Євро-2016: небезпечні тренди - теракти, хулігани й страйки

Євро-2016: небезпечні тренди - теракти, хулігани й страйки

Укрінформ
Майбутню антитерористичну операцію у рамках Євро-2016 вже "охрестили" найбільшою в Європі

До відкриття Євро-2016 залишаються лічені години. Французи майже оговталися від минулорічних терактів (які забрали життя майже 150 осіб, "Шарлі Ебдо" + серія паризьких терактів). Проте певна знервованість, страх та втома відчуваються на столичних вулицях. Гіркого присмаку таким відчуттям додають періодичні погрози терористів, відверті заяви влади, хаос вуличних протестів та наслідки однієї з найбільших повеней в історії країни. Водночас на вулицях помітний і зворотній бік "медалі". Французи, що обожнюють життя, мріють гідно прийняти гостей та провести футбольне свято. Хтось вже приміряє декоровану уніформу та перуки, інші купують свіжий грим для "бойової розмальовки" та запасаються традиційним арсеналом уболівальника (прапорами, свистками, барабанами). Господарі ресторанів та кафе, власники готелів, перевізники та міська влада старанно "ловлять" перші хвилі уболівальників. Загалом Франція очікує прийняти понад 2,5 млн володарів квитків і ще мільйони футбольних уболівальників у десяти містах, а ще - подбати про їхню безпеку.

УВАГА ДО СТАДІОНІВ І ФАН-ЗОН

Паризькі теракти змусили французьку владу діяти. З листопада на усій території метрополії уведено надзвичайний стан. Парламент продовжував його двічі. 26 травня - востаннє, на два місяці, а отже і на час проведення Євро-2016. Відповідно до положень законодавства, у Франції діють обмежувальні заходи для населення та жорсткий контроль за особами, схильними до радикалізму й насильства. У так званому "досьє S" на обліку перебуває 8,5 тис. осіб, за якими вдень і вночі стежать правоохоронці та спецслужби. Така пильність дала перші результати. Управління внутрішньої безпеки Франції під час перевірки 3,5 тис. приватних охоронців, залучених для охорони Євро-2016, виявило 82 потенційно небезпечні особи.

Можновладці чудово усвідомлюють, що передбачити усі несподіванки не реально, і про це потрібно говорити з людьми. Цю місію, як і належить, взяв на себе президент. "Загроза терактів на чемпіонаті Європи з футболу, існує і буде зберігатися ще тривалий час. Але ніколи не потрібно піддаватися паніці", - заявив Франсуа Олланд. Лідер нації майже присягся: попри повені, страйки, загрозу нових терактів, свято футболу - Євро-2016 - має відбутися. 

В унісон, але без пафосу додав міністр внутрішніх справ (особа, яку у Фрації охороняють найбільше) Бернар Казньов. "Мета французів - зробити так, щоб Євро-2016 стало великим святом спорту, але потрібно бути відвертим і говорити правду: відсутність обережності - це гарантія ризику, а стовідсоткові превентивні заходи ніколи не знизять ризик до нуля", - щиро сказав він.

Основною загрозою організатори Євро-2016 вважають теракти. Їх можуть вчинити у місцях найбільшого скупчення людей. Тому МВС Франції справедливо і прогнозовано у ряд пріоритетів виокремило безпеку на стадіонах та у фан-зонах. Міністр Казньов переконаний, що робота правоохоронців на стадіонах має три цілі: поліпшити і прискорити доступ до них, забезпечити безпеку під час матчів та дозволити безпечний вихід після матчу, щоб уникнути тисняви.

Для забезпечення громадського порядку влада залучила 90 тис. працівників поліції, жандармерії, військових та приватних охоронців. Понад 1 тис. волонтерів зі складу гуманітарних асоціацій надаватимуть першу допомогу у випадку ексцесів. До початку чемпіонату на дахах довкола стадіонів та фан-зон працюватимуть снайпери, з моря та океану. Міста, де проводитимуться матчі, охоронятимуть військові кораблі й швидкохідні катери, а в окремих кварталах встановлять мобільні системи ППО, щоб збивати безпілотники. Майбутню антитерористичну операцію вже "охрестили" найбільшою в Європі. 

