Чому 48 збірних на ЧС - це не кінець футболу

Чому 48 збірних на ЧС - це не кінець футболу

Укрінформ
Вчора ФІФА прийняла історичне рішення. Починаючи з чемпіонату світу-2026, у фінальній частині турніру гратиме одразу 48 збірних

Це чергове розширення з часу ЧС-98, коли до вирішального етапу стали допускати 32 команди.

80 матчів за 32 дні

Одразу відзначимо, ідея розширення кількості учасників ЧС не нова. Вперше про це заговорив відомий португальський футболіст Луїш Фігу, коли балотувався на посаду президента ФІФА. Далі цей проект підхопив новий голова ФІФА Джанні Інфантіно. У своїй передвиборчій програмі він спочатку пропонував 40 збірних, а потім 48. Ідею втілили у цілком просту і привабливу формулу. 16 груп по 3 збірні, з кожної групи до 1/16 фіналу виходять по дві команди і далі плей-офф до фіналу. Усього зіграють 80 матчів (було 64). Аби перемогти на турнірі потрібно як і раніше зіграти 7 поєдинків. Тривалість ЧС залишиться незмінною – 32 дні.

Особлива фішка формули – усі матчі гратимуться за кубковим форматом. Тобто без нічиїх. Навіть на груповому етапі гратимуть до перемоги одного з суперників – у разі нічиї в основний час буде овер-тайм, а при потребі і серія пенальті. На думку ФІФА, це в рази підвищить інтригу, видовищність та інтерес ТБ. Квоти від континентів матимуть наступний вигляд: 16 збірних - Європа, 9+1 – Африка, 8+1 – Азія, 6+1 – Південна Америка, 6+1 – Північна та Центральна Америка, 1 – Океанія. +1 – це можливість отримати додаткову путівку у перехідних матчах.

Хто отримає реформований ЧС-2026? Серед кандидатур – Колумбія, Марокко, Казахстан, та одразу три спільні заявки: Австралія – Нова Зеландія, Азербайджан – Туреччина та США – Мексика – Канада. У зв’язку з новими обставинами фаворитом перегонів стала північноамериканська заявка. Лише там зможуть гарантувати і безпеку турніру, і якісну інфраструктуру (суперсучасні арени та бази для збірних), і прийняти небувалу кількість вболівальників.  Господарів ЧС-2026 повинні назвати 10 травня цього року в Куала-Лумпур.

Більше країн, більше грошей, більше емоцій

Переконуючи Раду ФІФА проголосувати за розширення ЧС, Джанні Інфантіно зробив акцент на двох моментах. Соціальне значення футболу та збільшення прибутку від турніру. За словами нового президента ФІФА, 48 збірних здатні роздути інтерес до турніру до планетарних масштабів. А 80 матчів принесуть додаткові 600 млн євро прибутку від маркетингу і телевізійних прав. Новий формат збільшить кількість зірок на турнірі і «підстрахує» деякі сильні збірні (насамперед, в Європі) від невдач у кваліфікації.

На користь розширення чемпіонату світу зіграв також успіх «розширеного» Євро-2016. Там вперше грали 24 збірні і це лише додало турніру інтересу, телевізійних рейтингів та шарму. Скажімо, сенсаційний футбол Уельсу, Угорщини, Ісландії чи Північної Ірландії ми побачили, насамперед, через збільшення кількості учасників.

Ідея Інфантіно мала і багатьох знаменитих прихильників. За розширення висловились Дієго Марадона та Жозе Моурінью. Португальський тренер був як завжди красномовним і переконливим. «Чому я вітаю 48 збірних на Мундіалі? Тому що, це більше нових країн на чемпіонаті світу, більше інвестицій у футбол, більше емоцій», - пояснив свою позицію Моурінью.

Знецінення турніру та амбіції Інфантіно

Аргументи проти розширення зводились до однієї загальної тези – захланне ФІФА може перетворити елітний турнір на якесь нагромадження матчів сумнівної якості. Зокрема, головний тренер збірної Німеччини Йоахім Лев так і сказав, збільшення учасників остаточне нівелює якість футболу на ЧС. Арсен Венгер вважає, що цей крок ніяк не покращить імідж футболу. Авторитетне іспанське видання Marca пише: «Серед недоліків нового формату – нерівноцінні групи та величезний вплив суддівських помилок».

Найбільше незадоволених реформою в Європі. Асоціація європейських клубів вже висловила незгоду з таким кроком. На їх думку, подібне рішення – це політика, а не спортивний принцип. Інфантіно таким чином посилює власні позиції в Африці, Азії та Північній і Центральній Америці. Саме ці регіони отримали найбільшу вигоду від розширення. Так, Африка і Азія мають 4 нові місця на ЧС, а Європа лише 3! Тобто, на турнір швидше потраплять умовні Габон, Гвінея, Уганда чи охоплені війною Ірак і Сирія ніж Данія, Швеція і Шотландія, які традиційно супроводжують тисячі заможних вболівальників.

На думку впливової французької газети L’Equipe, революційне рішення ФІФА ще слід проаналізувати, а дискусії навколо нього не стихатимуть ще довго. Одне можна точно сказати, 48 збірних на ЧС – це не кінець світу, не маячня Інфантіно і не провал ФІФА. Як і будь яка реформа, вона матиме тисячі критиків, але в процесі обговорення фахівці зможуть усунути спірні моменти. Врешті-решт, магія футболу «перетравить» чергове нововведення від ФІФА та світових телегігантів.

Святослав Василик, Київ

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-