НМТ-2023: Причини скандалу і перспективи його подолання

НМТ-2023: Причини скандалу і перспективи його подолання

Укрінформ
Складати мультипредметне тестування перешкоджали хакерські атаки та повітряні тривоги. Але проблема цьогорічного НМТ не лише в цьому

Цьогорічне складання національного мультипредметного тексту (НМТ) точно було особливим:  у червні 2023-го ледве не кожен день в Україні не минав без виття сирени повітряної тривоги.  Звісно, це не могло не позначитися - і на результатах, і на атмосфері  в стосунках між державними чинниками і спільнотами «зацікавлених осіб» - майбутніх абітурієнтів та їх рідних. Градус дискусії в Мережі упевнено сягнув відмітки «скандал». (Нижче, ми процитуємо деякі висловлювання).  Учасники тестування скаржаться на погану організацію складання тесту (питання, чи могла вона бути іншою за таких умов?), а також - на неможливість перевірити оцінку виконання тестового завдання, подати апеляцію. Натомість, в Українському центрі оцінки якості освіти (УЦОЯО) наголошують на безпрецедентній кількості проявів нечесності з боку учасників (йдеться про масове «дочасне» поширення в Мережі тестових запитань і відповідей на них).  

Це не могло не позначитися на результатах. Минулого року максимальний результат – 600 балів (по 200 з кожного «тестового» предмету) отримало 375 учасників, а в нинішньому – лише 50… В сім з половиною разів менше!

Наразі, на 11-24 липня призначене додаткове тестування, учасники реєструвалися ще в червні.  А з початку липня у вишах розпочато реєстрацію електронних кабінетів абітурієнтів. Планували здобувати вищу освіту, розраховуючи на вступ на бюджетне навчання, тобто проходили НМТ,  щонайменше 281 тисяча осіб.  За підсумками основної сесії свої бали отримав 260 381 учасник. 

Укрінформ розбирається, чи можна було уникнути проблем?  Які оскарження все ж були? І якого рівня першокурсників очікують заклади вищої освіти?

ПРЕТЕНЗІЇ ВСТУПНИКІВ: ТЕХНІЧНІ ТРУДНОЩІ, НЕКОРЕКТНІ ЗАВДАННЯ, НЕМОЖЛИВІСТЬ АПЕЛЦІЇ

Серед абітурієнтів та їхніх  батьків  не вщухають закиди на адресу Міносвіти та УЦЯО стосовно технічних збоїв під час тестування та найголовніше – щодо неможливості подання апеляцій на отримані результати НМТ.  Оцінки трапляються дуже різкі. Скаржаться на технічні проблеми, складність тестів та проведення тестування з трьох різних предметів в один день. І не лише на це. От лише кілька цитат з Мережі:

    Лідія Сіренко: "А завдання?.. Хтось установлював їх відповідність до програми? За 19.06 були завдання не середнього рівня складності, виходили за межі програми. Таке враження, що хотіли завалити вступників, хай їдуть за кордон, навіщо нам в Україні студенти?"

    Сандра Руденко: "Це повний провал з НМТ. Від технічних негараздів до людської байдужості інструкторів реєструвати проблеми, аби діти не писали апеляцій і не потрапили на додаткову сесію. Готуйтеся до втрати українського студентства"

    Олександр Іванов: "НМТ був організований жахливо, багато дітей отримали психотравми, система глючила, відповіді не зберігалися, Ви не впорались від слова, взагалі!"

А от, що пише на своїй Facebook-сторінці міністр освіти і науки України Оксен Лісовий: "Через повітряні тривоги національний мультитест 2023 року постійно переривався. У підсумку понад пів тисячі вступників так і не змогли завершити НМТ, для них проведуть додаткову сесію".

ВІДПОВІДЬ ОСВІТЯН: ТЕХНІЧНІ ПРОБЛЕМИ БУЛИ, АЛЕ НЕДОБРОЧЕСНІСТЬ АБІТУРІЄНТІВ – ТЕЖ ЗАШКАЛЮВАЛА

Критика на адресу організаторів цьогорічного НМТ ще більш загострилася після заяви директорки Українського центру оцінювання якості освіти Тетяни Вакуленко.

Як зазначає Освіта.ua, вона сказала, що НМТ-2023 є безпрецедентним щодо проявів недоброчесності вступників. За її словами, в УЦОЯО бачили світлини зі змістом завдань, які публікували учасники НМТ. Деякі вступники направляли завдання своїм друзям або репетиторам.

«Це є величезною проблемою. Результати робіт учасників, які проявляли недоброчесність, були і ще будуть анульовані», – наголосила Вакуленко.

Для запобігання проявам недоброчесності УЦОЯО надалі обіцяє посилити контроль за випадками недоброчесності з боку учасників.

