Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги
Ворог завдає шкоди довкіллю не тільки у межах кордонів однієї держави…
01.06.2023 12:20

На жаль, дуже невесела розмова про катастрофічні екологічні наслідки для довкілля України (а, можливо, і для всієї Європи) від страшної війни, яку Росія вже понад рік веде проти нашої держави.

Це інформація без прикрас і самозаспокоєння, її треба прийняти, усвідомити і всім спільно шукати рішення. Бо питання: «Скільки років знадобиться на відновлення навколишнього середовища після війни?» наразі залишається відкритим навіть для екологів.

Детальніше у нашій великій розмові з головою громадської природоохоронної організації Всеукраїнська екологічна ліга (ВЕЛ), радницею міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Тетяною Тимочко.

ВІД ДЕТОНАЦІЇ РАКЕТ ТА СНАРЯДІВ УТВОРЮЮТЬСЯ ШКІДЛИВІ ХІМІЧНІ СПОЛУКИ

– Пані Тетяно, яку кількість злочинів проти довкілля вже зафіксовано з початку повномасштабного вторгнення росії на нашу землю?

– Станом на травень 2023 року зафіксовано понад 2291 фактів злочинів проти довкілля внаслідок загарбницької війни проти нашої країни, розв’язаної Російською Федерацією.

Нараховані збитки становлять 441 мільярдів гривень. З них: 901 млрд грн – засмічення земель відходами; 12 млрд грн – забруднення ґрунтів; 994 млрд грн – шкода від забруднення повітря (горіння нафтопродуктів, лісові пожежі, загоряння промислових підприємств, об’єктів критичної інфраструктури).

Постійні обстріли та бомбардування російськими окупантами промислових та енергетичних об’єктів, житлових будинків, підпали лісів, підриви нафтобаз, забруднення Чорного та Азовського морів, захоплення та обстріли Запорізької атомної електростанції загрожують техногенною катастрофою не лише Україні, а й Європі.

Скільки років знадобиться на відновлення навколишнього середовища нашої країни після війни – питання відкрите.

Скільки років знадобиться на відновлення навколишнього середовища нашої країни після війни – питання відкрите

Викиди парникових газів внаслідок війни становлять щонайменше 33 млн тон СО2 екв (потенціал глобального потепління якого-небудь парникового газу, кількість якого прирівнюється до кількості CO2 з тим же показником – ред). А ще передбачаються потенційні викиди парникових газів для відновлення зруйнованих будівель та об’єктів інфраструктури – 49 млн тон СО2 екв (в еквіваленті).

Страшну небезпеку також становлять і відходи руйнації, які утворились і щодня утворюються – а це тисячі тонн бетону, цегли, металопластику і скла, матеріалів фасаду і мінеральної вати, теплоізоляційного пінопласту, а також матеріалів внутрішнього оздоблення, уламки інженерних мереж, санітарно-технічних приладів, побутових речей, деревини, матеріалів покрівлі, серед яких і смола, і руберойд, і шифер…

Десятки міст зруйновані вщент, у сотнях українських сіл, через які пройшла війна, не залишилося жодного вцілілого будинку. І коли говорять, що є досвід європейських країн, які після війн використовували відходи руйнації для відновлення – це абсолютно інша історія. Тому що тоді (80–100 років тому) практично всі будівлі будувалися з природніх матеріалів. За останні 20 років будівництво сильно змінилося – переважно використовуються штучні матеріали.

До того ж, в зруйнованих оселях була побутова техніка, холодильники, кондиціонери, телевізори, велика кількість хімічних речовин – люди користувались побутовою хімією, у багатьох були якісь будівельні матеріали, фарби, лаки тощо. Все це разом – велетенською купою – потрапило в наше довкілля і зараз складає серйозну загрозу для навколишнього середовища.

– Тим страшніше, що в зону активних бойових дій потрапили ще й хімічні та металургійні заводи, нафтобази, склади з небезпечними відходами…

– Звісно, обстріли об’єктів промисловості та інфраструктури призводять до пожеж, які спричиняють додаткове забруднення повітря, ґрунту та води. Продукти горіння, які потрапляють у повітря, складаються з токсичних газів і твердих часток.

