Нова п'ятирічка Ердогана

Нова п'ятирічка Ердогана

Укрінформ
Результати виборів президента Туреччини – традиційні цінності перемогли ідею зближення із Заходом

За результатом підрахунку 99,9% голосів виборців у Туреччині та на закордонних дільницях новим президентом Туреччини став її ось уже 20 років як незмінний лідер Реджеп Тайїп Ердоган. Опозиція результати виборів і програш свого кандидата Кемаля Киличдароглу визнала й обіцяє продовжувати боротьбу в інтересах країни та турецького народу. Сам Киличдароглу пророкує Туреччині важкі часи.

Новообраний президент Ердоган – навпаки, сповнений оптимізму та віри у свої сили, обіцяє Туреччині нове століття процвітання та закликає забути передвиборчі конфлікти, об’єднатися навколо національних цілей та мрій.

РАХУВАЛИ ТА ОГОЛОШУВАЛИ ШВИДКО, ГУЛЯЛИ ВСЮ НІЧ

День голосування у другому турі минув спокійно. За безпекою слідкували рекордні більше 601 тисячі силовиків. Їх завданням було не лише забезпечити волевиявлення громадян, а й безпечну передачу мішків з бюлетенями до Вищої виборчої комісії після закриття виборчих дільниць. Голоси, особливо за результатами волевиявлення всередині країни, порахували дуже швидко, буквально за дві години після завершення вже було підбито підсумки на рівні 85% голосів. Бюлетені із закордонних виборчих дільниць рахували дещо довше.

Президент Ердоган переміг з результатом 52,18% (більше 27,8 млн голосів) у 52 провінціях, лідер опозиції Киличдароглу має 47,82% (25,5 млн) у 29 провінціях. При цьому на голосуванні за кордоном у більшості країн лідирував Киличдароглу.

Деякі регіони після отримання звістки про перемогу діючого президента гуляли всю ніч. Особливо ті провінції, де за Ердогана віддали більше 70% голосів, як от його рідна провінція Різе в чорноморському регіоні – тут перемогу відзначали нічними гуляннями, феєрверками, танцями.

Слід відзначити, що обидва кандидати підвищили свої показники підтримки електоратом у порівнянні з першим туром вибрів, зокрема президент на 2,64%, а лідер опозиції – на 2,96%. Тобто у сумі це фактично ті самі 5,17% третього кандидата – лідера Альянсу предків Сінана Огана, які могли стати вирішальними для одного з кандидатів. Сінан Оган підтримав у другому турі Ердогана, але цифри вказують на те, що не всі його виборці цю ідею підтримали. І при цьому показник зростання у Киличдароглу на 0,32% вищий. На загальний результат ця різниця не вплинула, і діючий президент переміг у виборах.

А от явка, попри очікування та заклики обох кандидатів, була дещо нижчою в другому турі й склала близько 86%, у першому турі було майже 89%.

УКРАЇНА СПОДІВАЄТЬСЯ НА ПОСИЛЕННЯ СТРАТЕГІЧНОГО ПАРТНЕРСТВА

Перші привітання почали надходити ще до оголошення результату Вищою виборчою комісією. Першими Ердогана привітали лідери Катару, Узбекистану, Азербайджану, Пакистану та прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Президент України привітав Реджепа Тайїпа Ердогана з перемогою та висловив сподівання на подальше зміцнення стратегічного партнерства на благо наших країн, а також посилення взаємодії для безпеки й стабільності Європи.

Президент Байден написав у Твіттері, що з нетерпінням чекає на продовження спільної роботи як союзників у НАТО, з двосторонніх питань та спільних глобальних викликів.

Держсекретар Блінкен, вітаючи Ердогана, наголосив на цінності Туреччини як “союзника і партнера НАТО», відзначив високу явку виборців та «давні демократичні традиції» Туреччини.

Президент Франції Еммануель Макрон написав про те, що Франція і Туреччина долатимуть разом існуючі виклики, зокрема стосовно повернення миру в Європу, майбутнє Євразійського партнерства та Середземне море. “Ми продовжуватимемо рухатися вперед разом із президентом Ердоганом, якому я передаю свої вітання з переобранням”, – написав Макрон, у якого з Ердоганом склалися досить непрості відносини.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак теж написав про продовження тісної співпраці між країнами – від нарощування торгівлі до подолання загроз безпеці як союзників по НАТО.

