У Києві до Дня українського добровольця презентували книгу «Гвардія наступу. Самовидець»

У Києві до Дня українського добровольця презентували книгу «Гвардія наступу. Самовидець»

Фото
Укрінформ
У столиці до Дня українського добровольця презентували книгу нацгвардійця Тимура Нагалевського “Гвардія наступу. Самовидець” та колажі “Гвардія наступу”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У цей час випробувань, коли ми перебуваємо в невпинному русі відстоювання своїх прав і свобод, надзвичайно важливо не розслабитися, не зневіритися і бути єдиним цілим уже впродовж третього року повномасштабної війни. Декому цього дуже хочеться. Але такі люди, про яких написано у книжці, вони не дозволяють нам цього зробити. Ця книга “заходить” просто на одному диханні. Цей роман — про наших героїв”, - сказала держсекретар Міністерства внутрішніх справ Інна Ящук.

Речниця МВС Мар'яна Рева зазначила щодо цієї книжки, що для того, щоб вона побачила світ, була пророблена велика творча робота.

“Трохи менше року тому в нас виникла ідея про те, що варто зробити спільний, єдиний образ всіх наших героїв, з якими ми писали різні інтерв'ю, з якими ми стикалися під час відряджень у найгарячіші точки фронту - про тих, хто творить історію, у якій ми зараз з вами живемо. Я добре пам'ятаю, як тоді ця ідея вважалася якоюсь далекою і надзвичайно складною. Але з'явилася людина, яка змогла її реалізувати, яка так тонко відчула те, про що ми розмовляли, так тонко сприйняла нашу ідею і так ошатно зобразила це все на сторінках літерами - Тимур Нагалевський”, - розповіла речниця.

Автор книги розповів, що він разом із колегами по службі відвідав бази підготовки новостворених бригад Нацполіції, Нацгвардії і Держприкордонслужби, де мав можливість поспілкуватися з кількома десятками учасників битви за Київ, оборони Маріуполя, звільнення Сумщини, Херсонщини, Харківщини та Чернігівщини.

За його словами, головний герой, сержант Роман Соколовський, є представником середнього класу, який до повномасштабної війни непогано себе почував — мав свою справу, доходи, кар’єрний ріст, займався своєю сім'єю.

“Але повномасштабна війна повністю його змінила. Він розуміє, що наодинці проти цього зла боротися неможливо. До цього, у своїй юності, чоловік спробував стати військовим і навіть провчився курс військового училища. Потім вирішив, що це не його професія, пішов і вивчився на історика. Але по-іншому склався його шлях, і він пішов до війська”, - розповів Нагалевський.

За словами автора, образ головного героя є збірним образом українських захисників. А книга фактично є літературно-художнім твором — тут присутнє поєднання реальних історичних подій дворічної давнини з польотом фантазії письменника.

Нацгвардієць пояснив, що головна ідея книжки полягає у тому, що історія — це зброя.

“І справді, хлопці і дівчата на передовій, у війську — вони творять новітню історію. У книжці фактично є екскурс від повномасштабного вторгнення до часів і Римської імперії, і Київської Русі, і козаччини — потроху. І все це пов'язано, як це було можливо мені зробити, з сучасністю”, - зазначив автор книжки.

У книзі також розміщена низка фотоколажів, авторкою яких є Дарія Копійка. На них зображені закодовані історії бійців “Гвардії наступу”, з якими спілкувалася фотохудожниця.

“Якщо навести сканер на QR-код, то там також буде колаж - з розшифровкою сенсів кожного (елементу світлини - ред.). Кожен елемент розшифровує якусь глибинну історію людини, яка мені відкрилася”, - розповіла Копійка.

Радниця глави Міністерства культури та інформаційної політики Леся Червінська подякувала керівництву МВС за те, що МКІП зміг долучитися до реалізації цієї книги.

“Ми цінуємо ваш щоденний подвиг і робимо все для того, щоб українська нація пам'ятала свою історію, знала своїх героїв. Ця книга — зразок нашої роботи”, - сказала Червінська, звертаючись до присутніх на презентації бійців “Гвардії наступу”.

Тираж зазначеної книги - 1000 примірників. Книжки будуть передані до навчальних закладів МВС, а також до низки військових частин і бібліотек з деокупованих територій.

“Ця книга загартовує. Коли ти перегортаєш її сторінки і на якихось робиш паузу, ти розумієш, що вона — про тебе, про тих, хто поруч, хто іде перед нами, і вона - про нас усіх. Вона - про родину, про улюблену Батьківщину і, на превеликий жаль, про тих, кого жахлива жорстока війна забирає з цього життя”, - зазначила держсекретар МВС Інна Ящук.

Читайте також: Зеленський подякував добровольцям: Ваша сміливість зберігає національну незалежність

Рева подякувала людям, завдяки яким ця книга з'явилася на світ.

"Це дуже важливо, коли тебе чують, коли підтримують, допомагають створювати все те, що з'являється у головах творчих людей", - заявила речниця МВС.

Як повідомлялося, в Україні 14 березня відзначають День українського добровольця.

Цей день було започатковано 17 січня 2017 року Верховною Радою з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-