З фан-зонами складніше. На відміну від стадіонів, ці майданчики менш захищені й більш уразливі, і не лише для терактів. Йдеться про футбольних хуліганів. Столична поліція взагалі хотіла скоротити кількість фан-зон. Про це, зокрема, йшлося у таємному листі префекта поліції Парижа Мішеля Кадо на ім'я міністра внутрішніх справ, про яке довідалися журналісти. Префект наполягав на скасуванні трьох фан-зон, що планували відкрити у дні матчів Євро-2016 на Марсовому полі (поряд з Ейфелевою вежею) та біля столичних стадіонів "Парк-де-Пренс" та "Стад де Франс". Свою рішення Кадо обґрунтував "прогресуючим виснаженням сил поліції" та серйозністю "загроз безпеці, у т.ч. загроз терактів". Воно й зрозуміло. У фан-зонах очікується вдвічі більше шанувальників футболу, ніж на стадіонах, тобто 5 млн фанатів. Тут ще й громадська думка. Згідно з соцопитуваннями, шість із десяти французів виступили проти організації фан-зон через ризик терактів.

Але влада префекта не послухала. Певно шальки терезів переважили більш вагомі аргументи комерсантів (ще б пак, організатори заявили, що збираються заробити на Євро-2016 60 млрд євро). Отже у Парижі фан-зони працюватимуть, але під посиленим контролем влади. Зокрема, у серці Парижа завершуються останні роботи на Марсовому полі. За безпекою у фан-зоні, що має загальну площу 20 тис. кв. м., стежитимуть 400 пар очей приватних охоронців та 40 відеокамер. Майданчик оснащений одним велетенським та 8-ма додатковими екранами. Максимальна кількість фанатів, яку вона згодом прийме, становить 92 тис. осіб, серед них 6 тис. квитків візьмуть виключно парижани. Фан-зона умовно буде поділена на чотири сектора: зона перегляду, розваг, ресторанів та ЗМІ. Потрапити до неї можна буде через один із семи входів. Для роботи у фан-зоні також буде залучено 100 рятувальників. Майданчик буде відкритий для уболівальників лише у дні проведення матчів чемпіонату.

ФРАНЦУЗЬКА ПОЛІЦІЯ ТРЕНУВАЛАСЯ НА СОВІСТЬ

Упродовж місяців поліція та рятувальники відпрацьовували на навчаннях понад 30 сценаріїв можливого розвитку ситуації. Окремі підрозділи аварійно-рятувальних служб Франції моделювали хімічні та біо-атаки. Зокрема, на стадіонах міста Сент-Етьєн, Бордо та Німа. 

"До навчань ми залучили засоби та персонал із захисту на випадок ядерної, радіологічної, біологічної та хімічної атаки. Фахівці у спеціальному одязі та спорядженні розгорнули роботу поблизу стадіону і вболівальників та три категорії: тих хто міг пересуватися самостійно, хто отримав незначні отруйні дози та тих, хто знепритомнів. З кожною із цих категорій працювали спеціально навчені люди", - розповів командир рятувального підрозділу підполковник Бертран Барай

За словами командира військового підрозділу цивільної безпеки капітана П'єра Мішеля, його підлеглі підготувалися до розгортання поблизу стадіонів мобільних блоків знезараження, звідки людей вже відправлятимуть до лікарень, у разі хімічної або біологічної атаки під час Євро-2016. "У разі нападу на об'єкт великого масштабу, управління часом має важливе значення, щоб уникнути серйозних наслідків", - резонно відзначив один із рятувальників на ім'я Жіль Доп'єрала.

Останнє антитерористичне навчання французької поліції в рамках підготовки до Євро-2016 пройшло в Ліоні. За сценарієм на "Стадіоні світла" (детальніше про стадіони, де гратимуть українці можна ознайомитися тут) стався теракт під час матчу збірних України та Північної Ірландії (запланований на 16 червня). За умовами навчань, два терористи-смертники підірвали себе серед великого скупчення людей, поліція мала відпрацювати організовані дії. Відпрацювали правоохоронці і можливі теракти на транспортних вузлах. 

БЕЗПЕКА: У НЕБІ ТА НА ЗЕМЛІ 

Щоб протистояти терористичній загрозі, Франція розробила комплекс заходів "поглибленого захисту", зокрема, в царині авіаперевезень.  Система успішно пройшла випробування у кількох французьких аеропортах. Акцент ставився на стратегії раннього виявлення ризиків у ході огляду пасажирів та їхньої ручної поклажі. А ось в аеропортах Ліона, Ніцци, Тулузи і Парижа уведено в дію експериментальну програму Surete Vision. Її завдання - підвищення рівня безпеки та пропускної спроможності аеропортів. Заходи включають зокрема, фільтрацію у пункті проходження контролю, сканування взуття на пасажирах, нові алгоритми сканування тіла, щоб викликати якомога менше помилкових тривог. 

