Землетрусів у ці дні фіксується багато, але нічого надзвичайного у тому нема

Землетрусів у ці дні фіксується багато, але нічого надзвичайного у тому нема

Укрінформ
Сейсмолог Ігор Корнієнко розповів, чи варто Україні боятися того, що сталося в Туреччині і чому в цей день «трусило» весь світ. Дуже цікаво…

Потужний землетрус в Туреччині, який призвів до страшних жертв і руйнувань, в черговий раз примусив людство замислитися над тим, наскільки беззахисною насправді є наша цивілізація, наші міста і життя людей. А якби щось подібне відбулося б в Україні? А чому 6 лютого, крім Туреччини, «трусило» у США, Казахстані, Румунії? Українці у соцмережах задавалися навіть питаннями, чи не можуть численні ракетні атаки по наших територіях теж спровокувати землетруси?..

Сигналограма запису землетрусу в Туреччині 6 лютого
Сигналограма запису землетрусу в Туреччині 6 лютого

У Головному центрі спеціального контролю (ГЦСК) Національного центру управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України, до спеціалістів якого ми звернулися, накопичується інформація про ядерні вибухи, землетруси, вибухи в промислових кар’єрах, радіаційний стан, грозові розряди та магнітні бурі. А тепер – і про ракетні атаки.

В цілому мережа Головного центру спеціального контролю має понад 15 пунктів спостереження.

Сейсмічна станція PS-45 на Житомирщині вважається однією з найчутливіших  у світі. Одна з причин - у надрах регіону залягають граніти, які є дуже чутливою природною мембраною. Станція PS-45  має 24 сейсмічних датчиків, які знаходяться на глибині до 100 метрів, обладнана сучасними цифровими сейсмографами, і  там працюють справжні фахівці своєї справи.

На наші запитання відповів Ігор Корнієнко, заступник начальника Головного центру спеціального контролю  (ГЦСК).

Ігор Корнієнко
Ігор Корнієнко

Після потужних землетрусів сейсмічна активність, як правило, трохи збільшується

- Ігоре Валерійовичу, цими днями ЗМІ багато писали про те, що саме 6 лютого відбувалося щось неймовірне на земній кулі. Мовляв, такої інтенсивності землетрусів не було ніколи. Зокрема, в Казахстані зафіксований землетрус магнітудою 5,4 бала,  у США - 3,8, в Румунії - 4,5, і десь ще в Європі – кілька досить помітних землетрусів. По-перше, чи правда це? Люди в соцмережах почали писати, що, здається, Земля вирішила струсити людей кудись у космос…

-  Якщо  проаналізувати землетруси за цей день відносно інших протягом, скажімо, місяця, ви не побачите великої різниці,- стверджує Ігор Корнієнко. - Загалом, у тих регіонах, про які ви говорите, постійно відбуваються такі події. Так, після великих потужних землетрусів сейсмічна активність, як правило, трохи збільшується. Але сказати, що цей землетрус спровокував серію інших землетрусів по всій Земній кулі, не можна.

Фахівець вважає, що для деяких ЗМІ – це просто привід привернути до себе увагу, щоб бути в топі новин. Люди через війну і так знаходяться у психологічному напруженні, тож робити якусь сенсацію з цих землетрусів не потрібно - впевнений Ігор Корнієнко.

-  У Туреччини протягом останніх днів технічними засобами Головного центру спеціального контролю реєструється різке збільшення сейсмічної активності у центральній і  південній частині країни, - продовжує сейсмолог. – Лише за один день було зареєстровано понад 50 сейсмічних подій у цьому регіоні різної інтенсивності - від 4 до 10 балів за шкалою MSK‐ 64. Максимум - це 12 балів. Тобто ми розуміємо, що це майже верхня межа цієї шкали. І ми бачимо, до яких наслідків призводять такі сейсмічні події. 6 лютого поштовхи відчувались навіть в окремих районах південних областей України. Вони не несли загрози для населення та інфраструктури, але відчувались.

Так виглядає сейсмічний датчик
Так виглядає сейсмічний датчик

Фахівець стверджує, що на земній кулі, в тому числі на території Туреччини, землетруси відбуваються постійно, але ми звертаємо на них увагу  лише тоді, коли є жертви, руйнування. А таке відбувається відносно рідко. У Туреччині - це найпотужніша подія за останніх 80 років спостереження.  

- З’явилася інформація, що потужний землетрус у Туреччині призвів до зсуву літосферних плит. За першими оцінками геологів – Туреччина змістилася приблизно на три метри на південний захід. Загальна величина розлому склала близько 190 км завдовжки і 25 км завширшки. До чого це може призвести? – запитуємо фахівця.

