У разі браку місць на військовому меморіальному кладовищі філії відкриватимуть в обласних центрах

У разі браку місць на військовому меморіальному кладовищі філії відкриватимуть в обласних центрах

Укрінформ
У разі нестачі місць на Національному військовому меморіальному кладовищі передбачається відкриття філій в обласних центрах.

Про це сказав заступник директора держустанови “Національне військове меморіальне кладовище” Ярослав Старущенко під час пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Сподіваюсь цього не станеться, але коли держустанова стикнеться з питанням нестачі місць... для вшанування героїв, які мають право бути вшанованими на цьому об'єкті, то держустанова розпочне реалізацію філій Національного військового меморіального кладовища в обласних центрах", - заявив Старущенко.

Він зазначив, що держустанова звертатиметься до відповідних обласних адміністрацій, щоб провести моніторинг і віднайти земельні відповідні ділянки, які перебувають у державній власності.

Водночас Старущенко наголосив, що поховання на Національному військовому кладовищі є правом, а не обов'язком.

Він також зауважив, що на Національному військовому меморіальному кладовищі не здійснюватиметься поховання цивільних, які не брали участі у бойових діях; розрахункова кількість поховань становить 150 тисяч.

"В нашому війську зараз дуже багато мобілізованих людей, які не були військовими до початку широкомасштабної агресії. Ми розуміємо, що після нашої перемоги значна кількість людей демобілізується. Тобто всі ті військові, які прийшли за покликом душі захищати територіальну цілісність і незалежність України, після нашої перемоги стануть демобілізованими, відповідно - стануть цивільними. А маючи відповідний статус учасника бойових дій, вони як цивільні особи можуть надалі бути похованими і вшановані на Національному військовому меморіальному кладовищі", - сказав Старущенко.

Він додав, що про поховання на меморіальному військовому кладовищі тих, хто не брав участі у відбитті широкомасштабної агресії, не йдеться.

Крім того, за його словами, не йдеться про об'єднання київського муніципального кладовища з військовим меморіальним.

Читайте також: Перші поховання на Національному військовому кладовищі можуть відбутися наприкінці літа

Старущенко зазначив, що загалом розрахункова кількість поховань на Національному військовому кладовищі -150 тисяч, з них 100 тис. традиційних поховань, 50 тис. колумбарних.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 8 грудня 2023 року ухвалила закон щодо забезпечення створення та експлуатації Національного військово-меморіального кладовища.

Кабінет Міністрів виділив 515 мільйонів гривень на його будівництво та функціонування в 2024 році.

Національне військове меморіальне кладовище – загальнонаціональне місце вшанування та увічнення пам’яті загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Меморіальний комплекс передбачає не тільки наявність військового кладовища з усіма необхідними ритуальними спорудами для організації почесних поховань загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Також тут буде музейний комплекс, який увічнить пам'ять померлих (загиблих) Захисників та Захисниць України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-