Під час детонації ракет та артилерійських снарядів утворюється низка хімічних сполук: вуглекислий газ (CO2), чадний газ (CO), водяна пара (H2O), бурий газ (NO), закис азоту (N2O), діоксид азоту (NO2), формальдегід (CH2О), пари ціанистої кислоти (HCN), азот (N2). Внаслідок цього окислюються ґрунти, деревина, забруднюються водні ресурси та атмосферне повітря.

Від постійних викидів шкідливих речовин, які потрапляють у водойми, відбувається багатократне збільшення у воді вмісту цинку, міді, хрому, свинцю, кадмію та інших отруйних речовин.

Діоксини навіть у малих концентраціях завдають шкоди імунній системі організму. В більш високих концентраціях вони викликають мутагенний, ембріотоксичний, тератогенний ефекти (чинники навколишнього середовища, які спричиняють порушення розвитку організму), негативно впливаючи на генофонд населення, тваринний та рослинний світ.

Бензапірен, який утворюється при низькотемпературних процесах горіння нафтопродуктів, є сильним канцерогеном. Всі ці полютанти (забруднювальні речовини) безсумнівно стануть важливою складовою подальших біогеохімічних циклів із непередбаченими наслідками.

Бензапірен, який утворюється при низькотемпературних процесах горіння нафтопродуктів, є сильним канцерогеном

– В яких регіонах це найбільш відчутно?

– У Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській областях. У зоні активних бойових дій також є об’єкти критичної інфраструктури, морські порти, склади небезпечних відходів – це мінеральні добрива, високотоксичні пестициди, пінополіуретан, лакофарбові та паливно-мастильні матеріали.

Масштабні пожежі на промислових підприємствах, нафтобазах є джерелами забруднення значної території України і призводить до викидів в атмосферу стійких органічних забруднювачів – діоксинів, фуранів, етиленхлориду, вінілхлориду, хлоринів і фенолів, бензaпірену, сполук свинцю і ртуті, які мають високі канцерогенні та мутагенні властивості. Забруднення атмосфери поширюється на величезні території та викликає тривале забруднення ґрунту, сільськогосподарських і лісових угідь.

ВИТІК СІРКОВОДНЮ ЧЕРЕЗ РУЙНУВАННЯ «АЗОВСТАЛІ» МОЖЕ ПОВНІСТЮ ВБИТИ ФЛОРУ ТА ФАУНУ АЗОВСЬКОГО МОРЯ

– Наскільки катастрофічними можуть бути для довкілля наслідки бомбардування «Азовсталі»?

– Внаслідок обстрілу російськими окупантами заводу «Азовсталь» в Маріуполі могла постраждати технічна споруда, яка стримує десятки тисяч тон концентрованого розчину сірководню, існує ймовірна загроза техногенної катастрофи в Азовському морі, небезпечні речовини можуть потрапити до Чорного та Середземного морів.

– Також дуже лякає загроза радіаційної небезпеки. Адже вороги заходили на територію Чорнобильської АЕС, а Запорізька АЕС – досі під окупацією…

– У перший день вторгнення російська армія взяла під контроль Чорнобильську атомну електростанцію (Офіційною датою деокупації ЧАЕС вважається 3 квітня 2022 – ред). Внаслідок будівництва фортифікаційних споруд, розгортання ґрунту та руху техніки російські військові порушили верхній ґрунтовий шар, що містить радіонукліди та отримали дозу опромінення за час перебування у Зоні відчуження. Відомі факти смерті російських військових від променевої хвороби.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ) неодноразово наголошували на важливості демілітаризації Запорізької АЕС, яка понад рік перебуває в окупації. Дії російських військових можуть призвести до катастрофи глобального масштабу. ВЕЛ вимагає більш рішучих заходів від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) для спільних дій у подоланні агресора та ядерного терориста – Російської Федерації!

ПІД ЗАГРОЗОЮ ОПИНИЛИСЬ БАГАТО ВИДІВ ТВАРИН ТА РОСЛИН, ЗАНЕСЕНИХ ДО ЧЕРВОНОЇ КНИГИ УКРАЇНИ

– Крім руйнувань промислових, інфраструктурних та об'єктів, житла також фіксується серйозне ураження лісів, заповідного фонду живої природи. Як екологи пропонують цьому зарадити?

