Пенсійний фонд України: на 15-му місяці Великої війни грошей вистачає

Пенсійний фонд України: на 15-му місяці Великої війни грошей вистачає

Укрінформ
Щомісячно сума видатків на виплату пенсій за віком становить понад 35 мільярдів гривень – виплати здійснюються вчасно та в повному обсязі

Загальна чисельність пенсіонерів в Україні зараз становить 10,7 млн осіб. Укрінформ поцікавився, наскільки повномасштабна війна вплинула на доходну частину Пенсійного фонду і чи вдається покривати всі потреби на виплати.

Попри вкрай складну ситуацію, в якій опинилася економіка і публічні фінанси України внаслідок повномасштабної збройної агресії росії, Пенсійний фонд України отримав необхідний фінансовий ресурс у вигляді єдиного внеску та коштів Державного бюджету України, що забезпечив всі виплати вчасно та в повному обсязі. В цьому нас запевнили в Департаменті пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України.

«У 2022-му загальні доходи Фонду, порівняно з 2021, зросли на більш ніж на 108 млрд грн, а це понад 21%. При цьому у структурі загальних доходів майже 404 млрд грн (65%) – це власні кошти, отримані саме за рахунок сплати єдиного соціального внеску.

Загалом у 2022 році загальні доходи бюджету Пенсійного фонду України склали 620,4 млрд грн, що повністю покрило потребу на виплати», - розповіла директорка департаменту Олена Охріменко.

ЩОМІСЯЦЯ ПФ ВИПЛАЧУЄ СУБСИДІЇ ТА ПІЛЬГИ ПОНАД 2,6 МЛН ЛЮДЕЙ

З жовтня минулого року, з початку опалювального сезону, перед Пенсійним фондом України постало нове завдання – забезпечити людям безперебійну виплату призначених органами соцзахисту житлових субсидій та пільг, а з 1 грудня 2022 року - й їх призначення.

«Ми вже досить давно запровадили прийом та обслуговування громадян в наших територіальних органах за принципом «екстериторіальності», тобто незалежно від місця їх реєстрації. – пояснила Охріменко. - Це дозволяє людям подавати документи на призначення виплат Фондом в будь-якій точці України, звертатися за вирішенням питань в обраний сервісний центр (наприклад, найближчий до роботи, чи розташований в зручному місці, чи той, повз який доводиться регулярно проходити, чи в тій області, куди довелось тимчасово переїхати).

Крім того, нами вже реалізовано і можливість звертатися за отриманням житлових субсидій і пільг дистанційно, за допомогою сучасних електронних сервісів вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України. І робити це можна взагалі не виходячи з дому».

Загалом, за три місяці 2022 року на виплату житлових субсидій та пільг було спрямовано 6,4 млрд грн, а за січень – березень цього року – 14,4 млрд грн.

За період з 1 грудня 2022-го до органів Фонду з питань призначення та перерахунку житлових субсидій та пільг вже звернулося понад півмільйона осіб.

Щомісяця ПФ виплачує субсидії та пільги понад 2,6 млн людей.

ЧАС, ПРОТЯГОМ ЯКОГО РОБОТОДАВЦЮ НАДХОДЯТЬ СТРАХОВІ КОШТИ ДЛЯ ВИПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ СКОРОТИВСЯ ДО 3-Х ДНІВ

З 1 січня 2023 року уповноваженим органом в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування є Пенсійний фонд України.

Тобто, вже майже чотири місяці саме ПФУ забезпечує виплати по Закону про соціальне страхування: фінансує страхувальників для виплати допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (так звані «лікарняні», «декретні»), виплачує страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей – «регреси».

За інформацією директорки Департаменту, у І кварталі на страхові виплати було спрямовано 6,9 млрд грн, в тому числі 2,7 млрд грн на виплату регресів та 4,2 млрд грн – лікарняних.

Олена Охріменко
Олена Охріменко

«Ми активно працюємо над удосконаленням наших сервісів. Зокрема було спрощено процедуру отримання страхувальниками від Пенсійного фонду України фінансування для оплати лікарняних.

Як і раніше, страхувальники подають заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти. Основний спосіб подачі такої заяви-розрахунку – через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Фонду», - говорить вона.

Для спрощення процедури заповнення цього документу в особистому кабінеті страхувальника реалізовано можливість в автоматичному режимі завантажувати дані про страхувальника, застраховану особу, про листки непрацездатності, що сформовані в інших бухгалтерських програмах.

Запроваджено систему контролів щодо розміру допомоги, в т.ч. щодо кількості оплачуваних днів, середньоденної допомоги, набутого застрахованою особою страхового стажу.

Для зручності в одну заяву-розрахунок можна включити дані по 200 лікарняних.

Крім того, час, протягом якого роботодавцю надходять страхові кошти для виплати лікарняних, скоротився з 10-ти днів після надходження заяви-розрахунку, як це було раніше, до 3-х днів.

«Ми це робимо, зокрема завдяки централізованому фінансуванню, запровадженому у Фонді ще з квітня 2021 року. Це значить, що кошти відразу з центрального рівня спрямовуються банкам та АТ «Укрпошта» та не витрачається час на їх проходження через обласний рівень», - пояснила Охріменко.

ПІД ЧАС БЕРЕЗНЕВОЇ ІНДЕКСАЦІЇ, БУЛО ПЕРЕРАХОВАНО ПЕНСІЙНІ ВИПЛАТИ 10,5 МЛН УКРАЇНСЬКИХ ПЕНСІОНЕРІВ

На коефіцієнт збільшення 1,197 було проіндексовано пенсії, призначені відповідно до законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

При цьому, після індексації, розмір мінімальної пенсії у непрацюючих пенсіонерів віком від 65 років, які мають страховий стаж не менше ніж 30 років у жінок і 35 років у чоловіків, не може бути менше 3120 гривень.

