Як захистити дитину в інтернеті під час онлайн-навчання - поради Кіберполіції

Як захистити дитину в інтернеті під час онлайн-навчання - поради Кіберполіції

Укрінформ
Перед початком нового навчального року кіберполіцейські надали поради батькам, як захистити школярів в інтернеті, та нагадали основні правила кібергігієни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

Зокрема, варто установити відповідні налаштування для захисту гаджета, яким користується дитина, і переконатися, що школяр зможе самостійно відкривати необхідні вебресурси, не маючи при цьому доступу до потенційно небезпечних ресурсів.

«У разі потреби батькам слід встановити антивірусне програмне забезпечення та налаштувати його регулярне оновлення», - пояснили у поліції.

Також за необхідності разом з дитиною слід створити акаунт для навчання на певній платформі. Для цього не варто використовувати вже наявні облікові записи дорослих. Обов’язково слід налаштувати двофакторну автентифікацію, де це можливо.

Читайте також: В Україні 63% громадян не підтримують дистанційне навчання

У кіберполіції радять батькам навчити дітей використовувати надійні, складні паролі, різні для кожного ресурсу, та не повідомляти їх нікому.

Крім того, варто домовитись з дитиною, що під час навчання вона використовуватиме тільки визначені вчителями програми, месенджери та сайти з навчальним матеріалом. Для зручності можна створити відповідні закладки у браузері.

Батькам слід розповісти дитині про небезпеку зараження гаджета комп’ютерними вірусами унаслідок установлення невідомих програм та відкриття підозрілих посилань, вкладень до листів і файлів - навіть якщо вони надіслані з акаунтів знайомих людей. При потребі - перевіряти, які сайти відвідувала дитина та яке програмне забезпечення інсталювала на своєму комп’ютері або смартфоні.

Читайте також: В Україні запроваджують нову форму навчання у деяких дистанційних школах

«Слід навчити дитину тримати особисті дані в секреті. Адже розповсюдження в інтернеті особистої інформації, приватних фотографій, номера телефону, адреси проживання, реквізитів банківських карток, зображень документів створює ризик постраждати від дій зловмисників. Пам’ятайте - видалити дані, які потрапили в Інтернет, дуже важко або майже неможливо»,- наголосили в Кіберполіції.

Правоохоронці закликали батьків попереджати дітей, що до нових знайомств в інтернеті варто ставитися обережно, пояснивши, що зловмисники можуть видавати себе за привітних однолітків та втиратися у довіру, переслідуючи власні інтереси.

Також батькам радять сформувати у дитини культуру етичного онлайн-спілкування. Агресія і булінг – категорично заборонені.

Читайте також: Від брехні та мови ненависті до насильства. Як російська пропаганда атакує українських біженців

«У пріоритеті - довірливі відносини. Дитина має знати, що у будь-якому випадку може розраховувати на допомогу батьків чи вчителя», - зауважили кіберполіцейські.

При цьому вони порадили обговорити із дитиною план дій на випадок нестандартних ситуацій (відсутність інтернету, завантаження файлів з вірусом, отримання повідомлення від незнайомця тощо).

Як повідомляв Укрінформ, у Фейсбуці поширився ще один варіант спам-розсилки: до особи надходить повідомлення з питанням, чи то не вона знімалася у певному фільмі, і лінком, який схожий на сайт відеохостингу..

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-