В Україні ініціюють проєкт, який має пришвидшити розмінування лісів

В Україні ініціюють проєкт, який має пришвидшити розмінування лісів

Укрінформ
У держпідприємстві «Ліси України» ініціюють проєкт із створення спеціалізованих піротехнічних підрозділів для розмінування лісових насаджень. Кошти планують залучати від донорів.

Як передає Укрінформ, про це в колонці на lb.ua повідомив в. о. генерального директора ДП «Ліси України» Юрій Болоховець.

За інформацією Болоховця, з початку повномасштабного вторгнення вже розміновано 39 тис. га лісових земель ДП «Ліси України». Проте ще 171 тис. га лісів залишаються замінованими. З урахуванням державних лісів, на окупованих територіях розмінуванню підлягають понад 650 тис. га.

«Один із варіантів прискорення розмінування лісів – залучати комерційних підрядників. Проте вартість їхніх робіт є захмарною. Одна з відомих європейських компаній запропонувала за рік розмінувати 75 га лісу. Вартість робіт - приблизно 2 млн євро. Тобто на очищення всіх замінованих лісів знадобиться 20 млрд євро», - зауважує очільник держпідприємства.

Читайте також: В Україні 174 тисячі квадратних кілометрів потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами

Єдиним реалістичним шляхом, на його переконання, є створення та укомплектування сучасною технікою піротехнічних підрозділів.

Для цього потрібна техніка, вартість якої для одного такого підрозділу може сягнути близько 46 млн грн.

«Це оперативна піротехнічна машина (4х4, з броньованим захистом особового складу), піротехнічна машина важкого типу (4х4 або 6х6), машина механізованого розмінування. Вибухозахисні костюми, засоби бронезахисту, набори інструментів, металодетектори, радіостанції та ще багато іншого. Ключове завдання підрозділу – провести очищення квартальних просік, лісових доріг, мінералізованих смуг», - зазначає Болоховець.

За умови створення хоча б 3-4 таких підрозділів ситуацію під контроль в ДП «Ліси України» планують взяти вже за рік.

Читайте також: В Україні збудують понад 120 лісових рекреаційних пунктів

«Де взяти кошти на комплектацію піротехнічних підрозділів? Це питання, яке перебуває в процесі обговорення. Вочевидь, необхідний фонд, який буде наповнюватись коштами донорів», - підкреслив Болоховець.

Як повідомлялося, за оцінкою Світового банку, повний комплекс робіт із гуманітарного розмінування України коштуватиме 37,4 млрд доларів. Наразі держава реалізує план з пріоритетного розмінування земель сільгосппризначення, за яким першочерговому обстеженню та очищенню підлягають 470 тис. га економічно цінних сільськогосподарських земель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-