Підсумки воєнного року: Професія – рятівник

Підсумки воєнного року: Професія – рятівник

Укрінформ
Сьогодні у  ДСНС служить близько 75 тисяч людей, професія яких - рятувати Україну та українців у надзвичайних ситуаціях

З 24 лютого, вже майже рік, наша країна постійно, без перерв живе в надзвичайній ситуації. Кожного дня десь – вибухи, обстріли, пожежі та руйнування. І є ті, хто щодня йде в саме пекло. Важко повірити, що люди – навіть такі мужні, як у ДСНС - здатні все це витримати.

Від початку повномасштабного вторгнення головна рятувальна служба країни здійснила вже понад 50 тисяч виїздів на ліквідацію наслідків російських обстрілів, врятувала життя майже двом тисячам людей і евакуювала понад 2 мільйони українців, повідомляла 17 вересня, у День професійного свята служб порятунку, Держслужба України по надзвичайним ситуаціям на своїй сторінці у Фейсбук.

Під час виконання своїх обов’язків віддали своє життя 43 рятувальники, 144 отримали поранення, а восьмеро потрапили у полон до ворога.

Укрінформ продовжує розповідь про людей тих професій, на яких ліг найважчий тягар Великої війни.

Ліквідовані пожежі, врятовані життя людей і домашніх улюбленців

Ось  - неповне зведення, чим займалася ДСНС в Україні лише два дні, 28-29 грудня. Мабуть, за мирного життя цих подій вистачило б на рік, а то й більше.

Івано-Франківська область: рятувальники деблокували двох постраждалих з понівеченого автомобіля після ДТП біля Коломиї та передали працівникам екстреної медичної допомоги.

Київ. Після ракетної атаки 29 грудня у Дарницькому районі загасили пожежу у двоповерховому житловому будинку. Госпіталізовано 14-річну дівчину, яка викликала рятувальників на місце події.

Київська область. У Білій Церкві під час  пожежі з п’ятиповерхового будинку евакуйовано 65 мешканців, пожежу ліквідовано

Донеччина. Минулої доби рятувальники надавали допомогу під час евакуації. Всього з 24 лютого співробітниками підпорядкованих підрозділів Головного управління з населених пунктів Донецької області евакуйовано понад 10 000 осіб.

Херсонщина.  28 грудня надзвичайники боролися з пожежами.  На звільненій від ворога території зафіксовано 11 пожеж, з них 8  - внаслідок обстрілів.

Дніпропетровщина. Протягом ночі з 28 на 29 грудня надзвичайники   ліквідували три пожежі у житловому секторі. Також надзвичайники ліквідували займання бензогенератора.

Хмельницький. 28 грудня  в чотириповерховому житловому будинку пожежа виникла в квартирі на першому поверсі, через сильний дим в пастці опинилися люди на 2 і 3 поверхах. Врятовано трьох мешканців будинку, а також їх домашніх улюбленців – морську свинку та хом’ячків.

Львів. 28 грудня, вночі вогнеборці ліквідували масштабну пожежу в багатоквартирному будинку. За допомогою рятувальних пристроїв вогнеборці вивели з квартир з верхніх поверхів 19 мешканців, з них 4 - дитини.

По Україні загалом. Протягом доби, 28 грудня, піротехнічні підрозділи ДСНС  знешкодили 299 вибухонебезпечних предметів. Обстежено територію площею 48 гектарів. Підрозділами ДСНС протягом доби 28 грудня здійснено 157 виїздів на ліквідацію наслідків обстрілів окупантами населених пунктів та об’єктів інфраструктури, ліквідовано 14 пожеж.

…Типові два дні 2022 року – з нинішнього, воєнного життя. І – дякувати Богові, є ці люди, які завжди готові прийти нам на допомогу. Завдяки їхнім мужності, вмінням, витримці та витривалості ми відчуваємо себе захищеними.

Хоча навантаження виросло в рази, з ДСНС Київської області ніхто не звільнився

Про те, які змінилася служба в ДСНС під час війни, розповіла Вікторія Рубан, керівник прес-служби Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій у Київській області.

