Як облаштувати шкільні сховища при дефіциті ресурсу

Як облаштувати шкільні сховища при дефіциті ресурсу

Укрінформ
Три тисячі освітніх закладів в Україні потребують укриттів. Облаштовують їх переважно за кошти доброчинців

Наближається 1 вересня – початок нового навчального року. Вже вдруге він буде у нашій країні у період повномасштабної російсько-української війни. Ворог не шкодує ракет, бомб, «Шахедів», щоби упокорити Україну. Утім – не на тих напали. Українці достойно відповідають агресору на фронтах, на робочих місцях, а ще – в навчальних класах і аудиторіях.

Втім, аби убезпечити процес, Україні потрібно збудувати 3000 укриттів у закладах освіти. Загальна вартість такої програми - понад 1 мільярд доларів. Про це нещодавно заявив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. Завдання не з простих, особливо в умовах, коли Росія «Кинджалами», «Калібрами» і «Шахедами» продовжує цілеспрямовано нищити українські школи, ліцеї, виші. Однак українці крок за кроком облаштовують і реконструюють раніше збудовані захисні споруди, додають модульні прихистки. 

При всій схожості ситуацій, мабуть, кожна українська школа має свій нюанс. Укрінформ пропонує подивитися, як розв'язують проблеми укриттів у кількох українських школах, які працюють у районах, що часто потерпають від російського терору.

КИЇВЩИНА: ЛІЦЕЇСТІВ СЕМИ СІЛ ПРИХИСТИТЬ БУДИНОК КУЛЬТУРИ

«Нині на першому місці є саме безпека в усіх закладах освіти всіх рівнів», - констатує Оксана Гальчик, директорка Ківшоватського ліцею на Київщині. Тут навчаються діти з шести навколишніх сіл, яких звозять на уроки два шкільні автобуси. (Третій після початку повномасштабної війни райвно передало для потреб ЗСУ).

в укритті
В укритті до його облаштування (Фото надане KSE Foundation)

Ківшовату Таращанської територіальної громади Білоцерківського району, благо, тимчасова російська окупація обійшла стороною. Утім люди – дорослі та діти -  дотепер бачать, як над їхніми головами пролітають російські дрони і ракети. Ще з 2014 року тут вчилися діти з внутрішньо переміщених сімей, а з 2022-го їх стало більше - більш як 30 учнів, потім число зменшилося до 14-12. У ліцею укриття немає, але зовсім поруч, за 100 метрів, стоїть будинок культури із великим підвалом, який міг би відповідати вимогам до протирадіаційного укриття, якби не був в аварійному стані – сире приміщення, без опалення і вентиляції. Поміститися тут могли лише близько сотні людей.

Ще перед початком минулого навчального року місцеві підприємці та відділ освіти допомогли ліцею будівельними матеріалами. Власними силами працівники закладу та будинку культури побілили укриття. Але проблем там залишалося чимало: аж до грибка на стінах і голої бетонної підлоги…

Адміністрація ліцею напрацьовувала план, як і хто в цьому може допомогти. Лариса Скаба, керівниця відділу освіти Таращанської міськради, до відання якої належить Ківшоватський ліцей, підказала, що Київська школа економіки реалізує Програму з облаштування шкільних укриттів від KSE Foundation «Захисток: безпечна освіта».

«Ми вагалися - чи подавати заявку, - розповідає Укрінформу директорка ліцею Оксана Гальчик. – Адже проєкт підтримував заклади освіти, які мали власні укриття. Але і педколектив, і батьки дуже хотіли, щоби наші діти навчалися офлайн, тож вирішили спробувати. І в нас вийшло!».

У результаті в підвалі Будинку культури таки зробили капітальний ремонт укриття для ліцеїстів «під ключ». Повністю збили стару штукатурку з «грибком», ущільнили й вирівняли стіни, зробили підлогу і стелю, замурували непотрібні вікна, провели освітлення. Закупили 140 м’яких лавок зі спинками. «Все зроблено, щоби діткам було комфортно в цьому приміщенні», - резюмує пані Оксана. Розміститися тепер у разі потреби в укритті може близько 300 осіб – стільки, скільки й навчається в ліцеї.

