Ірпінь: рекордний забіг як протидія насильству

Ірпінь: рекордний забіг як протидія насильству

Укрінформ
З міста-супутника Києва естафету активностей «Діємо на користь постраждалих» передали містам в Україні, США і країнах ЄС

У багатьох країнах світу, серед яких і Україна, стартувала міжнародна кампанія «16 днів активізму проти насильства». Всі, хто доєднується до її проведення, переконують постраждалих не мовчати і звертатися по допомогу. Також треба поширювати знання про різні форми наруженості та запобігання насильству: психологічному, фізичному, сімейному, гендерному, а також СНПК – це сексуальне насильство під час воєнного конфлікту.

Солідарним проявом небайдужості до проблем тих, хто зазнав насильства, 26 листопада став масштабний забіг в Ірпені на Київщині Acting For Survivors («Діємо на користь постраждалих»). У місті-супутнику, де минулого року українські герої зупинили наступ росіян на Київ, майже 1,5 тисячі зареєстрованих учасників різного віку (від 7-ми років) долали дистанції 200 м, 500 м, 1 км, 3 км і 6 км. Учасники бігли вулицями, які в останні дні лютого і березні 2022 року були для ірпінців шляхами евакуації після початку повномасштабної російсько-української війни.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв

У забігу взяли участь сусіди – ірпінці і бучанці. Долучилися до акції урядовці, громадські активісти, міжнародні партнери, посли. З номерами учасників долали дистанції, зокрема, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, представник UNFPA в Україні Массімо Діана. А ще – поліцейські різних підрозділів. Серед них і ті, хто безпосередньо реагує на виклики домашнього насильства, – патрульна поліція і спеціалізовані поліцейські групи, які виїздять на виклики, повʼязані з домашнім насильством.

«Ми всім світом спостерігали, як російська навала намагалася здолати ваше місто, – сказала перед стартом забігу в Ірпені Деніз Браун, координатора системи ООН в Україні. – Ви витримали і дали гідну відсіч. І понад рік світ бачить, як ви даєте відсіч гендерно зумовленому насильству. Ми кажемо рішуче «ні» насильству проти жінок, «ні» – насильству проти дітей і «ні» – насильству проти літніх людей.

Деніз Браун, координатора системи ООН в Україні
Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун звернулася до мешканців Ірпеня, які чинили опір російським окупантам: “Ви витримали і дали гідну відсіч”

«16 днів активізму проти насильства» – це світова подія. Тут, в Україні, ми починаємо її з Ірпеня. І ми знаємо, що ірпінці дуже добре знають, як боротися і перемагати. Ми маємо запобігати насильству, підтримувати потерпілих. Ми маємо дбати про тих жінок, дітей, чоловіків, яким не вистачило духу самим за себе постояти».

Сергій Ніжинський – керівник громадської організації UA Experts
Сергій Ніжинський – керівник громадської організації UA Experts

Сергій Ніжинський – керівник громадської організації UA Experts, яка за ініціативи Офісу віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та за підтримки ООН організувала Acting For Survivors – каже, що протидія напруженості привертає увагу всього світу. Президент США Джозеф Байден включив питання протидії насильству та сексуальним злочинам у свою щорічну доповідь.

Минуло 640 діб Великої війни, але мало хто знає, що роздягання на ворожих блок-постах, до яких змушували російські окупанти українців, – це теж вид сексуального злочину під час війни, зауважує Сергій Ніжинський. І продовжує: «Провести захід з виставкою історій та картин – замало. Треба максимально залучати людей до акцій, щоби вони знали, що таке насильство, допомагали постраждалим та попереджували виникнення нових випадків».

Представники міжнародних організацій
Акція «Діємо на користь постраждалих» зібрала в Ірпені представників міжнародних організацій, послів та українських урядовців

За словами Катерини Павліченко, заступниці міністра внутрішніх справ, за 10 місяців нинішнього року отримано 244 тисячі заяв і повідомлень про вчинення домашнього насильства в Україні. Найбільша кількість, майже 77 відсотків, – від жінок. Близько 20 відсотків – від чоловіків. Решта – від дітей.

«І тут варто відзначити, що збільшується кількість звернень, заяв і повідомлень від чоловіків, – констатувала пані Катерина. – І ми відслідковуємо збільшення кількості звернень до Національної поліції взагалі. Багато людей є внутрішньо переміщеними особами; частина територій знаходиться під окупацією – ці всі моменти потрібно враховувати у статистиці. Ми бачимо, що кількість кривдників, які притягуються поліцією до відповідальності, теж збільшилася».

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина каже, що важливо показати людям, які потребують допомоги, що вони можуть на неї розраховувати. «З початком повномасштабної війни питання насильства отримали зовсім інше наповнення. Ми не говоримо про насильство лише в умовах цивільного життя, ми говоримо сьогодні про воєнні злочини. Багато хто з жителів Ірпеня відчув цей терор на собі, – каже урядовець.

Тисячі і тисячі громадян, які від початку повномасштабної війни говорили про насильство, зверталися до Центрів допомоги врятованим. І є десятки тисяч тих, хто не зміг знайти в собі сили звернутися по допомогу, але ніколи не зможуть жити так, як раніше. Тому що травми – це не тільки зруйноване житло і звуки вибухів. Травми – це злочини, які ми пережили, побачили».

Перша масштабна акція цьогорічних «16 днів активізму проти насильства» в Україні – забіг «Діємо на користь постраждалих» – уже потрапила в національну Книгу рекордів. Естафету спортивних заходів як протидії насильству з Ірпеня вже передали у 15 міст країни, а також українцям за кордоном – у США, Словаччину, Польщу.

Міжнародна кампанія «16 днів активізму проти насильства» проходить з 25 листопада по 10 грудня. Між цими датами є кілька днів, коли міжнародна спільнота акцентує увагу на проблемах вразливих груп людей та допомозі їм:

25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

«16 днів активізму проти насильства» проводять з 1991 року тисячі людей, сотні громадських організацій і представників державного сектору в понад 100 країнах. Україна доєдналася до них з 2001 року.

Валентина Самченко

Фото Павла Багмута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-