– Понад три мільйони гектарів лісів пошкоджено в Україні, але це ж не просто дерева, які ростуть – це природний потенціал для оздоровлення навколишнього середовища! Там живуть тварини, птахи, різні комахи – це все зараз знищується. Багато розорених російськими військами природних територій є середовищем проживання рідкісних видів і зникаючих оселищ. Цей удар по наших екосистемах завдається на десятки років...

Удар по наших екосистемах завдається на десятки років...

З початку російської військової агресії під загрозою опинились: близько 600 видів тварин, близько 750 видів рослин і грибів, зокрема, занесених до Червоної книги України.

Щонайменше три тисячі дельфінів загинули в Чорному морі внаслідок російської військової агресії в Україні, і понад 50 – у акваторіях інших держав.

Дельфіни Чорного моря взагалі потрапили у страшні умови. Їхній дім – море – перетворилося на поле військових дій. Це обстріли, це розливи нафти, це потрапляння хімічних речовин у морське середовище. У дельфінів, яких знаходили на узбережжі – обпечені, поранені тіла… Від роботи засобів геолокації російських кораблів і підводних човнів дельфіни втрачали свою головну унікальну здібність – ехолокацію. При уражені органів навігації і слуху, дельфіни не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично «сліпими». Втративши орієнтацію, тварини не мають акустичного контролю над середовищем. Такі дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі, натрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі. І головне – такі «паралізовані» дельфіни не можуть вполювати рибу та швидко виснажуються. Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни, «сліпі», в стресовому стані різко втрачають імунітет і стають об’єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких в них живуть постійно. 

– Є інформація, що у 2022 році пожежами було охоплено понад 2 мільйони гектарів нашої території, з яких близько 300 тисяч гектарів – ліси.

– Експерти ВЕЛ наголошують, що від початку повномасштабного вторгнення критично зросла кількість та площа лісових пожеж. 2,4 млн га, з яких 330 тисяч гектарів – ліси, охоплені вогнем. Це в 30 разів вище показника за попередні роки, коли максимальна площа пожеж в лісах України за рік була 10 тисяч гектарів!

Зараз під окупацією залишаються 8 заповідників та 10 національних природних парків. Серед них Чорноморський біосферний заповідник (розташований на території та акваторії Херсонської та частково Миколаївської областей), біосферний заповідник «Асканія-Нова», Азово-Сиваський національний природний парк, парк «Олешківські Піски», парк «Джарилгацький» (Херсонська область). Російська федерація внесла 130 заповідних територій Криму у міжнародну базу даних природоохоронних територій (WDPA) як «російські природоохоронні території».

Ми зараз всі разом в Україні – і громадські організації, і Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, і Державна екологічна інспекція, і прокуратура – ведемо безпрецедентну роботу щодо фіксування злочинів проти довкілля, з тим, щоб російський агресор відповів за них.

Що стосується державних програм, то в проєктах національного Плану відновлення України Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України пропонує будівництво 10 центрів відновлення та реабілітації диких тварин, які постраждали чи були поранені під час військових дій, і які зараз знаходяться на утриманні в національних парках.

Зруйновані каналізаційні очисні споруди – це забруднення водойм, ґрунту та ґрунтових вод

– У списку злочинів РФ в Україні є руйнування очисних споруд, наскільки воно масштабне й чим загрожує?

– Зруйновані каналізаційні очисні споруди – це забруднення водойм, ґрунту та ґрунтових вод. Як наслідок – порушення всієї екосистеми на кілометри навколо, а також шкода, нанесена флорі, фауні, здоров’ю людей.

З неочищеними стоками до водойм потрапляють шкідливі неорганічні (кислоти, луги) та органічні (нафта й нафтопродукти, миючі засоби) сполуки.

Потрапляння до водойм неочищених господарсько-побутових стоків призводять до біологічного забруднення води, яке може викликати інфекційні захворювання в людей (холеру, тиф, гепатит). У стічних водах також містяться різні мікроорганізми, спори грибів, яйця гельмінтів.

