Учасники нової антарктичної експедиції вирушили на станцію «Академік Вернадський»

Учасники нової антарктичної експедиції вирушили на станцію «Академік Вернадський»

Фото
Укрінформ
З Києва на станцію "Академік Вернадський" 18 березня вирушили учасники нової антарктичної експедиції.

Як передає Укрінформ, про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

“Учасники нової, 28-ї української антарктичної експедиції вирушили на станцію "Академік Вернадський". Їхня довга дорога до Антарктики почалася сьогодні, 18 березня 2023 року, з Києва”, - йдеться у повідомленні.

До складу 28-ї антарктичної експедиції увійшли 14 учасників. Зокрема, 9 вчених (по три на кожен напрям досліджень – біологія, метеорологія, геофізика), лікар, кухар, системний адміністратор, системний механік та дизеліст-електрик. Вони працюватимуть на станції впродовж року.

Учасники нової антарктичної експедиції вирушили на станцію «Академік Вернадський» / Фото: Алекс Заклецький, Національний антарктичний науковий центр

Очолив команду геофізик Богдан Гаврилюк. Він їде зимувати в Антарктику вдесяте, і це абсолютний рекорд для українських антарктичних експедицій. У своїй попередній – 26-й антарктичній експедиції Гаврилюк теж був бейскомандером, а після повернення навесні 2022-го одразу став на захист України в лавах Прикордонної служби.

Вперше за останні п'ять років експедиція складається тільки з чоловіків. Цього разу в конкурсі взяли участь лише п'ять жінок (торік – 19), але вони не подолали всі етапи конкурсного відбору.

Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий зауважив, що навіть в умовах масштабної війни слід забезпечувати неперервну роботу єдиної української антарктичної станції. Адже результати діяльності українських вчених на крижаному континенті важливі для всього світу.

Читайте також: На станції «Академік Вернадський» реставрували дороговказ і додали назви дерусифікованих міст

“Це ціла низка найдовших в Антарктиці метеоспостережень, вивчення зміни клімату, космічної погоди, магнітного поля Землі, озонової діри та ще багато чого. Там ми робимо глобальну науку ХХІ століття і не зупиняємося попри всі спроби ворога відкинути нас у ХХ", – додав Дикий.

Перед відправкою команда зробила традиційне фото біля пам'ятника громадського та політичного діяча Михайла Грушевського. 

Попереду в учасників експедиції тривалий і насичений шлях. Вони їдуть у Польщу, після чого здійснять перельоти до Південної Америки, де в чилійському порту Пунта-Аренас на майбутніх зимівників уже чекає українське судно "Ноосфера". Криголам має доправити на станцію 28-му українську антарктичну експедиції та повернути на "велику землю" 27-му УАЕ, яка вже рік відпрацювала в Антарктиді.

Як повідомляв Укрінформ, у березні українські вчені зі станції "Академік Вернадський" почали досліджувати китів за допомогою дронів, дослідники зробили світлини горбатих китів та косаток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-