У росії з’явився новий «ліберальний демократ»: дайджест пропаганди за 12 грудня

У росії з’явився новий «ліберальний демократ»: дайджест пропаганди за 12 грудня

Укрінформ
У москві відчайдушно шукають нових «героїв» у боротьбі з Вашингтоном та радять європейцям, як не замерзнути цієї зими

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди рф за 12 грудня.

  1. Коли Петров з Бошировим стануть депутатами Держдуми
  2. Як дрова від пропаганди зробили з росіян «європейців»
  3. Навіщо путіну блекаут України
  4. «Лента» за «Лентою»: торгівельна «бавовна» у рф

Коли Петров з Бошировим стануть депутатами Держдуми

12 грудня російський «торговець смертю» Бут, який відбував покарання в США і нещодавно повернувся в РФ, став членом партії ЛДПР. Історія з його поверненням у самій росії перетворилася на справжню істерію навколо того, що, мовляв, «втерли носа американцям» і «своїх не кидаємо».

Після повернення Бут, звичайно, негайно доповів, що повністю «підтримує війну в Україні і взагалі не розуміє, чому росія не почала її раніше».

НАСПРАВДІ, пропаганду зрозуміти можна: на безриб’ї і Бут – підлящик (нехай і тухлий), і коли нічим похвалитись у боях з «укронацистами», доводиться «продавати» визволення Бута, що відсидів 12 років, як епохальну поразку США.

росЗМІ подають повернення Бута так, неначе з американських катівень (де, за його ж словами, йому давали пересмажені гамбургери та «ніжки Буша») звільнено билинного героя, який все життя бився за щастя трудового російського народу.

Нагадаємо, Бут постачав зброю бандам терористів по всьому світу (Сьєрра-Леоне, Ангола, Руанда, Судан), за що отримав у США 25 років. Американці взяли його в ході банальної спецоперації у Таїланді, записавши на диктофон як Бут хизується перед ними своїми зв’язками. Тепер він в ЛДПР і, цілком імовірно, стане депутатом Держдуми. 

Колегою Бута по російський «ліберальній демократії» є Луговий, який, нагадаємо, за вердиктом ЄСПЛ встановлений як безпосередній виконавець отруєння Олександра Литвиненка. 10 листопада великого розголосу набув виступ, де він заявив«Ми демонструємо українському суспільству готовність посіяти хаос і паніку».

А своє перше інтерв’ю Бут дав Бутіній, яку заарештували у липні 2018 року в Вашингтоні за звинуваченням у зв’язках з російською розвідкою. Працювала незграбно, одразу визнала свою вину. Відсидівши 15 місяців у тюрмі США, після повернення до росії працює на каналі RT.

Бутіна теж депутат Держдуми. Про інтелектуальний рівень цієї «розвідниці» каже той факт, що у вересні вона всіх запевняла, ніби після фейкореферендумів на тимчасово окупованих територіях «Захід не постачатиме далекобійну зброю Україні. Оскільки всі розуміють, що наслідки насамперед для Європи будуть катастрофічними».

Її колега по пропагандистському цеху – Анна Чапман. У червні 2010-го її також арештували в США за звинуваченням у шпигунстві. Вона також визнала свою вину. Більше того, саме Чапман стала причиною (фактично здала всіх) найгучнішого провалу російської агентури та наймасштабнішого викриття мережі російських шпигунів (яка діяла в США протягом 10 років) в історії ФБР.

У росії, замість покарання, обструкції чи принаймні повного замовчування, Чапман перетворили на національну героїню. Після депортації до росії у грудні 2010-го вона вступила до «Молодої гвардії», молодіжного відділення партії «Єдина Росія». Зараз працює на РенТВ.

Для повного натюрморту серед цих «професіоналів» розвідницько-депутатсько-пропагандистської справи з останніх «зірок» не вистачає хіба що Петрова з Бошировим.  Але, враховуючи тенденції, незабаром їх також можна буде побачити на відповідних посадах. Яка Росія – такі в неї і герої: вбивці, отруйники, «торговці смертю», незграби-шпигуни. На чолі з головним з них.

Як дрова від пропаганди зробили з росіян «європейців»

Особливу ставку на другому, «холодному фронті» проти Заходу москва, як відомо, зробила на взяття Берліну. Новини про зимовий апокаліпсис у Німеччині російські медіа продукують регулярно.

Пропаганда настільки вжилася в роль його провісників, що від зловтіхи перейшла вже до своєрідних інструкцій з виживання. Так, німцям пропонується скорочувати на ніч режим опалення та відключати холодильники задля економії.