Крім того, усі пункти для прийому та переміщення пасажирів, багажу і вантажів детекторами з виявлення вибухових та небезпечних (бактеорологічних хімічних та радіологічних) речовин. Чутливі датчики встановлені в усіх французьких аеропортах. Авторові цих рядків довелося на власному досвіді переконатися у цьому. Після реєстрації та проходження паспортного контролю пасажири потрапляють до зони особистої перевірки, де усі їхні речі не лише скануються, а й перевіряються на вміст небезпечних речовин. Зокрема, до одягу у місці поясного ременя прикладається спеціальний маркер, який потім перевіряється на датчику. При цьому фахівець уважно контролює психологічний стан пасажира, ставлячи йому прямі запитання, на кшталт, чи має той при собі вибухівку або як давно він тримав у руках вогнепальну зброю чи ракету. Запитання шокують відвертістю і розраховані на неадекватну поведінку потенційного терориста. За рухами та рефлексією пасажира уважно стежить до десятка прихованих і демонстраційних камер. 

Літаки, які перетинають повітряний кордон Франції, вилітають з аеропортів, що можуть знаходитися у чутливих зонах (поблизу з зонами конфлікту) та бути уразливими у сенсі терористичної загрози. Для мінімізації небезпеки, в країні ще з початку 2015 року діє закон про боротьбу з тероризмом, який убезпечує Францію так званим "указом вхідних рейсів". Його положення надають повноваження французькій адміністрації вимагати від авіакомпаній третіх країн, що надають послуги за межами континентальної Франції, додаткових заходів з контролю за пасажирами, багажем або спостереження за літаками після їхнього вильоту із закордонних аеропортів. Крім того, адміністрація має право змінити маршрут або аеропорт посадки у випадках, якщо з'явиться ризик ураження повітряного судна ракетами. Національний авіаперевізник, компанія Air France володіє повноваженнями самостійно посилювати заходи безпеки на транзитних рейсах та на рейсах з третіх країн.

Крім аеропортів та авіакомпаній правоохоронці контролюють ситуацію на залізниці, вокзалах та усіх транспортних вузлах.

ХУЛІГАНИ - ДРУГА ЗАГРОЗА ПІСЛЯ ТЕРОРИСТІВ

Якщо в очах громадської думки найбільша небезпека під час Євро-2016 - це ймовірні теракти, то власне французькі організатори прораховують традиційну для подібних спортивних змагань загрозу - насильство з боку футбольних хуліганів. 

Впливове французьке видання Figaro нещодавно згадало, що на попередньому чемпіонаті, який проводився Україною спільно з Польщею, сутичок, спровокованих фанатами, було чимало. У зв'язку з цим організатори чемпіонату ще на "стартовій підготовці" відкинули наївний оптимізм і прагматично оцінюють реальність. Врахували кількісний і якісний фактор збірних. По-перше, кількість країн-учасниць збільшено з 16 (Євро-2012) до 24. По-друге, у фінальній частині турніру беруть участь команди держав Східної Європи, а також три збірних від Великої Британії - Англії, Уельсу та Північної Ірландії, які традиційно вважаються  потенційно небезпечними через поведінку їхніх прихильнків.

Французьке управління по боротьбі з хуліганством (DNLH) проаналізувавши календар Евро-2016 виокремили 15 особливо  ризикованих матчів, п'ять з них пройдуть у груповому турнірі. Вони "класифіковані як матчі 3-го рівня за шкалою небезпеки від 1 до 4 (останній рівень - прогнозовані серйозні ризики у порушенні громадського порядку). Серед них два найбільш ризиковані - це матчі між збірними Німеччини та України на стадіоні "П'єра Моруа" у Ліллі 12 червня, та особливо між командами Англії й Уельсу у Лансі 16 червня", - розповів під час конференції в Інституті міжнародних і стратегічних відносин (IRIS) у Парижі керівник DNLH французький комісар Антуан Бутонне

Крім того, потенційну загрозу громадському порядку може становити й матч команд Англії та Росії (11 червня в Марселі). Очікується масове прибуття з Росії значної кількості футбольних хуліганів. Крім того, буде приїзд англійських фанатів до Марселя через 18 років після зіткнень, якими ознаменувався ЧС-1998. Тоді інцидент стався під час проведення матчу Англія - Туніс. Його спочатку вважали начебто безпечним, у результаті гра закінчилася масовими бійками англійських хуліганів з марсельської молоддю. За словами Антуана Бутонне, англійські ультрас можуть бути особливо небезпечними після традиційного споживання надмірної кількості алкоголю. Відтак усі матчі за участю їхньої команди класифіковані 3-м рівнем небезпеки. "Попри тісну взаємодію з британською поліцією та заборону найагресивнішим ультрас з Англії на в'їзд до Франції, гарантувати, що вони не потраплять на матчі улюбленців, ніхто не береться", - зазначив комісар Бутонне. 

