Фінал Євро-2016: коли «добро» перемагає у футболі

Фінал Євро-2016: коли «добро» перемагає у футболі

Укрінформ
Якщо несеш у світ добро – воно тобі повернеться. І можеш не боятись ніяких господарів-фаворитів.

У випадку з португальською збірною, наймиролюбнішою командою цього Євро, яка нікого окрім валлійців в основний час не «скривдила», це спрацювало. Вони чемпіони, не дивлячись на всі парадокси фінального поєдинку: Франція домінувала, але програла, Португалія на початку матчу втратила Роналду, але перемогла.

З іншого боку, логічнішого чемпіона саме для цього Євро не може й бути: суха, прагматична, не видовищна команда, перемогла на сухому, прагматичному і не надто видовищному турнірі.

Таким був і фінал XV Чемпіонату Європи, в якому команди«розмочити» рахунок лише в середині другого екстра-тайму.

Обидві збірні мали свої моменти: французи намагались комбінувати, краще і більше тримали м’яч, більше били по воротам. Португальці навпаки, чекали свого шансу, розуміючи, що попереду в позиційних атаках їм важко на щось розраховувати без генія Кріштіану Роналду. І це було справедливо, про що свідчить статистика: перший удар в площину воріт суперника піренейці завдали лише за 15 хвилин до кінця основного часу матчу.

Португальці багато рухались без м’яча, вони перебігали суперника на 5,5 км. Активна оборона, разом з феноменальною грою РуяПатрісіо, нівелювали всі атакувальні потуги господарів турніру і не дозволили їм забити. Самі ж піренейці  витиснули максимум ледь не з єдиного свого моменту біля воріт Уго Льоріса.

І навіть без зіркового Роналду новим чемпіонам цього вистачило. Це клас команди – саме команди як єдиного механізму, а не окремих гравців. Кріштіану, звісно, архіважливий для команди, і його травма на 24-й хвилини вплинула на гру. З ним, можливо, португальці грали б гостріше попереду. Однак не дуже віриться, що навіть зі здоровим Роналду ця команда демонструвала б кардинально інший футбол. Максимум ефективності за скупої гри – ось в чому сила цієї Португалії. Чи стане це новим трендом у європейському футболі? На рівні збірних, і цей Чемпіонат тому підтвердження, вже стало.А як буде на клубному рівні – скоро дізнаємось.  

Євген Коровай

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-