У січні-2023 року тарифи на електрику та воду не змінилися. Чого не скажеш про пошту

У січні-2023 року тарифи на електрику та воду не змінилися. Чого не скажеш про пошту

Укрінформ
В Україні під час війни продовжує діяти державний мораторій на підвищення цін газ, теплопостачання та гарячу воду до квітня цього року

Тарифи не зростатимуть, і на холодну воду - теж

До кінця опалювального сезону  ціни електроенергію, природний газ, опалення та гарячу воду для населення не зростатимуть.

 Нагадаємо, фіксований тариф на електроенергію для індивідуальних побутових споживачів становить:
-  1,44 грн/кВт/год при споживанні до 250 кВт/год на місяць;
-  1,68 грн/кВт/год – понад 250 кВт/год на місяць.

Ціна на електроенергію зросла лише для непобутових споживачів, тобто - для бізнесу. «У результаті коригування тарифів середнє зростання ціни електроенергії для кінцевих непобутових споживачів становитиме близько 15 коп. за кВт-год. При цьому середнє зростання ціни електроенергії для промислових енергоємних споживачів становитиме близько 4 коп. за кВт-год», – йдеться в повідомленні  Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Відомо, що в кінці минулого року НКРЕКП збиралася підняти тарифи і на холодну воду та водовідведення. Це мало відбутися у два етапи - спочатку у січні, а потім у липні. Очікувалося, що на першому етапі тариф зросте на 10-30%  - в залежності від регіону. Не стосувалося підвищення лише прифронтових регіонів та областей, які дуже постраждали від бойових дій. А саме - Харківської, Миколаївської, Херсонської. Однак остаточно це рішення  затверджено так і не було, отже поки тарифи на холодну воду та водовідведення не зростуть.

 Тарифи Нової пошти зросли,  Укрпошти - знизилися

Нова пошта тарифи у 2023 році підвищила. Відправка посилки між відділеннями та поштоматами по місту тепер коштуватиме: вагою до 2 кг – 50 грн (було 40 грн), до 10 кг – 80 грн (60 грн), до 30 кг – 120 грн (80 грн).

По Україні: до 2 кг – 70 грн (60 грн), до 10 кг – 100 грн (80 грн), до 30 кг – 140 грн (120 грн).

Що стосується доставки кур’єром, тут такі ціни: для посилок до 30 кг становитиме +35 грн до тарифу; за кожні 100 кг для відправлень понад 30 кг – 100 грн до тарифу.

А ось вартість доставки у відділення та поштомат тепер розраховуватиметься однаково.

 Якщо знадобиться переслати документи у фірмовому картонному конверті у відділення або поштомат, це коштуватиме тепер 55 грн. У той же час платити 20 грн за повернення товару відправнику після перевірки у відділенні нині вже не знадобиться.

А от Укрпошта вартість доставки посилок знизила. Не на всі, щоправда, поки що з України до Польщі, зате – на  75%. «Посилка до 1 кг буде коштувати десь 6 доларів ( приблизно 240 гривень). Відправити можна буде до майже будь-якого відділення Пошти Польської. Терміни доставки 7-14 днів», — повідомив генеральний директор товариства Ігор Смілянський. 

Важливо, що нові тарифи будуть доступні і для підприємців.

Незабаром можна буде замінити звичайні лампи на LED

З 16 січня стартує державна програма, в рамках якої українці зможуть замінити п’ять звичайних лампочок розжарювання на таку ж кількість LED-ламп. Спочатку вона працюватиме в режимі бета-тестування у додатку «Дія». Після цього – наприкінці січня - запуститься у звичайному режимі по всій Україні.

Обіцяють, що весь процес буде максимально простим і швидким. Заміна ламп проводитиметься через «Укрпошту». Українцям достатньо попередньо залишити заявку через «Дію», прийти у відділення «Укрпошти» та обміняти 5 ламп старого зразка (нехай і перегорілих)  на 5 нових світлодіодних ламп.

Що цьому передувало? У минулому році, на міжнародній конференції "Солідарність з українським народом", Володимир Зеленський заявив, що дефіцит енергосистеми України могли б суттєво перекрити 50 мільйонів LED-ламп, придбання яких можуть профінансувати міжнародні партнери.

У грудні 2022 року стало відомо, що ЄС профінансує закупівлю близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України, Франція передасть ще 5 млн.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-