Багато французьких ветеранів правоохоронних органів добре пам'ятають запеклі бійки фанатів, що сталися увечері 21 червня 1998 року, напередодні матчу Кубка світу між збірними Німеччини та Югославії. "Ніхто у Франції не забув трагедію жандарма Даніеля Нівеля, побитого бандою німецьких хуліганів. У комі той пролежав 6 тижнів", - нагадав комісар. Серед інших матчів потенційну загрозу також становитимуть ігри між збірними Туреччини і Хорватії (12 червня, Париж), Німеччини і Польщі (16 червня, Сен-Дені) і, можливо, ще України й Польщі (21 червня, Марсель).

З огляду на геополітичну ситуацію, очільник DNLH також припускає, що найнапруженішим міг стати матч між збірними України та Росії, які цілком ймовірно можуть зіграти у плей-офф чемпіонату в Ліллі. 

Для боротьби з хуліганством, за словами французького комісара, запрошено 200 поліцейських з 23 країн, вони координуватимуть свої дії через Центр координації міжнародної поліції (CCPI). До нього включені дві посадові особи від кожної команди. Крім того, "у полі" працюватимуть так звані "корегувальники". Одні з них в уніформі, інші у цивільному, але разом вони відстежуватимуть ситуацію у середовищі уболівальників, оцінюватимуть ризики та виявлятимуть потенційних порушників спокою. Крім того, багато представників DNLH та правоохоронних органів працюватимуть у місцях транзиту вболівальників, фан-зонах та інших чутливих пунктах. Загалом фахівці DNLH склали списки так званих "груп ризику", проведено роботу з їхніми лідерами, встановлено взаємозв'язок та порозуміння. За допомогою спеціальних методик управління змоделювали ймовірні сценарії розвитку ситуації та відпрацювали адекватну реакцію на них. Такі методики об'єднали у собі суто емпіричні критерії (наприклад, чисельність вболівальників) з національними особливостями. 

СТРАЙКИ, ПОВІНЬ ТА ІНШІ "НЕЗРУЧНОСТІ"

На жаль, французька влада не спромоглася врегулювати до початку Євро-2016 проблеми соціальних протестів, які виникли через наміри запровадити трудову реформу. Скандальний закон, що став детонатором вуличних протестів, парламент розглядатиме 28 червня, а це означає, що на уболівальників чекають випробування, пов'язані з багатьма незручностями. Які саме, Укрінформ писав раніше, описуючи природу соціальних протестів французів. Разом з тим, зауважимо, що крім вуличних протестів та чисельних страйків ситуацію ускладнюють наслідки від потужних повеней, що сталися у Франції минулого тижня. Протести та стихійне лихо серйозно відволікають увагу силовиків, а попереду тижні напружених "трудоднів". 

Торік популярне видання Libеration назвало французів, що загинули у кривавій різанині "поколінням Батаклан" (за назвою концертної зали Bataclan, де загинуло найбільше). Під цією назвою газета об'єднала генерацію молодих городян, які щовечора наводнюють тераси французьких кафе, ресторанів, клубів, театрів та концертних зал. Після терактів 13 листопада усі вони усвідомили: потрібно жити далі, жити і пам'ятати про загиблих. Жити в умовах надзвичайного стану, жорстких заходів безпеки, запроваджених урядом, бути готовим до обшуків, перевірок, поступитися частиною приватного життя. Усі зрозуміли - так треба. А ще, з того часу французи намагаються триматися разом, телефонувати, писати, спілкуватися частіше одне з одним, зрештою - вечеряти на терасах улюблених кафе і планувати разом життя, і звичайно ж уболівати за улюблену футбольну команду. Ніхто не знає, що буде далі, але люди розуміють - сьогодні краще бути ближче одне до одного. 

Відповідь на виклик терористів знайшли карикатуристи з розстріляної редакції "Шарлі Ебдо", які після нових терактів у Парижі видали новий номер на обкладинці якого було написано: "У них є зброя. Та пішли вони до біса, адже у нас є шампанське!". Перефразовуючи цю історичну фразу, шампанське сьогодні можна сміливо замінити футболом.

Роман Сущенко, Париж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-