– Ще одна велика біда – замінування територій…

– Так, ще десятки років по завершенню війни заміновані території не зможуть використовуватися. Наразі екологи та експерти Всеукраїнської екологічної ліги внесли пропозицію, щоб ті заміновані території, які не можна буде використовувати продовж десятків років (поки відбудеться повне розмінування), можливо, мають бути вилучені з господарської діяльності і будуть підпадати під консервацію земель. Так можна зробити, щоби зменшити небезпеку для людей, а в той же час дати природі можливість для самовідновлення.

ЧИМ ДОВШЕ ТРИВАЄ ВІЙНА, ТИМ БІЛЬШЕ НОВИХ ТЕХНОГЕННИХ ЗАГРОЗ ТА РИЗИКІВ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я НАЦІЇ У МАЙБУТНЬОМУ

– Всеукраїнська екологічна ліга активно збирає факти щодо екологічних злочинів Росії на території України. А можна уточнити, якими саме документами регламентують захист довкілля під час ведення бойових дій?

– Агресор є порушником міжнародного права! Оскільки воєнний злочин проти довкілля є в каталозі воєнних злочинів за Римським статутом, такі види справ можуть бути предметом розгляду Міжнародного кримінального суду.

Порушується і 24-й принцип Декларації Ріо щодо навколишнього середовища та розвитку, який проголошує, що війна за своєю суттю є руйнівною для процесу сталого розвитку. Є Протокол I до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, який стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, у якому від держав, які ведуть війну, вимагається захищати природне середовище від «масштабних, довготривалих і серйозних уражень» та забороняються методи чи засоби ведення війни, «які мають на меті або можуть призвести до» заподіяння такої шкоди.

Осередки ВЕЛ з перших днів війни збирають факти щодо екологічних злочинів росії, і такі повідомлення будуть цінними доказами у судових процесах, важливих для відновлення українського довкілля.

– Якщо хтось з наших читачів теж захоче долучитися до фіксування таких злочинів, куди їм звертатися?

– Кожен громадянин України може долучитись до фіксації злочинів проти довкілля. Для цього необхідно зв’язатись з:

  • – Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, за номером гарячої лінії «Міндовкілля на зв’язку» 0800500115, або за адресою: вул. Митрополита Василя Липківського, 35, м. Київ, 03035 (e-mail: info@mepr.gov.ua для юридичних осіб, gr_priem@mepr.gov.ua – для звернень громадян).
  • – Державною екологічною інспекцією України за адресою: Новопечерський провулок 3, корпус 2, м. Київ, 01042, тел. 0445212038 (e-mail: info@dei.gov.ua).
  • – Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за номером цілодобової гарячої лінії: 0443647780, 0502300428, або за адресою: вул. Бориса Грінченка, 1, м. Київ, 02000, (е-mail: info@dpss.gov.ua).

Або використати онлайн-ресурси, за допомогою яких можна передати інформацію щодо екологічного злочину:

  • – чат-бот ЕкоШкода;
  • – застосунок ЕкоЗагроза;
  • – застосунок «Екоінспектор 2» (Ecoinspector 2), який автоматично генерує звернення та повідомляє про екологічні злочини Держекоінспекцію.

Водночас ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008 (e-mail: hotline@ombudsman.gov.ua, гаряча лінія: 0800501720).

Отримані матеріали будуть корисними для стягнення репарацій з держави-агресора

Отримані матеріали будуть корисними для визначення ступеня забруднення довкілля, кваліфікації вчиненого злочину, обчисленню шкоди екологічних злочинів, встановлення та притягнення до відповідальності винних осіб, а також стягнень репарацій з держави-агресора.

– Пані Тетяно, на завершення розмови, те, що пече всім – чи можна прогнозувати поліпшення екологічної ситуації після завершення воєнних дій?

– На сьогодні очевидно, що російська військова агресія завдає шкоди не тільки довкіллю та природним ресурсам у межах національних кордонів однієї держави, а й довкіллю в цілому, глобальним об’єктам та екологічній рівновазі.

Чим довше триває війна, тим більше загострюється вплив негативних факторів на довкілля та виникають нові техногенні загрози, що спричинять ще більше забруднення природного середовища та ризики для здоров’я нації у майбутньому.

Любов Базів. Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-