Прокуратура просить суд скасувати дозвіл на видобуток торфу в урочищі «Макове болото»

Прокуратура просить суд скасувати дозвіл на видобуток торфу в урочищі «Макове болото»

Фото
Укрінформ
Спеціалізована екологічна прокуратура звернулася до Господарського суду Києва з позовом про скасування рішень Державної служби геології та надр України щодо спеціального дозволу на користування надрами у межах пралісової пам’ятки природи «Макове болото» на Рівненщині.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба офісу генпрокурора.

Як зазначається, у січні 2024 року Державна служба геології та надр провела електронний аукціон, на якому продано дозвіл для видобування торфу на території «Макового болота» упродовж наступних 20 років.

У прокуратурі назвали це «грубим порушенням законодавства». Як пояснили у відомстві, у 2021 році ця територія отримала найвищий природоохоронний статус пралісової пам’ятки природи місцевого значення, згідно з яким суворо заборонена будь-яка діяльність, повʼязана із втручанням в життя екосистеми.

Такий статус об’єкт отримав через критичну важливість для збереження та розвитку екосистеми України. Він є одним з найбільших масивів природних заболочених лісів Полісся – площа пралісу складає 259,8 га. Там знаходяться ліси віком до 160 років, а також унікальні рослини й тварини, які можуть проживати лише в цих умовах. Низка цих тварин занесена до європейського Червоного списку та Червоної книги України.

Видобуток торфу призведе не лише до руйнації унікальної екосистеми території та знищення флори та фауни, але й негативно вплине на зміну клімату, оскільки торф накопичує в собі атмосферний вуглець, який збільшить концентрацію парникових газів, наголосили в офісі генпрокурора. Це прямо суперечить екологічним та кліматичним зобовʼязанням України, визначеними Єврокомісією для повноцінної євроінтеграції.

Читайте також: Сім лотів на майже ₴50 мільйонів: Держгеонадра продали спецдозволи на аукціоні

Крім того, збереження таких памʼяток вкрай важливе в умовах повномасштабного вторгнення. З 24 лютого 2022 року щонайменше 20% природно-заповідного фонду України зазнали руйнувань, ще близько 3 мільйонів га лісів постраждали внаслідок бойових дій, повідомили в ОГП.

Нагадаємо, урочище «Макове болото» на Рівненщині — чи не єдиний та найбільший масив природних заболочених лісів Полісся. Дерева тут сягають віку 120-160 років та охоплюють загальну площу 259,8 га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-