В Україні зростає кількість випадків підозри на ботулізм
Про це повідомив Центр громадського здоровʼя, передає Укрінформ.
"В Україні зростає кількість випадків підозри на ботулізм - більшість із них пов’язана із вживанням м’ясних виробів й риби, виготовлених в домашніх умовах. В Україні з початку 2025 року з підозрою на ботулізм до медзакладів звернулося 26 людей (з них в одної людини діагноз не підтвердився). Усі отримують необхідну медичну допомогу. Із потеплінням кількість випадків хвороби зростає: лише у квітні з підозрою на ботулізм зафіксували 15 випадків", - йдеться у повідомленні.
У ЦГЗ додали, що у всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки. Проте закликали бути обережними, вживаючи домашні паштети, ковбаси, в’ялену рибу.
"Ботулізм — смертельно небезпечне харчове отруєння, викликане токсином, що утворюється в продуктах, виготовлених з порушенням технологій. Найчастіше - у домашніх м’ясних та овочевих консервах, в’яленій або копченій рибі, паштетах і ковбасах", - зазначають у ЦГЗ..
Симптоми ботулізму розвиваються протягом 12–36 годин після зараження: м’язова слабкість, утруднене дихання, сильно виражена сухість у роті, погіршення зору (“туман” або “сітка” перед очима, двоїння).
Щоб уникнути ботулізму, не вживайте домашні м’ясні консерви, рибу, паштети, купуйте лише сертифіковані продукти, зберігайте та перевозьте м’ясо, ковбасу, паштет і рибу в холодильнику
У разі симптомів - негайно зверніться до лікаря.
Як повідомляв Укрінформ, Центр громадського здоровʼя закликав українців надолужити пропущені щеплення проти інфекційних хвороб.
Фото ілюстративне