Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Не все те, що

Не все те, що "суперздорове", нам підходить

Укрінформ
Кілька несподіваних висновків про лікувальні дієти

Я знаю, що ви знаєте про харчування багато: про те, що корисне, що -- суперкорисне, і навіть те, що цукор - біла смерть, Ви знаєте, як часто їсти, і як інтервально голодувати, які добавки пити, і як рахувати калорії і багато іншого.

[😃] І все ж, коли я публікую фото своїх тарілок, де поруч із салатом із свіжої капусти, сирого буряка, лежить оселедець, і печений гарбуз, жмутик зелені, а потім ще ягоди і навіть кава, завжди знайдеться хтось, хто обов'язково напише: "та це ж нереальне поєднання", " і це все за один прийом їжі?", "так багато всього!", або "мені це на один зуб", або "це лише для абсолютно здорової людини".

[😎] Звісно, можна відповісти, що здорове харчування - це, перш за все збалансоване, різноманітне і в помірній кількості, і що не варто боятись комбінувати незвичні продукти та жити стереотипами про сніданок із каші із сосискою, білим хлібом з маслом та солодким чаєм.

[🤨] Проте якщо хтось пише "ой, моя б підшлункова від такого сніданку скукожилась", чи "а розстройства не буде?", то ці люди також мають рацію, і ось чому.

[🤓] Все, що надходить у наш шлунок, а з нього - у кишківник, те, що ми вважаємо їжею, насправді є надзвичайно складним хімічним коктейлем, здатним до алергічної та токсичної агресії.

[😫] Наша їжа  - це не лише страви, які ми їмо, але й різноманітні антигени та токсичні речовини, чужорідні білки. Незважаючи на це, ми зовсім не корчимося в муках і не помираємо. Чому?

[🤔] Бо в процесі еволюції оргнізм виробив потужну систему захисту, яка нейтралізує ці чужорідні субстанції.

[🤥] І величезна роль в цьому захисті належить шлунку та кишківника. Кислий шлунковий сік, стан слизової оболонки кишківника, ферменти травлення, моторика, слиз на поверхні слизової оболонки, імунна система кишківника, мікрофлора, є надзвичайно ефективним захисним бар'єром. І коли всі ці складові захисту працюють, тоді ми захищені від проникнення в організм різних токсинів та шкідливих речовин.

[🤤] Але, як і багато чого в житті не є ідеальним, часто збої виникають на тих чи інших рівнях захисту, наприклад, недостатнє вироблення соляної кислоти в шлунку, чи захисного слизу на поверхні клітин кишківника, чи ферментів.

[😵‍💫] Від недостатнього вироблення соляної кислоти в шлунку погіршується травлення в 12-палій кишці, що тягге за собою зменшення виробництва травних ферментів підшлунковою залозою. Це, в свою чергу, погіршує травлення в тонкому кишківнику, а звідси і здуття і схильність до проносів.

Якщо такий стан триває довго, то погіршується засвоєння білків, виникають дистрофічні процеси у внутрішніх органах, особливо, у серці, нирках, печінці, м'язеві тканині, виникають гіповітамінози, дефіцит мінералів.

[😧] Чи, наприклад, при запаленні кишечної стінки (харчові алергії, хвороба Крона, целіакія, травми кишечника), підвищується проникність кишечної стінки.

[🤗] Наш спосіб життя, харчове виховання, харчові звички, якщо вони не здорові, поступово ведуть до порушення злагодженої роботи системи травлення.

[🤑] Наприклад, переїдання одних продуктів та недоїдання інших ведуть до порушення регуляції апетиту.

[🙄] При зловживаннях солодощами та виробами, які містять борошно, збуджується вегетативна нервова система, і якщо є гастрит (запалення слизової оболонки шлунка) та підвищена продукція соляної кислоти в шлунку, це ще більше стимулює вироблення соляної кислоти і 5кзагострює запалення.

[😪] Зловживання сіллю також стимулює шлункову секрецію, підвищує збудливість центральної нервової системи, підсилює запальний процес в слизовій оболонці.

Таких прикладів можна писати багато.

[👩‍⚕️] Таким людям потрібно обов'язково пройти курс лікування та лікувального харчування (те, що ми називаємо дієтою).

Лікувальне харчування не призначається на все життя, лише на час відновлення, його завдання -- зменшити навантаження на слабкий орган і сприяти його ефективному і якнайшвидшому відновленню. Після цього дієту поступово розширюють, включаючи все нові і нові продукти.

[😍] Для людей з хорошим травленням, коли немає болю, дискомфорту, здуття, можна поєднувати різні продукти, організм має так звану метаболічну гнучкість, тобто здатність використовувати різні групи продуктів для потреб тіла.

[😉] Тому для одних людей підходить салат із сирої капусти, сирого буряка та моркви, з товченим часником, лимонним соком та оливковою олією, а для інших тимчасово потрібен варений тертий буряк, тушкована морква і лише варена цвітна капуста з невеличкою ложечкою некислих вершків, без солі та лимонного соку.

[👌] Людина, як вид, вижила тому, що наші предки вживали змішану їжу - листя, коренеплоди, м'ясо впольованих тварин та виловленої риби, зернові, які вирощували, мед диких бджіл, який вживали у невеликій кількості та рідко.

[👆] На роботу органів травлення вливає не лише їжа, але і вік, вага, стать, генетика, стан нервової системи та інші фактори.

Але про це буде у наступних дописах і більш детально:)

[✍️] Планую зробити цілу низку дописів про порушення роботи органів травлення та на що звернути увагу в лікувальному харчуванні: про рефлюкс (коли є печія), закрепи та проноси, гастрити, жировий гепатоз, хронічний холецистит, пакреатит та інші. 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-