Новий календар: перехідний період убезпечить ПЦУ від внутрішнього розколу - Єленський

Новий календар: перехідний період убезпечить ПЦУ від внутрішнього розколу - Єленський

Укрінформ
Перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря убезпечить Православну церкву України від внутрішнього розколу.

На цьому наголосив голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський у коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Важливою складовою цього рішення (переходу ПЦУ на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року - ред.), є те, що парафіяни, які вирішать користуватися старим календарем, матимуть змогу це зробити. Ця обставина дуже важлива, бо всі переходи на новий календар в православних церквах супроводжувалися розколом (наприклад, у Греції і в низці країн є старокалендарники). Таким чином, ПЦУ уникнула цього, як і УГКЦ", - сказав він.

На його думку, ухвалене рішення ПЦУ є більш коректним підходом до реалізації місії християнина в світі.

"На мою думку, важливо, щоб календар церкви та календар, за яким ми живемо поза храмовими стінами, були суголосними. Хоча це дискутивна проблема: хтось вважає, що плин часу у храмі має бути інакшим, аніж у світі, а хтось думає, що час у церкві та поза нею має бути одним, мовляв, ми не можемо святкувати Новий рік під час посту. Тому рішення ПЦУ, мені здається, є більш адекватним підходом до реалізації місії християнина в світі", - зауважив Єленський.

Він також додав, що розмова про перехід на новий церковний календар існувала давно, але повномасштабне вторгнення стало каталізатором: "релігійні спільноти України відокремлюються від усього, пов'язаного з Росією".

Читайте також: Законопроєкт щодо діяльності релігійних організацій убезпечить Україну - Єленський

Як повідомляв Укрінформ, Православна Церква України (ПЦУ) офіційно повідомила про рішення перейти на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року.

24 травня відбулося засідання Архієрейського Собору Православної Церкви України, під час якого розглядалося питання переходу на новий календар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-