Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Освіта і фінанси: навіщо школі бухгалтер

Освіта і фінанси: навіщо школі бухгалтер

Укрінформ
Найважливіше питання: як буде здійснюватися бухгалтерське обслуговування закладів освіти? Є вже готовий алгоритм

Отже, частина 5 - про бухгалтерське обслуговування фінансово автономних закладів освіти.

Я зустрічав сотні директорів шкіл, які прагнуть фінансової автономії, але...

Я зустрічав десятки голів територіальних громад, які хотіли б запровадити фінансову автономію закладів освіти, але …

Зате я не зустрічав жодного директора школи, який відмовився б від автономії, яку має, і жодного голову громади, який скасував би автономію (хоча такі є, просто я не зустрічав).

Однак для того, щоб пазли склалися і фінансова автономія запрацювала, потрібно, насамперед, комусь (директор чи завуч школи, керівник відділу освіти, заступник голови громади чи голова, депутат місцевої ради) проявити ініціативу і розпочати обговорення цього питання. Обговорення може бути навіть неформальним. Але практичним. Під час дискусій потрібно бути готовим розвіяти трохи міфів про фінансову автономію та вирішити найважливіше питання: як буде здійснюватися бухгалтерське обслуговування закладів освіти?

Для бюджетних установ, відповідно до ЗУ Про бухгалтерський облік та фінансову звітність, можуть бути використані лише 2 форми організації бухгалтерського обліку:

- введення до штату закладу посади бухгалтера (створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером);

- ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією.

Зі створенням бухгалтерської служби все зрозуміло, бо за такої форми все відбувається так, як і в інших установах. Ми ж пропонуємо покроковий алгоритм дій з організації бухгалтерського обліку в закладах освіти Комунальною установою «Централізована бухгалтерія». Алгоритм містить посилання на нормативні документи, які обґрунтовують кроки.

Перед тим, як обрати форму бухгалтерського обслуговування раджу дізнатися про думки практиків. Отже, створення бухгалтерської служби зазвичай потребує більше ставок бухгалтерів і цю форму доцільніше обирати за умов, коли заклади розташовані на значній відстані від центру (бухгалтер, що веде заклад, має бути наближеним територіально до нього). Натомість КУ «Централізована бухгалтерія» трохи економить кошти і доречна в умовах компактних громад або ж за наявності значної кількості невеличких самостійних закладів освіти (не оптимізована мережа).

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-