Авіатроща в Броварах: на YouTube вийшов фільм «Незавершений політ» про загиблих очільників МВС

Авіатроща в Броварах: на YouTube вийшов фільм «Незавершений політ» про загиблих очільників МВС

Укрінформ
На YouTube вийшов фільм «Незавершений політ» про міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського і членів його команди, які загинули рік тому в авіатрощі в Броварах.

Фільм зняв радник ексміністра Ростислав Смірнов, передає Укрінформ.

У документальній стрічці своїми спогадами про Дениса Монастирського, його першого заступника Євгена Єніна і держсекретаря міністерства Юрія Лубковича діляться їх рідні і колеги по роботі. У фільмі продемонстровані і кадри відеощоденника, який на початку повномасштабного російського вторгнення вів Монастирський.

«Денис Монастирський створив міністерство, яке допомагає людям, яке піклується про кожну людину, як в системі так і в країні. Він це озвучував як мету на презентації своєї команди і своєї стратегії. Його команда – це людське обличчя всього міністерства. І це вже незворотньо. Це уже стандарт і цінність, яку суспільство буде вимагати від кожного наступного міністра», - сказала про міністра колишня заступник очільника МВС Мері Акопян.

«Монастирський – це людина, яка не боялася приймати рішення і нести відповідальність, розуміючи, які потім можуть бути наслідки. Але він розумів, що саме так і саме в цей час потрібно зробити», - поділився спогадами очільник ГУР МОУ Кирило Буданов.

За його словами, Монастирський робив усе від нього залежне для порятунку з окупованого Маріуполя воїнів «Азову»: «Це його люди. Він не був тим, кому байдуже, що відбувається. Він завжди піклувався про своїх людей. Натискав на все і всіх, щоб знаходити рішення… Як міністр, як патріот, як людина він розумів, що має допомагати всім, чим може. Оскільки він займає адміністративну позицію, то має своїми важелями підштовхувати рішення по врятуванню людей».

Читайте також: Колосальна втрата для держави: Клименко - у річницю авіатрощі в Броварах

Буданов додав, що загибель Монастирського стала для нього болісною втратою: «Трагічна подія. Дуже болісна для мене і для моєї дружина, яка теж його добре знала. Відверто кажу - трагедія».

У свою чергу Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, що навесні 2022 року, коли у війську відчувався брак боєприпасів, Монастирський і його перший заступник Єнін швидко підхопили ідею військових про ураження противників вибухівкою за допомогою дронів.

«Навесні у нас закінчувалися снаряди. До нас прийшла ідея, що потрібно відійти від звичної практики і підняти ці снаряди у повітря. Ми якось увечері обговорили це питання. Уже на наступний день у нас з’явився Женя (Євген Єнін – ред.), який сказав, що це можна зробити. Потім вони нас потягнули у навчальний центр. Поки у нас це все ще крутилося по кабінетах і виносилася концепція, ця справа уже повним ходом йшла. І це робилося саме завдяки цим двом чудовим людям (Монастирському і Єніну – ред.), які були в процесі, зрозуміли і відчули це», - розповів Залужний.

«Коли ще ніхто в це не вірив, ми спільно почали працювати і інвестувати, шукати ресурси, щоб сформувати перші дронові підрозділи з такими технологіями, про які ніхто на той момент навіть подумати не міг. У травні-червні 2022 року вони (Монастирський і Єнін – ред.) побачили те, що буде сьогодні.

Читайте також: Справа про авіатрощу у Броварах має потрапити до суду цьогоріч - ДБР

Цей проєкт завдав шкоди Росії на мільярди доларів завдяки Денису, тому що він повірив у цей проєкт, надав Національну гвардію як платформу для початку реалізації цього проєкту», - поділився спогадами про початок проєкту «Армія дронів» міністр цифрової трансформації Михайло Федоров .

«Армія дронів», якою зараз керує Федоров, з’явилася як результат успіху пілотного проєкту Дениса», - зазначив очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

У свою чергу дружина Євгена Єніна Людмила наголосила: «Ми можемо віддячити за віддані життя, принесені жертви усіх українців у цій війні – це жодного разу не допускати навіть думки про те, що ми можемо здатися. Ні в якому разі не здаватися!».

Як повідомляв Укрінформ, 18 січня 2023 року у Броварах Київської області біля дитсадка «Джерельце» та житлової багатоповерхівки впав гелікоптер Державної служби з надвичайних ситуацій, унаслідок чого спалахнула пожежа.

На борту гелікоптера перебувало керівництво Міністерства внутрішніх справ, зокрема, очільник МВС Денис Монастирський та його перший заступник Євгеній Єнін.

Унаслідок авіатрощі загинули 14 людей – члени екіпажу і всі пасажири, а також дитина і дорослі цивільні.

Наприкінці листопада 2023 року ДБР заявило про завершення слідства у справі про катастрофу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-