«Злі нацисти проти жінки з дитиною»: як російські пропагандисти відхрестилися від власного фейку про ЗСУ

«Злі нацисти проти жінки з дитиною»: як російські пропагандисти відхрестилися від власного фейку про ЗСУ

Укрінформ
російські фейкороби вкинули в мережу постановче відео про конфлікт українських військових та жінки з дитиною.

До його розкрутки приєдналися топ-пропагандисти, але того ж дня фейк було спростовано їхніми ж колегами.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснює, частиною якої інформаційної атаки стало це відео, і як воно пов’язане з фейком про «наругу над Кораном», який росіяни розповсюджували напередодні.

Як відео з’явилося у мережі

Відео було залито в мережу по обіді 27 березня. Першими його синхронно опублікували Telegram-канали «Свежести» і «SHOT NEWS», які вже неодноразово були задіяні в поширенні антиукраїнських фейків, а також ресурси популярного російського іміджборду «Двач» (Telegram-канали «Двач», «Ньюсач» і сторінка «Двач» у Twitter).

До розгону фейку підключилася мережа Telegram-каналів, інформаційних сайтів, телеканали, пабліки у соцмережах тощо. Лише у Telegram та «Вконтакте» протягом 27-28 березня було створено понад 200 публікацій з цим відео без врахування репостів та його використання у коментарях.

У Twitter це відео з коментарем англійською мовою розмістили офіційні акаунти МЗС РФ та російського посольства у Великій Британії. 

Як було спростовано фейк

Користувачі соцмереж майже одразу після публікації виявили дуже багато підозрілих ознак того, що відео є нічим іншим як інсценуванням:

  • відео зняте на автомобільний відеореєстратор, використання яких на час воєнного стану в Україні заборонено. Але  «військові» чомусь не звернули на нього уваги;
  • відсутність номерів на автомобілі ЗСУ;
  • маркування військового автомобіля хрестом «БланкенКройц», який використовували для маркування техніки Вермахту  під час Другої світової війни. У той час як ЗСУ використовують звичайний білий хрест;
  • наявність ознак редагування звуку.

Детальний розбір фейку  28 березня зробило Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Там звернули увагу на російське походження кузова пікапа.

Але цього разу до спростування підключилася й частина російських пропагандистських ресурсів. Уже ввечері 27 березня анонімний Telegram-канал «Крокодил» (пов’язаний з мережею псевдоукраїнських каналів, до якої входять «Легитимный», «Резидент», «Шептун» та інші) опублікував низку питань до цього відео. 

Інший анонімний канал Moscow Calling та блогер-пропагандист Анатолій Шарій оприлюднили геолокацію місця зйомки відео. Яку вони, за їхніми словами, отримали від підписників у Донецьку. 

Як з’ясувалося, «дорожній конфлікт» стався між Донецьком і  Макіївкою. Обидва міста перебувають під окупацією з 2014 року. Зараз це глибокий російський тил, де поки що не пересуваються «колони ЗСУ». Достовірність цієї інформації підтвердили у ГУР Міноборони.

Навіщо російським пропагандистам спростування фейку

Оперативне спростування фейку самими ж російськими пропагандистами може свідчити про боротьбу різних угруповань силовиків за ресурси та наявність серйозних конфліктів між ними. 

Крім того, демонстративне викриття підробки Шарієм та адміністраторами інших Telegram-каналів є засобом підняття довіри до їхніх ресурсів та залучення нової аудиторії за рахунок компрометації конкурентів. Надалі цю довіру вони можуть використати для:

  • поширення більш важливих російських наративів та дезінформації;
  • заперечення достовірної інформації цього разу як «українських фейків».

Що відбувалося після спростування

Після спростування фейку частина ресурсів без коментарів та вибачень видалили відео. Так вчинили, зокрема, адміністратори Telegram-каналів Володимира Соловйова, «Силовики RU» і Twitter-акаунт МЗС РФ. Утім у Twitter посольства в Лондоні повідомлення залишилося попри велику кількість викривальних коментарів.

Telegram-канали «Zаписки Vетерана» і «Рыбарь» залишили старі публікації, зазначивши, що відео виявилося неправдивим. 

Так само вчинили і на Twitter-акаунті «Двач». З Telegram-каналів цього ресурсу повідомлення видалили.

Втім більшість новинних ресурсів, адміністраторів пабліків у соцмережах і Telegram-каналів спростування проігнорували. Активний «розгін» фейку тривав протягом 28 березня і пішов на спад лише наступного дня.

Який зв’язок цього відео з фейком про наругу над Кораном

Є всі підстави вважати фейк про дорожній конфлікт частиною інформаційної кампанії з дискредитації українців в очах мусульманської спільноти. Напередодні з’явилося інше постановче відео з наругою над Кораном: у відео особи, що видавали себе за українських військових, різали сало на священній книзі мусульман та демонстративно палили сторінки з неї.

У новому відео немає прямих згадок про іслам. Але є декілька натяків:

  • у «жертви» прізвище Мустафаєва, розповсюджене серед мусульманських народів на пострадянському просторі;
  • після оголошення прізвища «військовий» називає жінку «свинею», що є страшною образою для мусульманки / мусульманина;
  • відео з’явилося під час священного місяця Рамадан і датоване одним з його перших днів  ‒  24 березня.  

Таким чином, крім просування загального наративу про «напад озброєних українських нацистів на беззахисну жінку з дитиною», у відео були зашиті додаткові меседжі для вужчої мусульманської аудиторії.

Локомотивом просування вужчого наративу став анонімний Telegram-канал «Два майора», який виклав розлогий пост про те, що дискримінація за релігійною, мовною та національною ознаками нібито є державною політикою в Україні.

Цей тренд підтримали Telegram-канали російських воєнкорів, а також ресурси, орієнтовані на населення мусульманських регіонів РФ: насамперед Чечні, Дагестану, Адигеї тощо. 

Водночас «Царьград ТВ» та інші ультраправі ресурси, що просувають «православні скрепи» та російський шовінізм, мусульманський компонент проігнорували.  

Так само вчинив Telegram-канал «Армяне России». Адже його цільова аудиторія не дуже приязно ставиться до мусульман через тривалий етнічний конфлікт з азербайджанцями та війни в Карабаху.

росіяни вже не перший раз намагаються закинути в публічний простір недостовірну інформацію про шовінізм та ісламофобію, які нібито поширені в Україні. Це робиться як для дегуманізації українців, так і для мобілізації представників мусульманських народів РФ для участі у загарбницькій війні. На тлі проблем з призовом до армії резервістів у Дагестані і Чечні кремль намагається створити для населення цих республік штучну мотивацію «захисту віри».

Насправді, тисячі українських мусульман зі зброєю в руках боронять рідну землю від загарбників, а їхні єдиновірці переживають всі жахи окупації та біженства на рівні з іншими громадянами України. Тим часом путінський режим широко практикує репресії проти національних та релігійних меншин у РФ та переслідує за релігійні переконання мусульман в окупованому Криму. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-