Прикро, коли учасник, який або в Україні, або навіть за кордоном намагається сфотографувати тестові завдання, направляє їх своїм друзям або репетиторам, отримує підтримку в розвʼязанні цих завдань. Це прикро, адже ви починаєте своє життя з недоброчесності і в дорослому майбутньому навряд чи це є хороша теза, особливо якщо це є майбутнє в оновленій Україні після перемоги, – резюмувала пані Вакуленко.

ВЕЛИКА ВІЙНА: ЯК ВПЛИНУЛА ВОНА

Завершений навчальний рік від початку до кінця був навіть у тилових областях через російське збройне вторгнення із вимиканням електроенергії й інтернету, переміщенням в укриття під час  безкінечних повітряних тривог, безсонними ночами. І це не могло не позначитися на навчальному  процесі і знаннях дітей.

Анна Сидорук, операційна директорка громадської спілки  «Освіторія» констатує, що попри все школярі намагалися продовжувати вчитися. На національній цифровій платформі Всеукраїнська школа онлайн  - близько 2 млн користувачів, серед яких близько 6000 дітей з тимчасово окупованих територій.  При тому що вимушено переміщені через війну за кордон діти поєднували навчання у європейських освітніх закладах та в наших школах. За інформацією Міністерства освіти та науки, таких на початок навчального року було близько 500 тисяч.

Анна Сидорук
Анна Сидорук

«Якісний навчальний процес можливий за умов, коли і діти, і вчителі на це морально здатні, - каже Анна Сидорук. – Раніше педагоги основні зусилля зосереджували на тому, щоб дати дітям знання та навички,  психологічно-емоційна підтримка учням була мінімальною. А від початку Великої війни ситуація протилежна — максимальні зусилля спрямовувалися на те, щоб допомогти дітям з емоційними станом, а вже після того давати знання».

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий на своїй сторінці у Фейсбуці поділився, що його син також при складанні НМТ потрапив у зміну із повітряною тривогою.

Оксен Лісовий
Оксен Лісовий

Лісовий: «…приблизно дві години разом з іншими вступниками та інструкторами вони провели в укритті, згодом все ж таки змогли закінчити тестування. Утім, на жаль, понад 500 учасників не завершили тестування через тривалі повітряні тривоги».

За інформацією Тетяни Вакуленко, керівниці УЦОЯО, до тимчасових центрів на тестування у нашій воюючій країні прийшли понад 93 %  зареєстрованих учасників.  За кордоном показник дещо нижчий, що свідчить: вибір абітурієнтів часто робився в останні хвилини - на користь продовження навчання в іноземних навчальних закладах. 

Тетяна Вакуленко очевидністю у період  війни називає технічні труднощі через постійні  хакерські атаки. «Не завжди все було справно з технічної точки зору, коли ми говоримо про швидкість і якість інтернету», - констатує посадовиця. 

Тетяна Вакуленко
Тетяна Вакуленко

 «Ми щодня отримували по декілька повітряних тривог, особливо це стосується північних і південних регіонів. Харківщина, на жаль, теж мало яку сесію тестування прожила без  повітряних тривог. Це ж стосується і Миколаївщини, і Запоріжчини. Оскільки тривоги були доволі тривалими, то певна частина учасників не змогла завершити тестування»,  - опосерековано погоджуються  з критикою директорка УЦОЯО у вебінарі про вступну кампанію українській освітній онлайн-платформі iLearn.

ОСВІТНІЙ ОМБУДСМЕН: МОЖЛИВОСТІ РІВНОГО ДОСТУПУ ДО ВИЩОЇ ОСВІТИ ОБМЕЖУЄ РОСІЯ

Чи не порушено права випускників шкіл, які з технічних причин не змогли скласти НМТ?  На це запитання Укрінформу відповідає освітній омбудсмен Сергій Горбачов: «Права вступників грубо і нелюдськи порушує країна-агресор, через що Україна й українські громадяни зазнають трагічних втрат, а молоді українці, які проходять зовнішнє незалежне оцінювання у скороченому форматі національного мультипредметного тесту, можуть бути обмежені у можливостях рівного і гарантованого доступу до української вищої освіти.

Це створює дуже серйозні проблеми та виклики для всіх нас і, на жаль, повністю усунути негативний вплив війни на вступну кампанію неможливо через об’єктивні причини. Але, аналізуючи дії МОН та УЦОЯО, я вважаю, що в цих надскладних умовах зроблено все можливе, щоб мінімізувати негативний вплив російської агресії на права вступників». 

Прикладом виходу із ситуації освітній омбудсмен називає право пройти тестування під час додаткової сесії. «Усі абітурієнти, незалежно від того, брали вони участь в основній сесії НМТ чи братимуть у додатковій, встигнуть зареєструватися в електронному кабінеті вступника та вчасно отримають результати тестування. Треба лишень уважно стежити за повідомленнями на сайті УЦОЯО та в особистому кабінеті учасника тестування», - каже Сергій Горбачов.