За словами Охріменко, крім того, з 1 березня на коефіцієнт 1,197 збільшено розміри мінімальних пенсій по інвалідності військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зросли розміри мінімальних пенсійних виплат пенсіонерам різних вікових категорій, які мають повний страховий стаж. Так, у пенсіонерів, яким виповнилося 80 років і більше, розмір пенсійної виплати, після індексації, не може бути менше 3120 гривень. У пенсіонерів віком від 70 до 80 років такий розмір не може бути менше 3000 гривень, віком до 70 років – 2760 гривень.

Мінімальний розмір пенсійної виплати у інших пенсіонерів, які не працюють і отримують пенсію незалежно від віку та закону, відповідно до якого вона призначена, не може бути менше 2520 гривень.

Загалом, розмір збільшення пенсії кожного конкретного пенсіонера визначено індивідуально з урахуванням його особистих показників, зокрема закону, згідно з яким пенсію призначено, часу призначення пенсії, тривалості страхового стажу, величини заробітної плати, факту роботи та належності до певної вікової категорії.

Таким чином, розмір підвищення пенсій після перерахунку було встановлено у межах від 100 до 1500 гривень. Такі, мінімальний та максимальний, розміри підвищення визначені постановою Уряду № 168 від 24 лютого 2023 року.

ПЕНСІЇ ОСОБАМ, ЯКІ ПРОДОВЖУЮТЬ ПРАЦЮВАТИ, ПЕРЕРАХОВУЮТЬ АВТОМАТИЧНО ЩОДВАРОКИ БЕЗ ОСОБИСТОГО ЗВЕРНЕННЯ

З 1 квітня було проведено перерахунок пенсій особам, які продовжують працювати, що встановлено частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Такий перерахунок раніше проводився щодвароки за зверненнями пенсіонерів. Починаючи з квітня 2018 року органи Пенсійного фонду України здійснюють такий перерахунок автоматично без звернення пенсіонерів.

Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна
Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна

Цьогоріч пенсії перерахували особам, які після призначення попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2023 року набули право на проведення перерахунку, тобто або набули 24 місяці страхового стажу, або пройшло два роки від призначення пенсії чи попереднього її перерахунку.

Право на перерахунок визначає, зокрема, і страховий стаж, набутий у січні – лютому 2023 року. З огляду на це, оскільки відомості про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування будуть відображені в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування орієнтовно в середині наступного кварталу, після подання страхувальниками звітності за І квартал 2023 року, автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам буде проведено невідкладно після здачі страхувальниками звітів та надходження відомостей про сплату єдиного внеску за цей період.

Такий перерахунок проводиться з урахуванням набутого після призначення чи попереднього перерахунку пенсії страхового стажу. Якщо це доцільно, враховується не лише страховий стаж, а й заробіток.

Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна, оскільки залежить від того, який страховий стаж він має, та який заробіток одержував. Саме тому під час здійснення перерахунку фахівці Фонду аналізують доцільність та обирають оптимальний варіант розрахунку пенсії: або з урахуванням лише набутого страхового стажу, або страхового стажу і зарплати.

Очікується, що цього року такий перерахунок проведено близько 600 тис. пенсіонерів. За попередніми розрахунками, щомісяця видатки на виплату перерахованих працюючим пенсіонерам пенсій становитимуть до 100 млн грн, до кінця року (9 місяців) – 900 млн грн.

ЩОМІСЯЧНО ЗАГАЛЬНА СУМА ВИДАТКІВ НА ВИПЛАТУ ПЕНСІЙ ЗА ВІКОМ СТАНОВИТЬ ПОНАД 35 МЛРД ГРН.

Пенсії за віком є: пільгові, дострокові та зі зменшенням пенсійного віку.

- На яку з цих категорій припадає найбільша кількість виплат? – поцікавилися ми у пані Охріменко.

- Всі пенсії, про які ви запитуєте, відносяться до одного виду – пенсії за віком. Але пенсії за віком, це не лише пільгові, дострокові та зі зменшенням пенсійного віку. Переважна кількість пенсій за віком – це пенсії, які призначаються на загальних підставах: після досягнення людиною пенсійного віку та за наявності у неї необхідного страхового стажу.

Із загальної чисельності пенсіонерів 10,7 млн осіб – 7,9 млн це пенсіонери, які отримують пенсії за віком, з них близько 1,5 млн одержувачів скористались правом на призначення пенсії раніше загальновстановленого пенсійного віку: пільгової, дострокової або зі зменшенням пенсійного віку. Щомісячно, загальна сума видатків на виплату пенсій за віком становить більше 35 млрд грн.

- Чи є у ПФУ інформація, скільки пенсіонерів зараз перебувають за кордоном через масштабне вторгнення?

- Пенсійний фонд України має інформацію по тих пенсіонерах, які виїхали за кордон на постійне проживання в країни, з якими укладено двосторонні міждержавні угоди. Виплати таким пенсіонерам здійснюються з урахуванням двосторонніх міжнародних угод. А це на сьогодні понад 5,7 тис. осіб.

Ведення обліку щодо чисельності осіб, які перебувають за кордоном тимчасово, не передбачено законодавством, - розповіла в коментарі Укрінформ директорка Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Олена Охріменко.

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-