Газ, тепло та світло: як заощадити без значних зусиль

Газ, тепло та світло: як заощадити без значних зусиль

Укрінформ
Коли запізно проводити комплексну модернізацію оселі, допомогти зекономити енергоресурси дозволять дуже прості правила

Цьогоріч поради, як ощадливо використовувати енергоресурси, набувають більшої актуальності, ніж будь-коли раніше. Звісно, менше витрачати електрики, газу, тепла допоможе термомодернізація будинку, але це процес тривалий, а економити треба уже зараз. До того ж комплексні заходи з енергоефективності потребують значного вкладення коштів, що в умовах війни може бути обтяжливо: у багатьох українців зменшилися доходи. Тому Укрінформ зібрав поради, як можна заощадити ресурси, не витрачаючи багато часу та коштів.

Газове обладнання потребує догляду

Якщо говорити про економію газу, то передусім необхідно подбати про своєчасне обслуговування газового обладнання. Особливо, якщо паливо використовується для обігріву оселі. Зокрема, у Газопостачальній компанії «Нафтогаз України» радять своєчасно усунути повітряні пробки та за потреби відремонтувати труби. Якщо у вас газовий котел, необхідно щорічно проводити його діагностику: осад у теплообміннику може сповільнювати нагрівання води і, відповідно, збільшувати споживання газу.

На газовій плиті необхідно прочистити сопло пальника, адже забруднення впливає на якість горіння газу та його колір.

«Для обслуговування газового обладнання потрібно викликати працівників облгазу. Бажано робити це до початку опалювального сезону, але частину заходів можна провести й зараз», — зазначає Галина Русаневич, менеджерка із зв’язків з громадськістю .

За її словами, вчасно проведена діагностика та очищення газових приладів дозволить заощадити, а, вчасне обслуговування такого обладнання дозволить зменшити ризик нещасних випадків при його використанні. У компанії також радять українцям із індивідуальним опаленням за можливості обігрівати лише окремі кімнати, а не весь будинок. Це допоможе зекономити до 40% спожитого газу.

Зберігаємо тепло в оселі

Скоротити використання газу (і не тільки, адже так можна зекономити і на теплопостачанні) може дотримання простих правил по збереженню тепла у будинку. «Те, що я випробувала на собі, і справді рекомендую – це герметизувати вікна», — каже президентка неурядової організації DiXi Grouр Олена Павленко в коментарі Укрінформу.

Вона радить викликати майстра, який би перевірив вікна, вхідні та балконні двері на наявність протягів. Перевіряти потрібно, зокрема, й металопластикові вікна. У зимовий період не варто закривати шторами батареї.  За словами експертки, це полегшує циркуляцію теплого повітря до кімнати.

У Державній службі із надзвичайних ситуацій радять жителям багатоквартирних будинків утеплити не лише вхідні двері до квартир, а й тамбури та під’їзди. Можна також встановити тепловідбивний екран на стіни за батареями та наклеїти на вікна плівку, яка збереже тепло у кімнаті. Як не дивно, але зробити помешкання трохи теплішим допоможуть й килими на підлозі.

Економія електроенергії: актуально, як ніколи

Правила заощадження електроенергії також нескладні. За словами Павленко, як мінімум варто замінити лампи на енергоощадні. «Можна також купити ліхтарі, які заряджаються від сонячних панелей. Протягом дня їх можна зарядити і ввечері ці ліхтарі можуть освітлювати певну частину приміщення», — каже експертка.

Вона також радить при покупці побутової техніки звертати увагу на її рівень енергоспоживання та віддавати перевагу тим товарам, які серед своєї групи споживають менше енергії. Ще один простий лайфхак – вимикати прилади, якими ви у конкретний момент часу не користуєтеся, з мережі та обмежити користування певною технікою (наприклад, помити невелику кількість посуду вручну, а не за допомогою посудомийки).

У Міністерстві енергетики теж радять переглянути режим використання деякої побутової техніки. Так, прилади із високим рівнем споживання електроенергії (бойлер, пральна машина, електроплита, праска, фен, обігрівач) варто використовувати почергово. Спеціалісти Міненерго також підказують скоротити час використання енергоємних приладів.

Не забуваємо і про правила безпеки

Що стосується безпечного використання газового обладнання, то слід пам’ятати головне — суміш газу та повітря є вибухонебезпечною! Ще одна загроза – це утворення чадного газу в тому випадку, коли у приміщенні із увімкненим газовим приладом не вистачає кисню, а продукти горіння не виводяться назовні. Тому, щоб уникнути трагедії, треба дотримуватися певних правил безпеки.

У ГК «Нафтогаз України» радять використовувати газ як джерело тепла лише в тих випадках, коли відсутнє централізоване теплопостачання або є проблеми з індивідуальним опаленням. Маємо розуміти, що спроба зігрітися від газових плит не лише буде малоефективною, але й несе ризик отруєння чадним газом. Якщо ви вже запалили газову плиту, щоб зігрітися (не рекомендуємо це робити!!!), то потрібно забезпечити надійне провітрювання приміщення.

Забезпечити доступ повітря та відвід продуктів горіння потрібно і при використанні туристичних пальників та газових балонів. Перед використанням таких приладів потрібно уважно ознайомитися із інструкцією до них.

Міненерго нагадує, що за нормальною роботою газових приладів, димоходів і вентиляції потрібно стежити завжди. Обовʼязково  перевіряти тягу до моменту включення та під час роботи газових приладів та періодично очищати димохід. Крім того, після закінчення використання газу потрібно закрити крани на газових приладах та на внутрішньодомовій магістралі.

Якщо ви виявили несправності газового обладнання – не чекайте і одразу викликайте працівників облгазу. При раптовому припиненні подачі «блакитного палива» слід негайно закрити крани пальників газових приладів та звернутися до аварійної газової служби за телефоном 104.

Якщо ж ви відчули вдома запах газу, негайно припиніть використання газової плити чи котла, перекрийте крани до приладів і на приладах. Організуйте провітрювання кімнати, перейдіть у не загазоване приміщення чи на вулицю – і вже звідти телефонуйте у 104. У цьому випадку усіх людей чим швидше потрібно вивести із загазованого приміщення.

Важливо пам’ятати, що у загазованих кімнатах заборонено запалювати вогонь, курити, вмикати і вимикати електроосвітлення та електроприлади, користуватися електродзвінками, оскільки  для вибуху достатньо однієї непомітної оку іскри!

Дбайливе ставлення до газового обладнання допоможе продовжити його життя та збереже ваше здоров’я

До того ж згадані вище правила  дозволять зменшити навантаження на ваш гаманець, адже за комунальні послуги доведеться платити менше. Наприклад, придбання побутової техніки із вищим класом енергоефективності (для багатьох приладів такий клас вказують товаровиробники) — це витрата, яка досить швидко, хоча, можливо, й непомітно,  окуповується у платіжці за електрику.

В умовах воєнної зими кожен заощаджений кубометр газу чи кіловат електроенергії має значення. ГК “Нафтогаз України” вдалося втримати тариф на газ для населення на рівні 7,96 грн за кубометр, але враховуючи ціну газу в світі, кожен даремно втрачений кубометр палива зменшує стійкість нашої країни впродовж цієї важкої зими. Крім того, звичка ощадливого використання енергоресурсів — це й те, що допоможе окремій родині та й країні загалом стати більш енергоефективними у повоєнний час. Що у підсумку дозволить отримати більш високий  рівень життя.

Вікторія Наконечна, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-