  -  Такі тектонічні процеси відбуваються постійно, і коли напруження досягнуть критичного рівня, знову будуть землетруси. Це перш за все, геологічні зміни.

Найсильніший землетрус магнітудою 8 балів може статися лише в Одесі. Теоретично

-   А де в Україні знаходяться сейсмічно небезпечні місця? – запитуємо про те, що нас найбільш цікавить.

- На території України сейсмічно небезпечні зони розташовані  переважно у Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Дніпропетровській областях, - відповідає сейсмолог. - А ще - це зона Азовського, Чорного морів, Автономної республіки Крим. Це пов’язано із тектонічними процесами. Кількість сейсмічних зон зростає у зв’язку з багатолітнім видобутком корисних копалин. Підвищена сейсмічність у Дніпропетровській і Полтавській областях спровокована саме цими факторами. Скажімо, якщо ми говоримо про район Кривого Рогу, там на великих глибинах проводяться вибухи з метою видобутку руди, порушується природній баланс, що призводить до руху літосферних плит. А на Полтавщині видобувають сланцевий газ. Крім того, на території України існують сейсмічні зони, які розміщені в сусідніх країнах. Наприклад, сейсмічна зона Вранча в Румунії.

Зона Вранча - це сейсмоактивна зона, що знаходиться на стику Південних, румунських та Східних українських Карпат, у повіті Вранча в Румунії, роз’яснює  Ігор Корнієнко. Осередки землетрусів, що відбуваються там, розташовані  на глибині від 80 до 190 кілометрів. І якщо там відбудеться землетрус магнітудою 11-12 бали, то прогнозована інтенсивність землетрусів на рівні 5-9 балів спостерігатиметься на всій території України. Тому що, чим більша глибина землетрусу, тим більшу територію він може охоплювати.

Загалом близько 40% території України безпосередньо знаходиться під впливом небезпеки сейсмічних подій.

Так виглядає шахта, де на глибині 40 метрів розташовані сейсмічні датчики
Так виглядає шахта, де на глибині 40 метрів розташовані сейсмічні датчики

- Скажімо, за останні 5 років в Україні відбувається в середньому до 5 землетрусів щороку, - каже фахівець. - Це такі, які можуть відчути люди. Та ще близько 30 реєструються тільки сейсмічними приладами. Стосовно зони Вранчі, як правило, ці землетруси відчуваються в південно-західній частині Одеської області, найближче розташованій до цієї зони. Якщо говорити про те, наскільки небезпечні такі «глибокі» землетруси, наведу приклад. У 2013 році землетрус в Охотському морі на глибині понад 600 км відчувався аж у Києві. А це -  багато тисяч кілометрів.

- Здається, минулого року в одеських ЗМІ була публікація, в якій один із вітчизняних науковців розповідав, що з 2012 року у зоні Вранчі спостерігається стабільний ріст кількості землетрусів з магнітудою 4,5 балів. І він висловив думку, що це є ознакою того, що рано чи пізно там відбудеться один дуже потужний землетрус або побільшає невеликих. І тоді Одесі загрожує землетрус у 8 балів. Що ви про це скажете? – ставимо чергове запитання.

-  Сейсмічна зона Вранча  -  дуже багатопланова, - розказує пан Корнієнко. - Там в різних районах, на різних глибинах постійно відбуваються землетруси. Якщо землетрус станеться на краю зони Вранча на глибині 10 км, його можуть навіть не відчувати на території України.  Землетруси ж великої магнітуди на глибині 40 км, 140 км будуть охоплювати більшу територію України. За нашими дослідженнями, за останні роки там відбувається в середньому 3-5 землетрусів, які відчувають на нашій території. Але я не можу підтвердити, що саме з 2012 року їх кількість збільшилось.

Пан Корнієнко каже, ще у світі поки немає таких вивірених методик, за допомогою яких із високою ймовірністю можна було б передбачити, що саме і коли відбудеться, і до яких наслідків призведе. Хоча окремі вчені беруться робити короткострокові прогнози.

- Фахівці стверджують, що 85% багатоквартирних будинків в Україні потребують негайного капітального ремонту, бо вичерпали свій термін експлуатації, така ж ситуація - з інфраструктурою. Тобто, не дай Боже, якби таке трапилося у нас… Виникає питання - який найсильніший землетрус може бути в Україні, зокрема в тій самій Одесі?  - запитуємо у спеціаліста.