ОБ’ЄКТИВНІ ПРИЧИНИ: ЧОМУ НЕ РОЗГЛЯДАЛИ АПЕЛЯЦІЙ ЩОДО РЕЗУЛЬТАТІВ ТА ЗМІСТУ ЗАВДАНЬ

УЦОЯО на офіційних ресурсах констатує, що під час основної сесії НМТ непоодинокими були звернення учасників щодо нарахування тестових балів за виконання завдань з математики та історії України. Найбільше обурює батьків, те, що не розглядають  апеляцій щодо результатів та змісту завдань.

Але. «Апеляція має сенс, коли оцінюється відкрита відповідь, яку можна трактувати (і оцінювати) по-різному, - пояснює освітній омбудсмен Сергій Горбачов. -   Цього ж року всі завдання НМТ були «закритого типу», тобто без завдань, які передбачають надання короткої чи розгорнутої письмової відповіді.

Сергій Горбачов / Фото: Громадське
Сергій Горбачов / Фото: Громадське

Якби в тестуванні такі завдання були, позбавлення абітурієнтів права на апеляцію порушувало б їх права вступників щодо перевірки об'єктивності оцінювання. У завданнях же «закритого типу» всі відповіді перевіряються автоматично, тому фактор необ’єктивного оцінювання тут відсутній за визначенням. А що стосується самих завдань, то вони проходять серйозну експертизу ще під час підготовки до НМТ. У випадках,  коли в завданні виникають технічні похибки під час його розміщення у програмі тестування - УЦОЯО враховує це при нарахуванні результатів».

Відповідно до затвердженого ще у березні порядку проведення НМТ цього року предметом апеляції є лише порушення процедури тестування, що може вплинути на об'єктивність результату. Також апеляції розглядаються щодо  відмови в реєстрації для участі в НМТ або щодо  недопуску до участі в додаткових сесіях тестування. Можуть вплинути на об'єктивність визначення результатів тестування виникнення нестандартних ситуацій, а також відомості про інші ситуації, які могли призвести до порушення прав учасників НМТ. 

Звісно, розібратися самостійно у таких формулюваннях  загалом знервованій дитині досить складно. Тому навіть якщо відразу виникало бажання домогтися  перегляду через ті ж нестандартні ситуації, то абітурієнти часто не вписувалися у зазначені терміни.

«Син порівняно добре склав НМТ з математики, але розраховував на 190, - розповідає викладач університету Олена Новак. -  Сесія у перший день  НМТ була технічно складною, система «висла», нарікали всі. Були нюанси із завданнями –  у дозволеному для використання довідковому файлі не виявилося потрібного параметра. Прийшовши додому, син  розумів, що якусь відповідь не зберіг чи вона «перескочила», тому спочатку хотів писати апеляцію. Але наступного дня  це бажання зникло. Якщо моя дитина не пройде у виш за держзамовленням, то не знаю де шукати кошти на контрактне навчання. Я  працюю на 0,75 ставки, тато сина нещодавно повернувся з полону».

ВИШІ ЧЕКАЮТЬ 600-БАЛЬНИКІВ, АЛЕ ПРОГНОЗУВАТИ - РАНО

«Безперечно, війна, яка триває, впливає і на освітній процес, і на наші очікування від вступної кампанії, - коментує Укрінформу ректор Національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров. – Збільшилася кількість українських школярок і школярів, які перебувають за кордоном. І в зв’язку з цим до нас ідуть звернення про навчання на заочній формі (воно останніми роками було менш популярне). Отже, вони планують навчатися у закордонних університетах, а українську освіту здобувати заочно. Ми підтримуємо і допомагаємо в цьому. Але разом з тим наш університет планує цей навчальний  рік  проводити на деяких факультетах більше очних занять, аніж у 2022-2023 навчальному році.

Володимир Бугров
Володимир Бугров

Якими будуть прохідні бали – ще ніхто не знає, - ще немає навіть подачі заяв, тільки реєструються електронні кабінети. Із 19 липня будемо бачити конкурсні бали цього року. Якщо вам хтось озвучує на сьогоднішній день якісь прогнози щодо очікувань, то вони будуть необ'єктивними. Бо цілісної картини не має ніхто.

Коли ми побачимо якими є подані документи, тільки тоді зможемо оцінити всі бали. Можливо, всі 600-бальники підуть до нас. А може, вони підуть у Львівський університет імені Франка чи у Львівську політехніку. Там попередньо зростала кількість вступників, бо 170 км від польського кордону. Зрозуміло, що Харківські університети інакше цей час переживали. Життя покаже»…

Валентина Кащенко, м. Київ

ДОВІДКОВО: За підсумками основної сесії НМТ результати отримав 260 381 учасник. Тих, хто цьогоріч з трьох предметів має хоча б одну  максимально можливу оцінку — 3685.  Якщо зважати, що 200 балів хтось отримав, скажімо, з української мови та математики; а півсотні розумників — з усіх трьох предметів, то загальна кількість найвищих результатів  — 4193. Із них тим, хто цьогоріч завершив здобуття повної загальної середньої освіти,  належать  3924.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-