В Україні зростає кількість випадків підозри на ботулізм

В Україні зростає кількість випадків підозри на ботулізм

Укрінформ
В Україні зростає кількість випадків підозри на ботулізм, з початку року до лікарень із підозрою на ботулізм звернулися 26 осіб, з них 15 - у квітні.

Про це повідомив Центр громадського здоровʼя, передає Укрінформ.

"В Україні зростає кількість випадків підозри на ботулізм - більшість із них пов’язана із вживанням м’ясних виробів й риби, виготовлених в домашніх умовах. В Україні з початку 2025 року з підозрою на ботулізм до медзакладів звернулося 26 людей (з них в одної людини діагноз не підтвердився). Усі отримують необхідну медичну допомогу. Із потеплінням кількість випадків хвороби зростає: лише у квітні з підозрою на ботулізм зафіксували 15 випадків", - йдеться у повідомленні.

У ЦГЗ додали, що у всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки. Проте закликали бути обережними, вживаючи домашні паштети, ковбаси, в’ялену рибу.

"Ботулізм — смертельно небезпечне харчове отруєння, викликане токсином, що утворюється в продуктах, виготовлених з порушенням технологій. Найчастіше - у домашніх м’ясних та овочевих консервах, в’яленій або копченій рибі, паштетах і ковбасах", - зазначають у ЦГЗ..

Симптоми ботулізму розвиваються протягом 12–36 годин після зараження: м’язова слабкість, утруднене дихання, сильно виражена сухість у роті, погіршення зору (“туман” або “сітка” перед очима, двоїння).

Читайте також: В Україні за тиждень рівень захворюваності на ГРВІ знизився на 10,7%

Щоб уникнути ботулізму, не вживайте домашні м’ясні консерви, рибу, паштети, купуйте лише сертифіковані продукти, зберігайте та перевозьте м’ясо, ковбасу, паштет і рибу в холодильнику

У разі симптомів - негайно зверніться до лікаря.

Як повідомляв Укрінформ, Центр громадського здоровʼя закликав українців надолужити пропущені щеплення проти інфекційних хвороб.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-