НАСПРАВДІ, в самій росії тривають авральні відключення опалення. І не через західні санкції, а зважаючи на аварійний стан комунальної системи. З регіональних російських новин може скластися враження, що Новосибірська область — це десь у крижаній Європі.

12 жовтня путін заявив, що через антиросійські санкції «страждають рядові європейці. Населення, як у Середньовіччі, почало запасатися дровами на зиму».

А тим часом у росії:

  • 498 000 рублів витратив на дрова «Бурятський республіканський індустріальний технікум».
  • 389 355 рублів  витратить на дрова «Куйтунська районна лікарня» в Іркутській області.
  • 175 500 рублів витратив на дрова «Тотемський політехнічний коледж» у Вологодській області.
  • 148 200 рублів витратить на дрова «Шар’їнська окружна лікарня» (!) у Костромській області.
  • 72 000 рублів витратив на дрова Психоневрологічний інтернат у Лужниках у Підмосков’ї (!)

Таким чином, можна навіть припустити, що пропаганда нічого не вигадує, просто про реальні проблеми росіян розповідає, як про вигадані нею ж «проблеми» європейців. Ну, хоч так завдяки дровам росіяни стали «європейцями».

Навіщо путіну блекаут України

Такий само «дров’яний холодомор» росія вирішила влаштувати й українцям. путін вперше офіційно про це заявив 8 грудня, коли з келихом шампанського в руці не став заперечувати, що завдає ракетних ударів по українській енергетичній інфраструктурі через те, що «вони перші почали», пославшись на удари по Кримському мосту, ЛЕП із АЕС у Курську, а також на те, що до Донецька не подають воду, назвавши це «геноцидом».

Нагадаємо, росія навмисно обстрілює тепло- та гідроелектростанції в Україні з жовтня. Пошкоджено майже всі великі інфраструктурні енергетичні об’єкти — і мільйони українців у різних регіонах країни на якийсь час залишилися без електрики та теплопостачання.

При цьому затяжних відключень — аварійних та планових — поки що вдається уникати. Але, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає можливим повний блекаут у країні через російські ракетні удари по її енергетичній інфраструктурі. За словами глави МЗС, сценарій, за якого країна зіткнеться з повним відключенням електрики, є цілком «реалістичним».

Водночас він не думає, що це призведе до масового виїзду українців з країни, а «швидше вони намагатимуться перебратися до сільської місцевості, де є можливість опалювати житло дровами».

НАСПРАВДІ, стосовно війни поняття «блекаут» почали використовувати у Великій Британії після вступу у Другу світову війну, нагадує «Сигнал». Тоді було заборонено включати фари та вуличні ліхтарі, а вікна у всіх будинках закривали щільними фіранками, заклеювали картоном або замазували фарбою, щоб ускладнити ворожі повітряні нальоти. Те саме цього року відбувається і в Україні.

Так, повністю від наслідків нічних бомбардувань, які Німеччина розпочала 1940 року, світломаскування британців не врятувало — країна втратила понад 40 тисяч людей. Але без таких запобіжних заходів жертв і руйнувань було б ще більше.

Своє нинішнє основне значення — повне відключення електрики — поняття набуло в  США, де блекаути трапляються через погоду, несправності енергосистеми. Довгий час однією з найбільших аварій у світі називали «Ніч страху» у Нью-Йорку. У 1977 році через потужну грозу електропостачання в місті та його околицях не могли відновити майже добу.

Навіщо зараз Росія обстрілює інфраструктуру України і примушує все частіше вживати слово «блекаут»?

Своїми атаками росія здебільше руйнує підстанції. Про це говорить і голова «Укренерго» Володимир Кудрицький, який вважає, що окупанти в першу чергу хочуть порушити систему транспортування електрики.

Ще одна можлива мета ударів по енергосистемі — придушення української ППО. Російська авіація на початку війни намагалася діяти аналогічно до того, як це було в Сирії: безкарно бомбардувати з середніх висот. Для цього і потрібно було придушити українську ППО. Нагадаємо, ще 9 березня МО рф брехало, що знищило 90% ракетних комплексів ППО України, стверджуючи, що до повного панування в повітрі залишилося зовсім трохи.

Проте ППО та авіація ЗСУ вдало ховалися від ударів, уникали великих втрат і залишалися загрозою для російських літаків, діючи із «засідок». Системи ППО завдавали втрат пілотованій авіації, не даючи їй діяти в глибині української території. Починаючи з середини березня, російська авіація діяла майже виключно з малих висот і взагалі не ризикувала перетинати лінію фронту.

