Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Відпочинок на Кіпрі: майже без росіян і не дорого

Відпочинок на Кіпрі: майже без росіян і не дорого

Блоги
Укрінформ
Тренд на готелі без росіян зростає і влада Кіпру вживає відповідних заходів. А ще тут роблять акцент на нових туристичних розвагах - від сирних дегустацій до вейкбордингу з каякінгом

Другий рік ми живемо в умовах безпрецедентних викликів і невизначеності, що кардинально змінили наше життя. Подорожі не стали винятком. Фокус для багатьох змістився з бажання побачити світ та цікаво провести час на потребу тимчасово вирватися зі стресового кола та на спосіб особисто розповісти іноземцям про події в Україні на прикладі власних історій.

Цей новий додатковий сенс може поступово змінити ринок туризму — тренд на готелі без росіян зростає. Серед країн, що почали відмовлятися від російських туристів і в які українці можуть вирушити на відпочинок цього літа, доречно згадати Кіпр.

Ми як туроператор працюємо з Кіпром 11 років. Цей середземноморський курорт давно став одним з улюблених серед наших туристів — за весь період його вибрали для відпочинку понад 70 000 мандрівників. Розглянемо, чому варто побувати на острові влітку цього року. 

Українцям та кіпріотам нескладно знайти спільну мову через низку спільних точок. Сучасна історія країни доволі драматична. Після здобуття незалежності островом у 1960 році вже у 70-х роках понад 30% території на його півночі окупувала Туреччина. У 1983 році тут було проголошено Турецьку республіку Північного Кіпру, яка нині визнана тільки Туреччиною та Азербайджаном. Тому що таке окупація, кіпріоти розуміють добре. Є ще дещо спільне.  Так, особливої привабливості Кіпру для нас додають дві речі: схожа з українською ментальність місцевого населення — відкриті, але ненав'язливі, приємні у спілкуванні, доброзичливі і гостинні люди, а також географічні особливості, що дуже нагадують український Крим. Скелясті узбережжя, степи на рівнинах, оточені хвойними деревами і пальмами мальовничі прогулянкові стежки, м'який приємний клімат роблять відпочинок спекотної літньої пори комфортним. 

На додачу Кіпр з розумінням ставиться до наших почуттів до росіян і вживає заходів. Історично росія була важливим ринком і партнером для Кіпру. На цього агресора припадало близько чверті іноземних інвестицій на Кіпрі, а частка російських туристів, за словами заступника міністра туризму Кіпру Савваса Пердіоса, складала 20% на ринку в'їзного туризму країни. 

Як й інші країни Європейського Союзу, Кіпр заборонив росії прямі перельоти на острів у відповідь на розгортання повномасштабної війни в Україні. Крім того, з кінця 2022 року більше не застосовуються спрощені правила отримання туристичних віз для громадян росії.

Звісно, це не означає, що росіян тут немає зовсім. Є ті, хто вже давно живе на острові, хто втік сюди з початком повномасштабної війни, поки не запровадили обмеження на в'їзд. Є релоканти, а також росіяни, які мають кілька паспортів, тож по факту можуть подорожувати країнами ЄС дотепер. Крім того, запроваджені минулого року обмеження були більшою мірою спрямовані на зупинку туристичного потоку з росії, аніж повну заборону на в'їзд всім без винятку росіянам. Це також важливо розуміти і враховувати.   

Водночас за поточних ускладнених для них умов в'їзду, а також завдяки нашому багаторічному партнерству як туроператора з надійною приймаючою туристичною компанією Кіпру, яка вже давно не співпрацює із жодним російським туроператором, ймовірність зустріти під час відпочинку туристів-росіян не така велика, як було раніше. І за минулий рік до п’ятірки країн-лідерок походження іноземних туристів на Кіпрі увійшли Велика Британія, Польща, Ізраїль, Греція та Німеччина.

В Україні з 2013 року працює представництво Інституту гостинності Міністерства туризму Республіки Кіпр. Завдяки тісній співпраці з українськими туроператорами та приймаючими сторонами на острові за ці роки вдалося створити привабливі умови для залучення гостей з України. Наприклад, Міністерство надає екскурсійних гідів зі знанням української мови, організовує екскурсії, під час яких українці гарантовано не будуть перетинатися з російськими туристами.

З початком повномасштабної війни представництво почало допомагати біженцям з України, зосередивши зусилля на консультуванні щодо безкоштовного житла, яке пропонував уряд на Кіпрі до кінця травня 2023, а також щодо можливостей дістатися до острова.

Також на Кіпрі розвинута українська діаспора. Спільнота українців до великої війни налічувала близько 4 000 людей, які проживали переважно в найбільших містах — Нікосії, Лімасолі та Пафосі. Українці Кіпру організовують акції на підтримку України, допомагають нашим біженцям та організовують збори гуманітарної допомоги для українських військових.  

