чорними вона в аналогічній ситуації йшла на зустрічний бій. І українка не зрадила собі – вона зробила свій улюблений хід королівським пішаком. 

Костенюк, яка мала лише перемагати, відмовилася від російської партії, що вірою і правдою слугувала їй на цьому чемпіонаті. Олександра обрала сіціліанську партію. А Музичук пішла на варіант, який зустрівся в неї п'ятнадцять років тому на чемпіонаті світу серед дівчат до дванадцяти років.

Коли білі розміняли коней, перед суперницею стала дилема – або розміняти ферзів, що давало їм приблизно рівну гру, або ухилитися від розміну, але їхня позиція стане значно гіршою. Олександра обрала другий варіант. Однак успіху це їй не принесло. Вже невдовзі суперниці все ж таки розміняли ферзів, але цього разу закінчення було вже значно кращим для білих.

До того ж, стало помітно, що росіянка так і не оговталася після вчорашнього фіаско. В неї не виявилось сил змусити себе думати – вона грала дуже швидко і не найкращим чином. Натомість Анна спокійно реалізувала перевагу, і на 30-у ході Костенюк здалася. 

Матч українки з росіянкою закінчився з рахунком 2:0. На цьому чемпіонаті Анна набрала 9 очок з 10 у класичні шахи. А демонструвати своє вміння грати у швидкі або бліц (де вона є чинною чемпіонкою світу) їй так і не довелося. Усі п’ять матчів Музичук виграла в основний час. Додамо, що вона поки що додала майже 17 пунктів до свого рейтингу і майже впритул наблизилася до китаянки Ю Веньюнь, яка йде другою слідом за співвітчизницею Хоу Іфань.

До корони – один крок

Тепер на Анну Музичук чекають два дні відпочинку. Один – день тай-брейків, а наступний – «законний» вихідний, який, до речі, є єдиним на турнірі. А потім – фінальний матч. За регламентом він складається з чотирьох партій. За рахунку 2:2, наступного дня відбудеться тай-брейк, де може визначитися доля шахової корони.

Інший півфінал між китаянкою Тан та Харікою Дронвалі з Індії проходив у жорсткій боротьбі за явною перевагою білих. У першій партії 19-річна китаянка чудова провела атака і примусила суперницю капітулювати. Наступного дня Харіка теж пішла в наступ, китаянка захищалася з усіх сил. Але під кінець партії обидві шахістки припускалися неймовірних помилок. У підсумку останньою схибила китаянка. 

Наприкінці суперниці розважили публіку своєрідним шоу. Індійська шахістка демонструвала своє вміння ставити мат конем і слоном. І хоча партія тривала аж до 1 ходу, все ж Дронвалі перемогла і зрівняла рахунок – 1:1. Отож, суперниця українки виявиться сьогодні на тай-брейку.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ

Фото: fide.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-