У МОЗ пояснили, як отримати електронний лікарняний, перебуваючи за кордоном

У МОЗ пояснили, як отримати електронний лікарняний, перебуваючи за кордоном

Укрінформ
Міністерство охорони здоровʼя України надало розʼяснення, як отримати електронний листок непрацездатності, перебуваючи за кордоном.

Як передає Укрінформ, про це ідеться на сайті МОЗ України.

У міністерстві нагадали, що півтора року тому були запущені електронні лікарняні, що формуються на основі електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН).

Наразі в електронній системі охорони здоров’я сформовано 15,4 млн МВТН, на основі яких видано 13,6 млн електронних лікарняних, у тому числі 6,07 млн лікарняних, виданих з початку повномасштабної війни.

Як зазначили в МОЗ, МВТН має бути сформований в день звернення пацієнта, якщо згідно з висновком лікаря пацієнт має тимчасову втрату непрацездатності.

Якщо пацієнт отримав МВТН за кордоном, то він може звернутись до свого сімейного чи лікуючого лікаря, перебуваючи ще за кордоном, або по поверненню в Україну. На підставі наданих іноземних медичних документів з нотаріальним перекладом формується листок непрацездатності в реєстрі електронних листків непрацездатності Пенсійного фонду, і таким чином людина зможе швидше отримати гарантовані державою соціальні виплати.

У МОЗ наголосили, що у будь-якому разі мають бути надані іноземні медичні документи та їх нотаріально завірені переклади українською мовою.

“Якщо ви виїжджаєте за кордон для продовження лікування і маєте вже відкритий МВТН для продовження строку тимчасової непрацездатності, перебуваючи за кордоном, ви маєте надіслати лікуючому лікарю іноземні медичні документи, в яких має бути зазначено строки вашої непрацездатності”, - зауважили в міністерстві.

Як зазначили в МОЗ, якщо людина хворіла за кордоном (та має підтверджувальні медичні документи), проте не мала змоги надіслати документи лікарю з-за кордону, після повернення в Україну вона протягом року (від строку лікування) може звернутися до свого сімейного лікаря для формування МВТН тими датами, що зазначені в іноземних медичних документах.

У випадках лікування за кордоном МВТН може бути сформований у категоріях: захворювання або травма загального характеру; догляд за хворою дитиною; вагітність та пологи; ортопедичне протезування.

Читайте також: Як ветеранам оформити інвалідність

Як повідомляв Укрінформ, із 7 березня 2023 року уповноваженим органом, який здійснюватиме перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, буде Пенсійний фонд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-