відремонтоване
Відремонтоване укриття для Ківшоватського ліцею на Київщині

До 1 вересня обіцяють забезпечити приміщення доступом до інтернету. Планують там встановити плазмовий екран. Фінансовим донором ремонту виступила Укрпошта, уточнює Оксана Гальчик. Тож стіни укриття прикрашають збільшені високоякісні репродукції відомих усім марок. «Пес Патрон», думаю, діткам сподобається», - каже директорка ліцею.

ЖИТОМИРЩИНА: 100 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ НА УКРИТТЯ – ВІД… ДНЯ ВИШИВАНКИ

брусилів
Брусилівська мистецька школа на Житомирщині

Древній Брусилів – центр об’єднаної територіальної громади знаходиться за 12 кілометрів від Житомирської траси (автодорога Київ-Чоп - ред.), де в березні 2022 року велись важкі бої українських захисників проти російських нападників. Тож місцеві мешканці, зокрема, діти – і вибухи чули, і, взагалі, були свідками багатьох трагічних подій. У селищі є єдиний на території громади позашкільний освітній заклад – Брусилівська мистецька школа. Її значення для лікування психологічного та емоційного стану вихованців переоцінити важко. 

У Житомирському районі області на початку вторгнення російських військ тут працював штаб гуманітарної допомоги. А нині, для відновлення занять у мистецькій школі, небайдужі люди почали збір коштів для облаштування укриття - також у межах всеукраїнської кампанії «Захисток: безпечна освіта».

фото дітей в необладнаному укритті
Фотовиставка про дітей у ще необладнаному укритті Брусилівської мистецької школи

Учням Брусилівської мистецької школи вдалося привернути увагу до відсутності облаштованого сховища ще у травні: тоді відповідно вдягнуті до Дня вишиванки діти зробили щемливі фото в ще непридатному для тривалого перебування підвалі. Ці знімки стали основою фотовиставки «Діти укриттів», яку було представлено до Дня захисту дітей. І тоді всім відома громадська організація «День вишиванки» перерахувала 100 тисяч гривень на облаштування укриття в Брусилівській мистецькій школі, долучившись до ініціативи KSE foundation «Нитка захисту». 

Світлана Денисенко
Світлана Денисенко, директорка благодійного фонду KSE Foundation

Завдяки всеукраїнській кампанії з облаштування укриттів у навчальних закладах «Захисток: безпечна освіта» до офлайн-навчання вже повернуто понад 13 000 дітей, каже директорка благодійного фонду KSE Foundation Світлана Денисенко. Це школярі сільських і міських шкіл, шкіл з прикордонних регіонів, навчальних закладів, які пережили окупацію, були пошкоджені ворожими ударами. 

«На сьогодні ми завершили облаштування 35 укриттів майже в усіх областях України: від Київщини і Житомирщини до Чернігівщини, Полтавщини і Львівщини, - розповідає пані Світлана. -  Ще 30 укриттів, майже третина яких на Дніпропетровщині, зараз у роботі. Загальна мета програми, до якої ми системно йдемо завдяки нашим благодійникам і партнерам, – 300 комфортних укриттів. Зараз нам вдалось зібрати вже близько 60% від необхідної суми в $3 000 000. Але ми усвідомлюємо, що потреба підтримки безпечної освіти в Україні набагато більша».

Директорка благодійного фонду підкреслює, що наявність укриття у школі чи дитячому садочку – це не лише повернення дітям права на безпечну освіту. Також це дуже важливий вклад у їхній психологічний стан і емоційну стабільність.

Укриття в Брусилівській мистецькій школі до ремону
Укриття в Брусилівській мистецькій школі до ремонту

«Місце, яке має асоціюватись із безпекою, не повинно породжувати додаткові страхи, - зауважує Світлана Денисенко. -  Коли для захисту від повітряних тривог дитина вимушена спускатись у непідготовлений підвал, де часто темно, сиро, немає вентиляції, а на підлозі шар піску і пилу – це додатковий стрес.