Туризм Кіпру трансформується в бік сталого розвитку. Країна більше не орієнтується на збільшення чисельності відвідувачів. Натомість спрямовує зусилля на розвиток агро-, еко- і гастротуризму, занурення в локальну культуру. 

Кіпр давно зарекомендував себе як один із найпопулярніших напрямків для відпочинку біля моря. Тут є 74 пляжі (серед них — всі чудові  пляжі Ларнаки та Лімасола) та 2 марини, відзначені блакитним прапором, а морська вода вважається найчистішою в Європі.

Водночас на острові є багато цікавого крім пляжів. Велосипедні й піші прогулянки мальовничими місцями, виноробство, археологічні та історичні пам’ятки, неймовірна кількість водних видів спорту (водні лижі, кайтинг, вейкбординг, сапбординг, парасейлінг, віндсерфінг, каякінг, каноїнг, катання на бананах та безліч інших водних атракціонів) значно розширять досвід будь-якого туриста на Кіпрі.

Компактність країни дозволяє буквально за один приїзд організувати собі насичену програму відпочинку і повне занурення в місцеве життя. У сільських і гірських районах спробувати місцеві традиції і ремесла — наприклад, спробувати відтворити один із сюжетів найвідоміших міфів, зображених на тисячолітніх мозаїках Пафосу.

Легко поєднати перегляд визначних історичних і культурно-релігійних пам'яток із пляжним відпочинком. Увесь острів — це музей просто неба зі стародавніми поселеннями, класичними грецькими храмами, римськими театрами та віллами, ранньохристиянськими базиліками, візантійськими церквами і монастирями, замками хрестоносців, готичними соборами, венеційськими укріпленнями, мусульманськими мечетями та будівлями колоніальної епохи. При цьому, щоб дістатися від найвищої точки острова до пляжу знадобиться всього годинка!

А гастрономічні чудеса Кіпру навряд залишать когось байдужим — країна славиться передусім сирами Халумі (унікальний солоний сир з козиного або овечого молока, має статус PDO — захищене зазначення походження) та м'яким традиційним Анарі, а також винами — сухим білим Ксиністері та солодким густим Коммандарія, виготовленим із родзинок.   Словом, Кіпр — ідеальне місце, щоб розслабитися, насолодитися розміреним життям, заново відкрити для себе їжу та подихати чистим морським повітрям.

Бонусом до всіх згаданих принад відпочинку на острові Афродіти можна вважати те, що Кіпр цьогоріч увійшов до десятки найбюджетніших країн Європи для літньої відпустки. За результатами дослідження Penfold, щоденні витрати мандрівників під час відпочинку у середньому становлять €46. Також місто Пафос увійшло до ТОП-7 найдешевших європейських пляжних локацій, згідно з рейтингом UK Post Office — чашка кави обійдеться туристу трохи більше ніж в €3, а вечеря з трьох страв на двох з пляшкою вина коштуватиме приблизно €64.

Щодо маршруту та бюджету. Пам'ятаємо про закрите небо і розуміємо, що через повномасштабну війну шлях з України до Кіпру став довшим. Так,  Join UP! своїх туристів перевозить спочатку прямими автобусними рейсами з Києва та регіонів (Житомир, Вінниця, Могилів-Подільський, Дніпро, Кропивницький, Умань) до аеропорту Кишинева, а звідти — на крилах FlyOne туристи прибувають до Ларнаки. З міста легко дістатися будь-якого курорту острова.

Вартість пакетного туру з перельотом та проживанням за 7 ночей в одному з готелів першої лінії у червні стартує від 18,2 тис. грн на туриста при двомісному розміщенні.  Та протягом сезону ціни змінюються, одним із кращих способів заощадити залишається раннє бронювання. Так, забронювати зараз тур на 7 ночей на серпень у бюджетному сегменті (2-зірковий готель зі сніданком) можна приблизно за 21 тис. грн з особи, в середньому сегменті (4-зірковий готель зі сніданком та вечерею) — від 28 тис. грн, а в люксовому (5-зірковий готель з All Inclusive) — за 53 тис. грн.

Мандрівники, які вибирають самостійні подорожі, за переліт Кишинів — Ларнака — Кишинів у червні заплатять 14,3 тис. грн на одного пасажира. Ще близько 2 тис. грн коштуватиме автобусний трансфер до Молдови й назад. 

Зекономити гроші у відпустці допоможе попереднє дослідження цін і пропозицій та планування своїх витрат. Як люксове, так і бюджетне розміщення можливе в кожному курортному місті острова. При цьому найвищими цінами на відпочинок відомий Лімасол, серед менш затратних курортів — Ларнака, Пафос, Ая-Напа та Протарас.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-