Алергіки, тополиний пух ні в чому не винен! То трави – газонні, лугові!

Алергіки, тополиний пух ні в чому не винен! То трави – газонні, лугові!

Укрінформ
Лікарка-алерголог пояснила від чого ми насправді чхаємо в травні. Тополя – не алергенна, за нею «ховаються» інші рослини

В цю пору року тема тополиного пуху – вічна, багато хто з нас досі вважає, що саме він викликає алергічну реакцію, і «списує» на нього погане самопочуття, свербіння в носі чи сльозотечу, які сезонно виникають в цей період. Укрінформ звернувся за поясненнями, чи це насправді так і що з цим робити, до лікаря-алерголога, кандидата медичних наук, наукового співробітника відділу клінічної алергології Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів (ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України») Ольги Наумової.

Ольга Наумова
Ольга Наумова, лікар-алерголог, кандидат медичних наук, науковий співробітник відділу клінічної алергології Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів.

Тож, чи викликає алергію тополиний пух?

  • Жодної алергічної реакції тополиний пух не викликає, бо не містить алергенів.

Насправді тополя цвіте в березні-квітні, коли ми відчуваємо солодкуватий запах і з дерев падають скручені липкі «листочки». А в травні з гілок летить вже насіння, тобто  зародки рослини, які утворюються після запилення жіночих «сережок» тополі пилком. Насіння має чубок зі сріблястих волосків, які ми узагальнено називаємо – пух.

Чи буває алергія на цвітіння тополі в березні-квітні?

  • На реальне цвітіння тополі алергія може бути, але такі випадки трапляються дуже рідко.

Алергологи зараз користуються молекулярною алергодіагностикою за допомогою мультикомплексних чипів – ці тести, як «паспорт алергіка», дозволяють побачити весь профіль пацієнта, так от тополя як алерген зустрічається дуже рідко.

Чому ж під час тополиних «хуртовин» виникає свербіння в носі і навіть сльозотеча?

  • Ворсинки пуху дратують слизову оболонку носа та очей, в наслідок чого відчуваються псевдоалергічні симптоми
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

При чому, таку реакцію можуть відчути навіть зовсім не схильні до алергічних захворювань люди – просто тертя очей та чхання від «лоскоту» пуху дратує рецептори слизових тканин.

Складніше в цей період тим, хто, наприклад, хронічно страждає на вазомоторний риніт. У них судини слизової більш чутливі до різних фізичних факторів (гаряча їжа, різкі запахи парфумів). Тому, коли летить пух, у них може бути більш інтенсивне подразнення. Але ці прояви, знову ж таки, не пов’язані з алергією на тополю!

Які рослини можуть насправді викликати алергію в цей період?

  • У травні починається цвітіння газонних і лугових трав, що спричиняє другу хвилю полінозу (групи алергічних захворювань, що викликаються пилком рослин і характеризуються гострими запальними змінами в слизових оболонках, головним чином дихальних шляхів і очей).

Перша хвиля полінозу – з березня по травень – час цвітіння берези, вільхи, дуба, граба, ліщини, третя хвиля – з серпня до жовтня, пов'язана з цвітінням амброзії, полину і лободи.

Понад 40 відсотків пацієнтів страждають від алергії на цвітіння трави. І оскільки цей період «накладається» на тополиний пух, більшість алергіків-новачків всі гріхи списують на тополю.

Яка з поширених зараз газонних трав найбільше викликає алергічну реакцію?

  • Найзліснішою серед найбільш популярних газонних трав – є тимофіївка лучна.
Тимофіївка лучна.
Тимофіївка лучна. Фото: uk.wikipedia.org

Якщо подивитися на склад газонних сумішей, які зараз широко використовуються у промисловому та приватному ландшафтному дизайні та озелененні, ви побачите, що туди, крім тимофіївки, входить і грястиця (або житниця) – а це лугові трави, які викликають сильні алергічні реакції.

