Росфейк про українську школу: У Львові діти вчать напам’ять гімн Польщі

Росфейк про українську школу: У Львові діти вчать напам’ять гімн Польщі

Фактчек
Укрінформ
Підробка батьківського чату та відкритий урок історії про польську символіку для «адміністрації»

У російських телеграм-каналах, соцмережі Твіттер та низці сумнівних проросійських видань поширили допис, який проілюстрували скріншотом нібито з чату для батьків львівської школи №6. У ньому буцімто вчителька інформує про відкритий урок історії, на який діти мають вивчити гімн і державну символіку Польщі. А наприкінці вона пише: «Будуть люди з адміністрації. Це дуже важливо!!!». Тобто створює зв’язок «польської теми» з місцевою владою.

Це фейк. По-перше, у Львові немає школи №6, а є ліцей №6 Львівської міської ради. Це підтвердили й в Управлінні освіти Львівської міської ради.

По-друге, в коментарі Укрінформу представники ліцею №6 Львівської міської ради повідомили, що інформація щодо такого домашнього завдання для відкритого уроку не відповідає дійсності.

Також на підробку «батьківського чату» вказує чинний розклад занять, розміщений на сайті ліцею. У скріншоті йдеться, що «відкритий урок історії» має розпочатися об 11:15. З розкладу ж видно, третій урок у школі починається о 10:55, а четвертий об 11.55.

Фейки про українську школу – один із прийомів, до якого не вперше вдаються російські пропагандисти задля просування наративу про окупацію Заходу України Польщею.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-