Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

УГКЦ ухвалила історичне рішення про перехід на григоріанський календар

УГКЦ ухвалила історичне рішення про перехід на григоріанський календар

Укрінформ
Очевидно, що каталізатором для такого рішення стала московсько-українська війна, яка спонукала Синод УГКЦ розпочати реформу церковного календаря, що дозволить викорчувати «рускій мір» з українського християнства.

Війна відкрила для УГКЦ «вікно можливостей», а тому на реформі календаря не слід зупинятися.

Наступним кроком мало б стати набуття УГКЦ статусу патріаршої Церкви. Нагадаю, станом на сьогодні за УГКЦ визнано статус Верховного Архиєпископства, а не патріархату.

Вже довший час у середовищі греко-католицького духовенства як в Україні так і за її межами визріває думка, що настав час припинити практику «випрошування» у папи Римського патріархату, натомість необхідно приступити до його створення шляхом самопроголошення.

На сьогодні існує шість греко-католицьких церков із патріаршим статусом: Вірменська, Коптська, Сирійська, Мелхітська, Халдейська та Маронітська. З-поміж них Рим встановив лише Олександрійський патріархат коптів.

Іншими словами, ідея самопроголошення патріархату УГКЦ - це не якась авантюра, а один із реальних шляхів вирішення проблеми, яку рано чи пізно доведеться вирішувати.

УГКЦ отримала історичний шанс виконати заповіт патріарха Йосифа Сліпого. У 1963 році під час Другого Ватиканського Собору він виступив із пропозицією невідкладно піднести Києво-Галицький митрополичий престол до патріаршої гідності.

Якщо не сьогодні, то коли?

Р.S. Вкрай важливо, щоб рішення про перехід на григоріанський календар також ухвалила Православна Церква України. Це наблизить Україну до створення своєї єдиної помісної церкви, на яку вже давно дозріла українська нація.

Богдан Червак

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-