Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Кому свята можуть піти не на користь

Кому свята можуть піти не на користь

Укрінформ
Розповідаємо, як турбуватися про своє серце під час зимових свят, що провокує загострення, а також - як запобігти серцевій катастрофі

Україна є лідером серед європейських країн щодо захворюваності на серцево-судинні недуги.  Серед них - ішемічна хвороба серця (серцеві напади), інсульт, підвищений артеріальний тиск, захворювання периферичної артерії, вроджені вади, ревматична хвороба серця, серцева недостатність. Ці хвороби є найпоширенішими серед українців. Прогресування серцево-судинних хвороб зумовлюють хронічний стрес, холодна пора року, несвоєчасне звернення до кардіологів, ігнорування симптомів. На це треба звернути увагу у святкові дні.

Пацієнтам з груп ризику, які вже мають хронічну серцево-судинну хворобу, ми рекомендуємо:

●      Уникати психоемоційних навантажень.

●      Не переїдати за святковим столом, а харчуватися дрібно протягом усього дня.

●      Обмежити вживання червоного м’яса, жирної, смаженої, гострої та солоної їжі. Це може призвести до загострення хронічних хвороб. Натомість їсти більше овочів та фруктів.

●      Не зловживати алкоголем.

●      Не переривати медикаментозного лікування. Завжди мати біля себе ліки. Чітко дотримуватися рекомендацій кардіолога.

Під час свят люди часто відкладають візит до лікаря "на потім". Не хочуть псувати собі настрій візитом до лікарів, турбувати рідних. Це – 0/неправильно.

Статистика свідчить, що саме під час зимових свят зростає кількість серцевих катастроф. Це стається, через те, що пацієнти ігнорують “банальні” ознаки серцевого нападу. А вони свідчать про гострий стан. Його симптомами є:

●      дискомфорт та біль у серці, зокрема, що виникає після психоемоційних навантажень

●      біль у лівій руці або щелепі, надто нижній, що виникає при фізичному та психоемоційному навантаженні,

●      аритмія

●      запаморочення

●      раптова втрата свідомості.

А ще важливо звернути увагу, коли виникає задишка у стані спокою чи за незначного фізичного навантаження (наприклад, підйомі по сходах). На таку задишку треба обов’язково звернути увагу, щоб не пропустити тяжку серцеву патологію - кардіоміопатію, ішемічну хворобу серця. Слід вчасно виявити патологію, дообстежити та, за необхідності, провести оперативне втручання.

Особливо небезпечним є гострий "кинджальний" біль, розлитий біль за грудниною, який не знімає нітрогліцерин, раптова поява задухи. При найменших проявах викликайте “швидку”. Це може врятувати життя вам або вашим близьким.

Особливої уваги потребують прооперовані пацієнти. Їм слід спостерігатися, аби вчасно виявити залишкові явища, уникнути тромбоза, інфікування. Це запобігає фатальним ускладненням та поліпшує якість життя.

Таким пацієнтам дуже важливо не забувати про диспансеризацію. Післяопераційні пацієнти мають приїжджати на консультацію в інститут Амосова щонайменше раз на рік. Аби кардіологи змогли все проконтролювати, скоригувати їхнє лікування.

Хочу також підкреслити – для інституту Амосова немає вихідних та святкових днів. Ми рятуємо наших пацієнтів у режимі 24/7.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-