  - Звичайно, додалося викликів – на гасіння пожеж після обстрілів, а останнім часом збільшилися ще й кількість побутових пожеж, коли люди масово почали опалювати домівки чим попало. Всіма цими генераторами, газовими горілками, - розказує Вікторія Вікторівна. - А ще додалося дуже багато роботи піротехнічним підрозділам, тому що на території області після тривалих бойових дій залишилися нерозірвані снаряди, авіабомби, а також міни, залишені окупантами. У мирний час піротехніки здебільшого займалися тим, що розміновували різні вибухонебезпечні предмети, що залишилися після Другої світової війни. А нині, у перші місяці після деокупації,  довелося навіть залучати піротехнічні підрозділи з інших областей України, бо своїми силами впоратися було просто неможливо. Зараз більшіть території Київської області вже розміновано.

 -  А з яких підрозділів складається ДСНС області?

   - Насправді, їх дуже багато.  Крім  пожежно-рятувальних підрозділів і піротехніків, про які я вже казала, є медична служба, служба хімічного захисту, водолазна - яка, зокрема, займається перевіркою акваторій річок, рятує людей з криги…

   - Через такі позамежні навантаження і  небезпеку ніхто з ваших співробітників не звільнився?

   -   Ніхто не пішов – у нас немає зараз вільних вакансій. Так, стало значно небезпечніше, та люди продовжують виконувати свої обов’язки. Але ж і до війни у нас було дуже багато різних надзвичайних ситуацій. Ви розумієте, якщо людина кожний день йде у вогонь, якщо вона обирає цю професію, вона знає, що це небезпечно. Загострилося лише питання кваліфікації. Треба мати дуже високу кваліфікацію, щоб ліквідовувати пожежі під обстрілами.

 Якщо узагальнювати - за цей рік люди відкрилися з іншої сторони. Ми всі зараз відкрилися  кожен по-своєму, тому що війна - це зовсім інше життя. І такими, як раніше, ми вже не будемо.

 -   Хтось із ваших рятівників загинув за час війни?

   -  На жаль, у нас троє загиблих. Одного нашого хлопця, з Броварського району, вбили рашисти - коли він йшов до батьків. Вони мешкають в селі поблизу Броварів, і тоді там як раз точилися активні бойові дії. А він не знав, що село вже захоплено росіянами, думав, що там наша територія. І буквально за 20 метрів від батьківської хати натрапив на ворожий танк. Він був у формі рятувальника, з прикметними жовтими полосами,  вони його і розстріляли...

Ще загинув наш водій. Під час одного з виїздів на гасіння пожежі уламок від ворожого снаряду потрапив у кабіну його авто.

Третій наш співробітник підірвався на ворожій міні…

  -  Зазвичай рятівники говорять про себе, що вони ніякі не герої, а просто виконують свою роботу. Так хто ці люди, які у вас служать?

    - Звичайні українські хлопці, - сміється Вікторія Рубан. – Беремо чоловіків від 20 років, які мають гарну фізичну підготовку і здатні витримувати великі фізичні та психологічні навантаження. Після закінчення навчальних центрів або профільних навчальних заклади. Найстаршим у нас - п’ятдесят років, потім - на пенсію.

    -  Ну от, і ви туди ж…

  

Замість післямови

28 грудня Президент України Володимир Зеленський виступив зі щорічним Посланням до Верховної Ради України та вручив державні нагороди українським захисникам. Серед відзначених були  і рятувальники. Обидва нагороджені – з Донеччини.

Орден “За мужність” III ступеня отримав Олександр Мироглов. У червні року, що минає, Олександр гасив пожежу після ворожого артилерійського обстрілу у місті Торецьк. Тоді вдалося врятувати життя більше десяти людей.

Також орденом “За мужність” III ступеня нагороджено Олександра Назарова. Завдяки йому  вдалося врятувати з пожежі семеро людей.

А так хочеться, щоб нагороди отримали всі наші рятівники. А поки – щира вам вдячність від українців!

І наостанок – про улюблену світлину автора з вогнеборцем. На ній пожежний дбайливо пригортає до себе замурзаного кота, якого щойно витягнув з полум’я, і невідомо, хто з них більш щасливий. Розумію, що в житті так не буває, але нехай би після війни у нас були лише такі надзвичайні пригоди!

Лариса Гаврилова, Київ

В матеріалі використано фото з інтернет-ресурсів ДСНС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-