фото надане
Фото надане KSE foundation

Коли ми починаємо роботу над облаштуванням укриття, вчителі часто розповідають нам, як найменші школярі плачуть через саму необхідність спускатись у підвал і лякаються, коли через аварійну проводку раптово вимикається світло. Ми це змінюємо: перетворюємо страшні підвали - на світлі і комфортні прихистки».

ЧЕРНІГІВЩИНА: ОЧІКУВАННЯ  МОДУЛЬНИХ СХОВИЩ ІЗ ЛАТВІЇ

Через відсутність власного укриття у Чернігівській області у Ніжинській гімназії №5 діти весь минулий навчальний рік провчилися онлайн, розповідає Укрінформу директорка Лариса Мартинова. У липні  відділ освіти та міський голова запевнили, що домовилися з доброчинцями з Латвії про доставку бетонних капсул-укриттів, кожна з яких розрахована на 100 осіб. Ними мають забезпечити потреби трьох гімназій - № 5, 6, 9  та двох дитсадочків - №13 та 21.

Пані Лариса розповідає, що минулого тижня територію їхнього закладу вже оглядали спеціалісти, адже капсули поміщатимуться у  котловани. Однак 182-м учням 5-ї гімназії новий навчальний рік точно доведеться розпочинати у 3-й школі, де укриття є. Коли капсульні сховища встановлять, навчання буде організоване у дві зміни.

Юрій Музика
Юрій Музика, начальник управління освіти і науки Чернігівської обласної військової адміністрації

Тільки на Чернігівщині понад 100 освітніх закладів перебувають на простої. Це дитсадочки, які не мають своїх укриттів чи тих, якими можна скористатися поряд, - уточнює начальник управління освіти і науки Чернігівської обласної військової адміністрації Юрій Музика.

З облаштуванням укриттів для закладів освіти через українські урядові програми області допомагають Латвія, Франція, Швейцарія. «Зараз спілкуємося з цього питання з Німеччиною», - каже посадовець. Нерідко вибудовуються напряму партнерські відносини між конкретними закладами і закордонними доброчинними інституціями.

Оксен
Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України

Наприкінці липня на презентації Швейцарсько-українського проєкту DECIDE ініціативи з відновлення шкіл Чернігівської, Одеської та Полтавської областей та облаштування шкільних укриттів міністр освіти і науки Оксен Лісовий повідомив, що 75% українських шкіл мають укриття різного рівня і якості.

Швейцарія у рамках названого проєкту надає допомогу Україні у розмірі 4,3 мільйона франків – це приблизно 172 мільйони гривень. Національними партнерами є Міністерство освіти і науки України та Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. «DECIDE: Відбудова. Ініціатива з відновлення шкіл» дозволить організувати безперервне навчання для ще 15 тисяч школярів в укриттях під час повітряної тривоги у трьох регіонах. Також ця програма передбачає реалізацію двох пілотних спецпроєктів. Зокрема, відновлення школи №13 у Чернігові, в якій навчається понад тисяча дітей, зокрема учні з двох зруйнованих росіянами місцевих шкіл.

Оксен Лісовий і Юрій Музика
Оксен Лісовий і Юрій Музика

У кожного регіону від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну своя історія повітряних тривог. Нерідко діти протягом навчального року перебували в укриттях по 3-4 години на день. Наприклад, з 24.02.2022 по 16.07.2023 у Полтавській області повітряна тривога була оголошена 1442 рази, у Чернігівській - 877 разів, в Одеській - 831. Яким буде новий навчальний рік у цьому ракурсі – побачимо. Точно знаємо – має бути максимально безпечним для всіх учасників освітнього процесу. «Українські діти мають повернутися до повноцінного навчання. А це стане можливо лише за умови наявності у закладах освіти безпечних та сучасних укриттів», - каже міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Валентина Самченко, м.Київ

Фото Укрінформу, надані KSE foundation та з ФБ-сторінки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-