У ході передвиборчої кампанії президент Ердоган неодноразово критикував західні країни та ЗМІ за підтримку опозиції та очікування зміни влади. Привітання, що надійшли від країн, які в Туреччині не вважають особливо дружніми, – це і визнання перемоги президента Ердогана, і сигнал про готовність розвивати відносини попри існуючі розбіжності.

ТРАДИЦІЙНІ ЦІННОСТІ ВАГОМІШІ ЗА ЗАХІДНІ

По підсумках голосування та аналізу результатів варто зважати на те, що Туреччина – це не лише великі міста, які підтримали опозицію. При цьому, відрив Киличдароглу від Ердогана в Анкарі та Стамбулі дуже незначний – лише кілька відсотків, а багато провінцій підтримали Ердогана на рівні 60-80%. Для цих виборців зближення із заходом та вступ до ЄС, більша кількість жінок на керівних посадах менш важливі, ніж захист традиційних для турецького суспільства цінностей – сім'ї, релігії, безпеки, зокрема боротьби з тероризмом. Не варто забувати і те, що у турецькому суспільстві досить сильні антиамериканські настрої, тому обіцянка опозиції про зближення зі США не завжди сприяла збільшенню підтримки виборців, навіть навпаки.

Що не влаштовує майже всіх виборців, незалежно від політичних чи релігійних уподобань, – це погіршення економічної ситуації, купівельної спроможності, зростання цін.

Економічна ситуація потребує негайного реагування та регулювання. Адже саме погіршення купівельної спроможності, інфляція, зниження рівня життя були причинами того, що за опозицію голосували навіть ті, хто не надто симпатизував Киличдароглу. Президент Ердоган, як політик з досвідом, не раз демонстрував вміння реагувати на критику опозиції, нейтралізувати її закиди та упереджувати наслідки. Очевидно, що це саме той момент, коли діючій владі доведеться знайти шляхи для відновлення економічного зростання та стабілізації ситуації, аби не втратити підтримку електорату.

Фото: CNN
Фото: CNN

ЕРДОГАН ПООБІЦЯВ ТУРЕЧЧИНІ СТО РОКІВ РОЗВИТКУ

Опозиція визнала результати виборів вже за кілька годин після закриття виборчих дільниць та початку оголошення результатів, коли стало відомо, що подальший підрахунок не змінить результат виборів. Кемаль Киличдароглу запевнив, що боротьба опозиції продовжиться. Лідер опозиції назвав ці вибори несправедливими, вважаючи, що адмінресурс держави був мобілізований в інтересах однієї політичної сили та її лідера. Також лідер опозиції прогнозує набагато більші проблеми, які чекають на країну. Але які саме – не сказав.

Лідерка опозиційної Доброї партії, якій зокрема пророкували крісло прем'єрки після зміни системи правління в державі у разі перемоги опозиції, Мераль Акшенер, запевнила, що опозиція й надалі відстоюватиме інтереси народу та, на відміну від Киличдароглу, привітала Ердогана з перемогою.

Натомість президент Ердоган у своїй промові перед багатотисячним натовпом прихильників сказав про те, що за результатами виборів переможених немає – перемогли демократія та 85 млн турків. Президент також закликав відкласти всі передвиборчі конфлікти та об’єднатися навколо національних цілей і мрій.

Увесь ресурс та енергію Ердоган обіцяв спрямувати на благо народу, першочерговими завданнями назвав відновлення після землетрусів, протидію інфляції, покращення економічної ситуації, створення нових робочих місць, повернення ще 1 млн сирійських біженців додому на додаток до вже повернутих 600 тисяч, а також вирішення інших питань для покращення якості життя та зміцнення країни.

Президент Ердоган, однією з передвиборчих програм якого була «Століття Туреччини» – програма розвитку та процвітання країни, після перемоги наголосив, що це «золоте століття» вже розпочинається.

Ольга Будник, Анкара

Перше фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-