Срібні кулі. Підсумки чемпіонату світу з біатлону

Срібні кулі. Підсумки чемпіонату світу з біатлону

Укрінформ
Видатний фініш Підгрушної, історичний дебют Меркушиної, фатальний промах Семенова, королівський турнір Дальмайєр. 

Срібло в естафеті: фініш для підручників

Головний наш здобуток і наша гордість в Гохфільцені-2017 – друге місце в жіночій естафеті. Відразу зазначимо, що тренери цілком вірно обрали четвірку, де юна Ірина Варвинець витіснила титуловану, але не готову на всі 100%, Валю Семеренко. На перших двох етапах наші дівчата подолали усі труднощі. Зі стрільбою впоралась Варвинець, у якої від хвилювання випав додатковий патрон, а Юлія Джима, незважаючи на помітну фізичну втому, дотерпіла на останньому колі.

Далі усі зіграло на нашу користь. На 3 етапі усіх вразила кулеметна стрільба Анастасії Меркушиної. На стрільбі стоячи вона закрила 5 мішеней за 22 секунди – це екстра-клас! Мало того, Меркушина впіймала кураж і на трасі, піднявши збірну на друге місце. На 4 етапі все вирішила точна стрільба та фантастичний фініш Олени Підгрушної. Причому на останньому кілометрі вона обійшла зірок – Габріелу Коукалову, Марі Дорен Абер і Доротею Вірер, які, схоже, не брали до уваги українку. Натомість, Підгрушна на досвіді підловила їх на підйомі, зробила вирішальний ривок, а далі просто контролювала суперниць на відстані. Те що зробила Олена – це золотий фонд українського спорту. На її фінішному ривку вчитимуть нові покоління наших спортсменів.

Олена Підгрушна

Прорив Меркушиної

Гохфільцен-2017 запалив в українському біатлоні нову зірку. Це 22-річна Анастасія Меркушина, яка крім видатного етапу в естафеті, показала 10-й час в спринті, 8-й – в гонці переслідування та 14-й – в мас-старті. Як для дебютантки, вона продемонструвала найкращий результат в історії збірної України. А її стрільба – то щось особливе. Наприклад, в спринті Меркушина здивувала увесь біатлонний світ, продемонструвавши абсолютно найшвидше проходження вогневих рубежів.

Зауважимо, що її блискучий дебют був очікуваним. Анастасія з біатлонної родини, її мама виступала за збірну в 90-і, а батько – один з тренерів національної команди. Меркушина швидко і впевнено перейшла з юніорського на дорослий рівень. Її перевага над суперницями – унікальна скорострільність. Її резерв – поліпшення техніки лижного ходу. На думку експертів, Меркушина – потенційний лідер збірної після Олімпіади-2018. Головне, аби її оминули травми і хвороби.

Анастасія Меркушина

Щодо інших українок на ЧС-2017, то найближчою до медалі в окремих гонках була Джима, яка посіла 6 місце в мас-старті. На жаль, вона знову не витримала темпу фінішного кола, хоча після останньої стрільби йшла третьою. Відзначимо також дуже вдалу індивідуальну гонку для наших:  Джима фінішувала 9-ю, а Підгрушна -10-ю.

Чоловіки без медалей

Найкращий результат чоловічої половини збірної України в Гохфільцені-2017 – це 5 місце Сергія Семенова в індивідуальній гонці. Аби підкреслити всю драму українця, скажемо – єдиний промах в стрільбі відібрав у нього золоту медаль на цій дистанції. Сенсаційному чемпіону американцю Лоуеллу Бейлі Семенов програв 38,6 секунд.

В цілому Сергій чудово підготувався до чемпіонату функціонально. Зокрема, в гонці переслідування Семенов відіграв відразу 26 позицій, фінішувавши 15-м. А якби він влучніше стріляв у спринті? В тій таки гонці переслідування Дмитро Підручний фінішував 14-м, при тому що в спринті показав лише 28 час. На жаль, той спринт став головним провалом українців на ЧС – 9 промахів на чотирьох і місця в третьому десятку. 

Сергій Семенов

Усі ми сподівались на медальний прорив в чоловічій естафеті, адже в цьому сезоні на етапах Кубка світу українці тричі фінішували четвертими. В Гохфільцені Артем Прима, Сергій Семенов, Володимир Семаков, Дмитро Підручний всю гонку йшли в лідируючій групі. Скажімо, Семенов передав свою естафету навіть третім. Втім, втриматись в призерах ми не зуміли. Конкуренти бігли дуже потужно, а Підручний на останньому етапі просто не мав шансів поруч з такими «монстрами» як Антон Шипулін, Мартен Фуркад, Домінік Ландертінгер. В підсумку Україна лише на 6 місці.

Нагадаємо і про високе 5 місце в змішаній естафеті. Той результат Україна здобула насамперед завдяки чоловікам. Семенов та Підручний на заключних двох етапах пробігли набагато сильніше за Підгрушну та Джиму. Фінішували українці з цілком гідним відставанням (менше 35 секунд) від чемпіонів – німців. 

Неперевершена Лаура та Мартен-невдаха

Королевою Гохфільцена-2017 стала німкеня Лаура Дальмайер. На шести дистанціях у неї 5 золотих медалей. Лише одну гонку вона програла, поступившись у спринт Коукаловій. Особливою стала срібна медаль для білоруски Дарьї Домрачової в гонці переслідування. Справа в тому, що Домрачова лише місяць як почала повноцінно виступати після народження доньки.

Лаура Дальмайєр

До речі, чоловік білоруски - легендарний Уле Ейнар Бйорндален також вразив світ, здобувши «бронзу» в гонці переслідування. Для 43-річного норвежця це 45-а медаль на чемпіонатах світу. Причому, першу нагороду він здобув ще 20 років тому!

Окремо згадаємо і про сучасного короля біатлону Мартена Фуркада. Для француза чемпіонат став розчаруванням. Він переміг лише в гонці переслідування. Натомість, програв спринт, індивідуальну гонку, мас-старт та обидві естафети в складі збірної. Особливо по його самолюбству вдарила поразка в чоловічій естафеті, де він поступився на останньому етапі росіянину Шипуліну.

З росіянами у Фуркада на цьому чемпіонаті були особливі стосунки, адже ще на старті турніру він максимально загострив свій конфлікт з Олександром Логіновим, який повернувся в біатлон після допінгу. Француз потім публічно вибачився, але нервовий початок змагань не дозволив йому повністю сконцентруватись на виступах. Як наслідок, помилки під час стрільби і втрачені перемоги.

Святослав Василик, Київ

Фото: сайт biathlon.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-