«Спортивний» скандал: сина екс-президента IAAF оголосили в міжнародний розшук

«Спортивний» скандал: сина екс-президента IAAF оголосили в міжнародний розшук

Укрінформ
Інтерпол оголосив у розшук колишнього консультанта Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій Папу Массату Діака.

Сина колишнього президента IAAF Ламіна Діака розшукують за запитом влади Франції, де Діака-молодшого звинувачують в отриманні хабарів, відмиванні грошей та інших злочинах, повідомляє Meduza.

В Інтерполі повідомили, що надавали комісії Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) сприяння в роботі над доповіддю про ситуацію з допінгом у легкій атлетиці.

Як стало відомо 14 січня, у другій частині доповіді ВАДА йдеться про «дружні стосунки» між колишнім президентом IAAF Ламіном Діаком і президентом РФ Володимиром Путіним, нагадує видання. На думку автора доповіді, Путін міг дізнатися від Діака про ситуацію з дев'ятьма російськими легкоатлетами, яких напередодні чемпіонату світу в Москві 2013 року запідозрили у вживанні допінгу. У підсумку спортсмени не брали участі в турнірі, але IAAF не стала проводити подальше розслідування. Міністр спорту РФ Віталій Мутко назвав згадку про Путіна в доповіді ВАДА «абсурдом». «Світ зійшов з розуму вже», — сказав він.

У доповіді також повідомляється, що в 2012 році Папа Массата Діак і тодішній президент Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА) Валентин Балахнічев були присутні на зустрічі, де обговорювалися умови купівлі прав на телетрансляцію ЧС-2013. Вартість прав у результаті зросла з 6 мільйонів до 25 мільйонів.

Комітет з етики IAAF почав розслідування відносно Валентина Балахнічева, Папи Массати Діака і екс-глави антидопінгового департаменту IAAF Габріеля Доллє восени 2015 року. Вони підозрюються в тому, що вимагали хабарі у кількох російських легкоатлетів в обмін на приховування інформації про вжиття цими спортсменами допінгу. На початку січня 2016 року комісія з етики IAAF довічно відсторонила їх від спорту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-