Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

В Міноборони перезріла потреба професіоналізації закупівельної функції

В Міноборони перезріла потреба професіоналізації закупівельної функції

Укрінформ
Поспішати з висновками неправильно: інформації досі було замало. Але у закупівлях допустили очевидні помилки

По закупівлях МО є ситуативна розв'язка.

Увесь цей час інформації для оцінки подій було замало. На основі фрагментарних відомостей про контракт поспішати з висновками було б некоректно. Це не сумка з кешем у кабінеті з фото і відео.

Судячи з усього, більше інфи наразі не стане, тож коротко прокоментую очевидне:

- дизайн закупівлі є невдалим. Не берусь стверджувати, що злочинним, але точно невдалим. Оцінювати пропозиції на основі ціни за кошик, складові якого є необов'язковими або можуть змінюватись у пропорціях, означає надто широку дискрецію при виконнанні договору. Це може відкривати дорогу до зловживань як з боку замовника, так і з боку виконавця (залежить від того, як виписаний контракт). Або ж до змови між одним і другим.

- участь у закупівлях виключно або переважно компаній, що зареєстровані на людей з системи, якщо прибрати корупційні міркування, може свідчити про занадто складний до виконання обсяг зобовязань з боку виконавця. Знову ж питання до дизайну закупівлі. Якщо замовник не переслідує корупційну ренту, варто розділяти товарну складову від послуг і закуповувати їх окремо.

- навіть за умови невдалого дизайну закупівлі закупівельники МО мали формальне право відмовитись від "найдешевшої" пропозиції, належно обгрунтувавши рішення, оскільки оборонні закупівлі наразі виведені з-під дії відповідного законодавства та на них не поширюється вимога акцептування найбільш економічно вигідної пропозиції.

- професіоналізація закупівельної функції в МО, як і в інших відомствах, є перезрілим питанням. Будь-яка помилка в наших умовах сприйматиметься як корупційна дія, що підважуватиме зусилля всієї країни в боротьбі з рф.

І останнє. Щодо журналіста, який це оприлюднив. Знаю, що Юрій Ніколов є категоричним в оцінках. І в даному випадку я теж не погоджуюсь з заголовком статті.

Від Юрія діставалось і мені. Ми не погоджувались, сперечались, але завжди перебували в діалозі. Розумію, що то його робота. На те він i watchdog, не watchpussycat.

Арсен Жумаділов

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-