-  Згідно з картами загального сейсмічного районування,  8-9 балів за шкалою MSK‐64 може охоплювати деякі райони Одеської області, - відповідає Ігор Корнієнко. -  Але це - теоретично.  Київ, скажемо, може попасти у 5 бальну зону. Південні та Західні райони України – це близько 6-7 балів.  Руйнування, до речі, можуть початися – в залежності від типів будівель і ґрунту, на якому розміщуються ці об’єкти – саме з 5 – 6 балів.

Тут порада одна - дотримуватися державних будівельних норм та не економити на безпеці проживання населення у сейсмонебезпечних районах, каже сейсмолог.

Не там, де треба Боженька «землетрусить»…

 Ми не могли не поставити наступного питання. У соціальних мережах, після того, як росіяни почали радіти землетрусу в Туреччині, писати, що це їх Бог покарав, тому що вони допомагають Україні, українці почали писати щось на кшталт того, що Боженька не там, де треба «землетрусить». Отже, росію може накрити землетрус хоча б у 7 балів?

- У них біля Камчатки проходить Тихоокеанське вогняне кільце — пояс активної вулканічної діяльності та землетрусів, розташований навколо басейну Тихого океану, - каже фахівець. – Саме там відбувається найбільше землетрусів у світі. Тобто на території рф також є сейсмічні зони. І хотіли б вони чи ні, їх також природа може покарати за такі слова, але ми, на жаль, не можемо на це впливати.

Співробітники ГЦСК за роботою
Співробітники ГЦСК за роботою

-  А на «болотах», у москві?

-  У москві відчувалися і відчуватимуться землетруси. Як правило, вони приходили із Східних Карпат (той же район Вранча, Румунія), де осередки залягають на великій глибині. Нерідко сейсмічна небезпека посилюється техногенним впливом на літосферну оболонку Землі (видобуток нафти, газу та інших корисних копалин тощо). Такі «індуковані» землетруси реєструються в Татарстані, Пермській області та інших регіонах росії. Слабкі землетруси (5 і менше балів) можливі практично повсюдно. Найближчі до москви осередки слабких тектонічних землетрусів є у районах Рязані та Твері.

- А які з точки зору найбільш сейсмічно небезпечні країни у Європі? Крім Румунії, звісно?  

- Найбільш страждають від землетрусів Італія, Греція, Франція, Іспанія. За останні 5 років там були землетруси, які призводили і до жертв, і до руйнувань.

- А чому людство досі не навчилося прогнозувати землетруси?

- Скажімо, погоду спрогнозувати простіше, бо серед іншого є супутники, які бачать реальне переміщення повітряних мас. А скільки щодо прогнозів погоди нарікань! Ми ж не бачимо, що там під землею відбувається. Приведу такий випадок. Коли в Італії стався землетрус років 5-10 тому, вчених запитали, чи будуть поштовхи ще. Хтось сказав, що ні, не буде. А новий землетрус стався, знову були жертви, і була інформація, що навіть тих вчених засудили…

Чи можуть ракетні удари ворога по українському кристалічному щиту спричинити зрушення в тектоніці?

-  Крім землетрусів ви займаєтесь ще дослідженням ядерних вибухів…

-  Так, на превеликий жаль, країна - агресор все частіше нагадує про свій ядерний потенціал, але добре, що світова спільнота розуміє наслідки її застосування, тому актуальність моніторингу та фіксація проведення ядерних вибухів надзвичайно актуальна, попри те, що останній із 6 ядерних вибухів в КНДР був зафіксований у 2017 році.

Фахівець розповідає, що у Центрі також реєструють сигнали техногенного походження. Наприклад, вибухи на промислових кар’єрах. Центр займається також і контролем радіаційної обстановки. Стосовно сейсмічної активності зараз вона на території України значно збільшилася. Це пов’язано з ракетними ударами.

-  Ми це також реєструємо своїми засобами і дані надаємо відповідним органам. Бо людям не до фіксації точного часу, коли стався вибух, а в нас воно залишається на записах сигналограм, і ми можемо сказати, в якому місці і яка енергія була події, - пояснює спеціаліст.

-  А численні ракетні удари по українському кристалічному щиту можуть спричинити зрушення в тектоніці?

-   Ні, бо це вплив на верхні шари земної поверхні, а глибина залягання твердих порід значно більша.  

-  А чи не постраждав через війну сам Центр спостереження?

- Певні пункти спостереження нашого Центру зазнали пошкоджень. Десь були пошкоджені станції, десь будівлі, десь була відсутня електроенергія. На якихось окупованих територіях пункти спостереження взагалі, на жаль, зараз не працюють.

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-