Грястиця
Грястиця. Фото: uk.wikipedia.org

Зараз скрізь саджають газонну траву, але не всі, на жаль, її вчасно косять, а якщо косять, вона знову росте і продовжує цвітіння. Тому трави можуть давати алергічну реакцію не лише до кінця червня, а інколи аж до серпня.

Чи змінилася динаміка кількості звернень зі скаргами на різні алергії з початку Великої війни?

  • Кількість звернень до алергологів збільшилася однозначно, насамперед через погіршення екології від воєнних дій.
Забруднене повітря. Фото: ecologiya.com.ua
Забруднене повітря. Фото: ecologiya.com.ua

Внаслідок забруднення від детонування різних видів боєприпасів, використання зброї, ракет, авіабомб; плюс пожежі в екосистемах, влучання снарядів у нафтобази та інші промислові об'єкти, з’являється більше полютантів (забруднювачем (полютантом) є будь-який фізичний агент, хімічна речовина або біологічний вид, який потрапляє у довкілля чи виникає у ньому в кількості, що виходять за межі звичайної наявності, – ред.), які посилюють проникність алергенів у слизову оболонку носа і дихальних шляхів.

Через агресивне забруднення навколишнього середовища пилок рослин також може бути хімічно модифікований зовнішніми полютантами, а кількість алергенів в одному пилковому зерні – збільшуватися. До того ж через глобальне потепління відбувається подовження вегетаційного періоду алергенних рослин.

Відповідно, нових пацієнтів стало більше, а ті, які мали алергічні прояви раніше, зараз мають більш посилену реакцію на різні алергени.

Що ми можемо зробити, щоб знизити ризики чи симптоматику алергії?

  • По-перше, чим раніше пацієнт звертається по консультацію до лікаря-алерголога, тим до меншої кількості алергенів у нього виникає алергічна реакція.

Пилок – це не однорідний субстрат, наприклад, до складу пилку трави тимофіївки входить дуже багато компонентів, до яких у пацієнтів поступово розвивається чутливість. Спочатку до головних – «мажорних», яких в алергені найбільше, але якщо людина довго терпить цю алергію, лікується в аптеці, а не у лікаря, у неї починає формуватися алергічна реакція на «перехресні» компоненти. Тобто, в пилку дерев, амброзії чи полину знаходяться схожі за структурою компоненти, і пацієнт починає реагувати не лише на період, коли цвітуть лугові трави, а ще раніше – коли цвітуть дерева (березень-квітень). Або ж продовжує відчувати симптоми у серпні-вересні. Без професійного лікування симптоми будуть тільки посилюватися, знадобиться вживати більше антигістамінних ліків, назальних протиалергічних спреїв.

Як саме нині відбувається лікування від алергії?

  • Коли врешті пацієнт приходить до алерголога, йому призначають єдиний метод – алергенспецифічну імунотерапію, для того щоб зменшити чутливість імунної системи до даного алергену.
Фото: 18percentgrey/Depositphotos.
Фото: 18percentgrey/Depositphotos.

Зазвичай лікування триває 3-5 роки, але, якщо алергія вже тривало не лікувалася, то шлях до одужання може затягнутися на 5-7 років.

Наслідком довго нелікованої алергічної реакції може стати як полісенсибілізація, коли пацієнт починає приймати препарати з кінця лютого (початок цвітіння дерева) до листопада (коли закінчується цвітіння амброзії і спороутворення у грибів), так і ризик розвитку бронхіальної астми. Тому, чим раніше ви звернетеся до лікаря у випадку виявлення у себе алергічної реакції, тим легше будете лікуватися і менше ускладнень відчуєте.

Слідкуймо за самопочуттям власним та наших дітей і вчасно звертаймося до лікаря! Здоров’я кожного з нас важливе для Перемоги! І нехай все цвіте тільки нам на радість.

Любов Базів, Київ

Перше фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-