Майже 40 тисяч камер: у поліції розповіли, як працює зараз система відеоспостереження

Майже 40 тисяч камер: у поліції розповіли, як працює зараз система відеоспостереження

Укрінформ
Підрозділи Нацполіції , а саме - кримінальний аналіз, наразі мають доступ до 37 тисяч камер відеоспостереження, які встановлені у рамках єдиної системи.

Про це у відеоподкасті Міністерства внутрішніх справ на тему “Система відеомоніторингу”, який транслювався у Фейсбуці відомства, заявив заступник голови НПУ Андрій Нєбитов, передає кореспондент Укрінформу.

“Підрозділи НПУ, а саме - кримінальний аналіз, мають безпосередній доступ до 37 тисяч камер відеоспостереження, які встановлені у певному єдиному комплексі. Інші камери — це камери приватних підприємств, організацій, які теж використовують ці камери для забезпечення безпеки”, - зазначив Нєбитов.

Читайте також: Як скористатися європротоколом при ДТП - роз'яснення поліції

За його словами, НПУ використовує зазначені камери передусім для забезпечення публічної безпеки, встановлення правопорушників, які скоїли кримінальні й адміністративні правопорушення.

“І, звичайно, слідчі використовують записи з цих камер як доказ злочинної діяльності або адмінправопорушень. Ми можемо сказати, що це — об'єктивні дані, які допомагають, у тому числі, підрозділам кримінальної поліції, наприклад, дуже швидко створити орієнтування і затримати злочинця по гарячих слідах”, - пояснив заступник голови Нацполіції.

Заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко заявив, що під нагляд, і найголовніше — під збір інформації про кожного громадянина, першочергово підпадають ті громадяни, які знаходяться в розшуку, або ті, які скоїли адмінправопорушення.

“Нас цікавлять у першу чергу ці громадяни. Нас не цікавлять добропорядні люди, які так само ходять в місцях загального користування, там, де встановлені камери відеоспостереження”, - запевнив Тимченко.

Заступник глави МВС поінформував, що наразі на щомісячній основі проводиться аналіз користувачів, які отримують доступ до інформаційних систем, адміністрування яких здійснює Міністерство внутрішніх справ або ті відомства, які входять у структуру МВС.

Читайте також: На північних кордонах України встановлюють камери спостереження

Він пояснив, що за некоректне користування системами, за розповсюдження інформації (яка міститься у них - ред.) передбачена відповідальність — від дисциплінарної до кримінальної.

“На щомісячній основі цю інформацію доводять до особового складу. І ті громадяни, ті працівники, які отримують доступ до таких камер відеоспостереження - вони отримують не тільки право, вони також отримують обов'язок і несуть відповідальність за свої доступи і за те, що вони роблять, користуючись такою інформацією”, - заявив Тимченко.

Як повідомлялося, 22 лютого Тимченко заявив, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт “Про Єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки”, який унеможливить використання камер відеоспостереження з програмним продуктом РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-