Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Кілька слів про

Кілька слів про "хімію" їжі

Укрінформ
Ідеальне харчування - міф чи реальне меню?

Дещо про "хімію" їжі.

Велика увага до харчування, розмаїття дієт і супердієт свідчить про те, що люди розуміють, що їжа - це те, з чого будується наше тіло, клітини та ї залежить їхня робота.

Мабуть, вам не раз доводилося бачити інстаграмні тарілки (ох, вибачте, боули!:), наповнені виключно "суперфудами": тонко нарізаним авокадо, диким червоним лососем, ягодами годжі та лохини та ростками зелені. Але чи варто це копіювати?

Мрія про ідеальну їжу, яка буде містити лише корисні речовини і допоможе людині зробитися більш досконалою, існувала давно, ще в древні часи, почитайте грецьку міфологію про нектар та амброзію, їжу богів.

У 1979 році вчений Helmut Haenel описав ряд захворювань, причому, дуже важких, пов'язаних з дефектним харчуванням. Дефектне харчування є причиною порушень фізичного та розумового розвитку людини, зниження її так званих фізіологічних стандартів.

Нагодувати суперїжею і зробитися майже напівбогом, пропонував французький хімік Марселен Бертло: він був переконаний, що досконале харчування майбутнього -- коли через вену, напряму в кров будуть поступати синтезовані корисні речовини, минуючи травний тракт.

[🌀] Але експериментальна наука довела, що нічого зайвого в нашому організмі немає і що наш кишківник - це надзвичайно важливий орган, який впливає і на стан здоров'я, і на тривалість життя. І для кишечника необхідні саме баластні речовини - те, що ми називаємо #клітковиною, ті "вижимки", які залишаються, коли вичавити сік із будь-яких рослинних продуктів (всі овочі, фрукти, ягоди, листя, бобові, гриби і різне листя).

[🌀] Є клітковина груба, яку ніякі мікроорганізми не з'їдять, є ніжна, яку вони з'їдають без залишку. І кожний вид клітковини щось робить корисне для нашого тіла.

[❗️] Якщо організм позбавити баластних речовин, хвороботворна бактеріальна мікрофлора почне виробляти велику кількість #ендотоксинів, а корисна ля організму, навпаки, менше захисних речовин.

[🌀] Більше того, у процесі еволюції самі баластні речовини включились в ряд функцій організму, зокрема, в обміні стероїів. Наприклад, споживання цільнозернового або висівкового хліба веде до зниження рівня холестерину співставне з результатом введення холестеринознижуючих препаратів. Пояснення цього феномена полягає в тому, що обмін холестерина, жовчних кислот та стероїдних гормонів взаємопов'язані.

[🌀] Наше харчування має бути різноманітним, але це не означає, що дорогим. Різноманітність, збалансованість (щоб були рослинні продукти, білкові і трохи жиру), помірність -- це три ключі до правильного харчування і міцного здоров'я на довгі роки.

Що можна побачити на моїй на тарілці, до прикладу?

[✅] БІЛКИ:

[▪️] Скумбрія і адигейський сир.

Поєднання різних білкових продуктів не лише можливе, але і корисне, бо морська риба - це джерело легкозасвоюваного білку та омега-3 жирних кислот, а сир - окрім білку, це і легкозасвоюваний кальцій, магній та фосфор. В рибі багато амінокислоти таурину, яка корисна для серця, вітамінів групи В.

[✅] КЛІТКОВИНА (і складні вуглеводи):

[▪️] Гарбуз печений. Це ніжна (засвоювана) клітковина або пектин, яку "їдять" корисні кишечні бактерії і виробляють речовини для підтримки здоров'я. Ця клітковина також поглянає ендотоксини.

[▪️] Салат із свіжої червонокачанної та білокачанної капусти та зелені, заправлений йогуртом та лимонним соком.

[▪️] Сира капуста та морква -- це груба (не засвоювана) клітковина, яку бактерії "їсти" не можуть, проте ці волокна необхідні для перистальтики кишечника. А ще - це протизапальні речовини, які активують синтез ферментів детоксикації печінкою.

[▪️] Гречана каша - це суміш різних видів клітковини, а також джерело магнію, деяких вітамінів групи В, а також ліпотропних факторів, тобто речовин, які сприяють нормалізації холестерину.

[▪️] Яблука мочені - це продукт, багатий пробіотиками (лактобактеріями) та пребіотиками - м'якоттю, яка живить корисні бактерії та активно поглинає шкідливі речовини.

[▪️] Трохи зелені - як джерела фолатів, які захищають судини, мозок, кров'яні клітини від передчасного старіння.

Така їжа дуже смакує, дає відчуття ситості, не містить дуже багато калорій, наповнена природніми кольорами - протизапальними речовинами. А ще - вона допомагає нам вистояти і залишатися фізично та психічно здоровими.

От вам і "хімія їжі" [🙂]

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-