Щоб переломити ситуацію, як вважають експерти, російське командування змінило тактику. Цілі для нових атак стали обирати в тому числі й так, аби виманити українські ЗРК та авіацію із засідки, змусити їх захищати саме критичну інфраструктуру.

Американський військовий Томас Гріффіт вивчав блекаути після Другої світової війни: виведення з ладу енергосистем у Північній Кореї, В’єтнамі та під час війни у Перській затоці.

Гріффіт вважав, що такі атаки мають кілька стратегічних цілей. По-перше, обмеження електропостачання військових сил противника. Але казав, що досягти цього виходить лише частково: армія просто отримує пріоритетний доступ до всіх резервів, що залишилися (а це як мінімум 15% потужностей).

Досягти другої мети – знизити виробничі потужності – зазвичай виходить краще. Але і тут ефективність блекаутів обмежена: якщо держава невелика і користується підтримкою союзників, перерозподілити озброєння, якого бракує, і товари не буде надто складно.

З придушенням волі і духу народу ситуація ще важча: населення згуртувавшись проти ворога, ще більше вірить у лідера країни та армію, тобто страждання швидше підвищують готовність чинити опір.

Підсумовуючи: такі атаки можуть мати кілька цілей. Але за всіма ними росія вчисту програє Україні.

«Лента» за «Лентою»: торгівельна «бавовна» у рф

І наостанок, через те, що тепла (в усіх сенсах) в росії не вистачає, там вирішили грітися за давньою народною традицією – від пожеж у барських «садибах». Останнім часом вони регулярно трапляються як на великих підприємствах, так і в торговельних центрах.

12 грудня, наприклад, у росії сталося одразу дві «бавовни». Спочатку в підмосковній Балашисі палав торговий центр «Стройпарк». А  згодом у Татарстані (місто Нижньокамськ) велика пожежа повністю знищила склад із каучуком площею 6 тисяч квадратних метрів.

9 грудня, масштабна пожежа сталася у московському будівельному гіпермаркеті OBI у торговому центрі «МЕГА Хімки» на Ленінградському шосе. 

А ось хроніка останніх пожеж у російських ТРЦ

  • У Кемерово 25 березня 2018 року згорів ТРК «Зимова вишня». Загинули 60 людей, у тому числі 37 дітей.
  • На сході Москви 4 квітня 2018 року загорівся ТЦ «Персей для дітей».
  • У Ломоносові 9 червня 2018 року палав ТЦ «Меньшиков-холл».
  • 10 листопада 2018 року у ТЦ «Лента» в Петербурзі вигоріло 4800 м².
  • У Махачкалі 25 лютого 2020 року сталася пожежа у ТЦ «Пассаж». Площа загоряння становила 2,5 тисячі м².
  • Ще одна «Лента» палала у Томську 21 грудня минулого року. Вогонь поширився на площі 5 тисяч м², обвалилося 3,5 тисячі м² покрівлі.
  • 28 квітня цього року загорівся дах у ТВЦ «Гагарінський» у місті Ішим Тюменської області. Площа пожежі становила 4800 м².
  • 5 листопада згоріло кафе «Полігон» у Костромі, де загинуло 13 людей. Злочинець – 23-річний військовий, який повернувся з України.

НАСПРАВДІ, в росії вже відверто кажуть, що за останніми масштабними пожежами у ТРЦ стоїть ефективна мережа «паліїв», якій влада дати раду не спроможна. Про це каже не тільки кількість пожеж, що постійно збільшується, а й, наприклад, риторика експрезидента Медведєва, який двічі за останній час висловлювався в жорстких виразах про диверсантів.

Загальні збитки від останніх пожеж у рф вже потроху сягають масштабів видатків на війну в Україні. Наприклад, наслідки лише однієї «бавовни» у москві 9 грудня оцінили у 20-30 млрд рублів.

Інші експерти вважають, що в умовах санкцій власникам простіше отримати страхові виплати замість утримання неприбуткових підприємств. Тому саме вони й палять.  

Версій багато, але висновок один – значна частина нинішніх пожеж у росії – це наслідок вимушеної економії на всьому. Зокрема, на безпеці, якої в росії й так ніколи не було. Плюс швидке падіння управлінської культури, що накриває всі галузі – і державне управління (завдяки тому ж Буту), і приватне.

Психологічно росіяни вже налаштовані на мотив «згорів  сарай – гори і хата». Тому «лента» за «лентою» в росії триватиме й надалі. У всіх сенсах. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-