У Пенсійному фонді заявляють, що їхні сервісні центри щодня надають до 60 тисяч послуг

У Пенсійному фонді заявляють, що їхні сервісні центри щодня надають до 60 тисяч послуг

Укрінформ
Сервісні центри Пенсійного фонду України щодня надають 50-60 тисяч послуг.

Про це повідомила в інтерв'ю Українському радіо заступниця голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко, передає Укрінформ.

«Ми сьогодні маємо 10,5 мільйонів пенсіонерів. Велика кількість з них звертається до наших сервісних центрів. І не лише пенсіонери. Адже з минулого року ми на себе взяли ще два досить великих напрямки роботи. Пенсійний фонд почав призначати і виплачувати житлово-комунальні субсидії і пільги. Крім того, ми стали правонаступником Фонду соціального страхування і почали виконувати функції уповноваженого органу в питаннях тимчасової втрати працездатності та у зв'язку з нещасним випадком на виробництві. Тобто контингент людей, якими ми опікуємося, дуже сильно зріс. З огляду на це ми фіксуємо ситуацію, що наші сервісні центри щодня надають 50, а то й 60 тисяч послуг», - сказала вона.

За словами Ковпашко, щоб зробити отримання інформації більш комфортним для людей, щоб вони, не виходячи з дому, мали змогу задовольнити свою потребу в інформації, у Пенсійному фонді створили вебпортал.

«Ми реалізували можливість пенсійного калькулятора, де людина самостійно може прорахувати розмір, наприклад, майбутньої пенсії. Це можливість автоматично призначити людині пенсію, якщо про неї є вся інформація в Реєстрі застрахованих осіб», - пояснила вона.

Крім того, зазначила Ковпашко, Пенсійний фонд налагодив інформаційну взаємодію з великою кількістю інших державних інституцій, зокрема, з Державною податковою службою, Службою зайнятості, Міністерством соціальної політики, Мін’юстом, Мінфіном, Держслужбою з питань праці, ЦНАПами, страхувальниками і надавачами соціальних послуг громадянам. Тобто величезна кількість взаємодій, які відбуваються поза межами спілкування з людиною, і дають можливість спростити ці всі процеси, які впливають на реалізацію якихось прав, підкреслила вона.

Читайте також: Пенсійний фонд профінансував соцвиплати у лютому

Ковпашко розповіла, що авторизація для доступу на вебпортал електронних послуг ПФУ здійснюється за допомогою «Дія.Підпис», «Дія ID» або за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

«Тобто, потрібно мати КЕП і зробити його абсолютно легко. Ми підтримуємо всі КЕПи, які сьогодні діють і видаються, в тому числі, банківськими установами, ДПС, Мін'юстом та іншими сертифікованими центрами. Тобто з цієї точки зору проблем немає», - запевнила вона.

За її словами, застраховані особи і одержувачі виплат через вебпортал можуть отримувати дані персональної облікової картки.

«Персональна облікова картка містить всю інформацію, яка є в Пенсійному фонді про людину. Це і електронна трудова, і електронна пенсійна справа, якщо це пенсіонер, і електронні лікарняні. Тобто застрахована особа може мати доступ і розуміти всю інформацію, яка про неї є. Можна контролювати сплату страхувальникам внесків. Адже тільки сплачені внески - це гарантія того, що працюючи людина набула страховий стаж. Мати доступ до інформації, яка є в електронній пенсійній справі. Тобто пенсіонер може бачити, виходячи з яких показників обчислено його розмір пенсії», - зазначила вона.

Крім того, можна отримати доступ до інформації про призначену житлову субсидію чи пільгу, якщо користувачем вебпорталу є субсидіант чи пільговик. Мати можливість подати відповідні заяви, які стосуються пенсії, субсидій, пільг і страхових виплат. А також подавати звернення для оформлення пенсійного посвідчення, або ж просто звертатися з будь-яким питанням до Пенсійного фонду. Якщо подано звернення через вебпортал, то людина може контролювати статус і стадії розгляду звернення, і отримувати відповідь через свій електронний кабінет, підкреслила Ковпашко.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Мінсоцполітики, з 1 березня 2024 року пенсійні виплати проіндексовані на 8% для понад 10 млн українців. Середній розмір індексації становитиме 322 грн.

Фото: Пенсійний фонд України / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-