Чи може інша людина опікуватися майновими правами зниклого безвісти

Чи може інша людина опікуватися майновими правами зниклого безвісти

Інфографіка
Укрінформ
Набуття правового статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин, не зменшує обсяг здатності мати цивільні права і обов’язки, але можна виділити певні наслідки, до яких може призвести визнання особи зниклою безвісти за особливих обставин.

Про це у Фейсбуці поінформувала пресслужба Офісу омбудсмена України, передає Укрінформ.

«Права та інтереси особи, зниклої безвісти за особливих обставин, а також її майно підлягають захисту до моменту припинення її розшуку або оголошення її померлою. З моменту внесення даних про зниклу особу до Реєстру над її майном за заявою заінтересованої особи або органу опіки та піклування нотаріус може встановити опіку та призначити опікуна», - зазначається у повідомленні.

За даними установи, опіка над майном припиняється у разі появи зниклої особи.

«У разі якщо обидва з батьків дитини є особами, зниклими безвісти за особливих обставин, над такою дитиною встановлюється опіка\піклування у порядку, передбаченому Цивільним кодексом України», - поінформували в Офісі уповноваженого з прав людини.

У пресслужбі пояснили, що набуття правового статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин, не змінює її сімейного стану до моменту розірвання шлюбу за заявою другого з подружжя внаслідок визнання особи безвісно відсутньою або до моменту оголошення цієї особи померлою.

При цьому за особою, зниклою безвісти за особливих обставин, зберігаються місце роботи та займана посада, але не більш як до моменту визнання її безвісно відсутньою або оголошення померлою.

«Якщо зниклий безвісти за особливих обставин є особою, уповноваженою на виконання функцій держави, то за ним, окрім вище перерахованого, зберігається середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, але не більш як до моменту оголошення такої особи померлою», - зазначається у повідомленні.

За зниклим безвісти військовослужбовцем зберігається соцзахист, передбачений Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та іншими актами законодавства України.

Читайте також: У Запоріжжі відкрився перший в Україні «Центр розшуку осіб, зниклих за особливих обставин»

«Виплати в межах середнього заробітку у таких випадках здійснюються за рахунок коштів державного бюджету у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України», - заявили в Офісі омбудсмена.

Як повідомлялося, в Офісі омбудсмена заявили, що рідні зниклих безвісти можуть подавати клопотання слідчому про аналіз телефонних з’єднань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-