Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Обов’язковість української у сфері обслуговування - відчутний крок назустріч мові та її статусу

Обов’язковість української у сфері обслуговування - відчутний крок назустріч мові та її статусу

Укрінформ
Два роки функціонування 30 статті головного мовного документа країни. 

Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка визначає застосування української у сфері обслуговування, - віхові в історії утвердження української мови в усіх сферах суспільного життя. 

Незважаючи на бурхливі суперечки, політичні спроби відкоригувати окремі статті або скасувати його повністю, мовний дороговказ захищає національні інтереси, консолідує наше суспільство, зміцнює державну єдність.

Обов’язковість української у сфері обслуговування - відчутний крок назустріч мові та її статусу, адже це впливає на якість роботи представників різних галузей та сфер: від обслуговування у крамниці, медичному центрі чи спортзалі до послуг, які надаються органами влади. Важливо і те, що вперше на законодавчому рівні держава гарантує право на отримання інформації, товарів і послуг українською. Тож сфера обслуговування - приклад іншим сферам, як можна обстоювати мову і в супермаркеті, і в університеті, і в транспорті.

З початком повномасштабної війни росії проти України наша рідна стала справжнім маркером ідентичності. Розпочався не лише новий відлік боротьби за ідентичність, а й незворотні позитивні процеси утвердження української мови. Українці почали масово розмовляти українською, а її підтримка як єдиної державної безпрецедентна за всі роки незалежності. Понад 80 % громадян це підтвердили, якщо цитувати нещодавні висновки соціологів. Домінантний статус української, який ми відчуваємо зараз, рекордний за роки незалежної України.

Ефективність імплементації мовного Закону та всебічний контроль за його виконанням сприяє захисту прав громадян України. Два роки тому ми склали черговий іспит на інституційну зрілість, тож нам вдалося реалізувати важливий етап лагідної українізації, переконати громадян України сміливіше захищати свої мовні права при отриманні інформації чи послуг, а представників сфери обслуговування застосовувати українську на роботі.

Рекордні показники переходу на українську, яким сприяла сфера обслуговування, зміцнюють мовний імунітет проти окупанта. Посилений єдністю, рішучістю та ефективністю мовний фронт, який панує в усіх сегментах суспільного життя, дієво та своєчасно реагує на численні дезінформаційні атаки ворога.

Мова єднає українців і робить з нас сильну, по-справжньому європейську націю. Весь цивілізований світ сприймає українську як мову сміливих, волелюбних та нескорених. Тож спілкуватися українською, пропагувати та утверджувати знання про неї означає захищати національні інтереси та наближати нашу перемогу.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-