Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Відвертий і професійний діалог між партнерами та друзями – запорука нашої перемоги і перемоги демократії

Відвертий і професійний діалог між партнерами та друзями – запорука нашої перемоги і перемоги демократії

Укрінформ
Війна не тільки вбиває і ламає долі, вона нищить зв’язки і руйнує на покоління взаєморозуміння між націями та народами.

Проте, загальна біда, проблеми і випробування можуть нас об’єднати, зробити нас не тільки сильними, а й ефективними і конкурентними. Цікавим прикладом тому стала міжнародна конференція «Відбудуємо Україну і громадський діалог», що відбулася в Брюсселі 29.11.2022 року офлайн та онлайн, учасником якої я був і яка об’єднала представників влади Європейського Союзу, громадських активістів та експертів. Вона рельєфно показала реальний стан речей у взаємостосунках між євробюрократією, державними інститутами та інституціями і громадським сектором. Загальні суб’єктивні враження можна викласти окремими тезами. Насамперед, напад Росії на Україну і подальша широкомасштабна війна не є обмеженою «спецоперацією» неоімперії, а «світова проксі війна» за новий світоустрій та формування засад нової ідеології «домінування і співіснування». Свідченням тому є залученість у різних формах, на різних рівнях і у різній мірі до цього процесу глобальних, регіональних політико-економічних акторів і об'єднань, широкого суспільного формату і громадянської ініціативи. У більшості європейців (і не тільки) є розуміння системної загрози спільним цінностям і принципам демократії та необхідності оперативного втручання у ці процеси.

За таких умов дуже важливо мати: спільне розуміння стратегії і тактики вирішення проблеми; загальне відчуття кінцевої мети; прозорих механізмів реалізації і стабільного ресурсного забезпечення. Особливо важливо користуватися постійною фаховою комунікацію, - як між представницькими органами ЄС, професійною бюрократію, громадянськими сектором так і експертними середовищем, при цьому уникаючи по вертикалі і горизонталі монополізації контактів щодо прийняття публічних рішень і розподілу допомоги. Крім того, нам також варто говорити про уніфікацію національного та європейського законодавства щодо допомоги Україні; постійний оперативний моніторинг за реалізацією прийнятих спільних рішень та їх ефективного виконання; поточну корекцію завдань і аналіз результатів та наслідків; створення умов для здорової конкуренція у виборі проектів допомоги, адекватний таймінг та кадрову селекцію. 

Насправді, нашими європейськими колегами багато було зроблено, але якість допомоги Україні можна буде визначити за кінцевим результатом цієї війни, нашу спроможність, через постійний діалог, контроль і моніторинг. 

Спільна співпраця з відновлення України дозволить підійти до створення нових моделей публічної політики і публічного управління та вийти на оновлений формат співпраці між громадянським суспільством, державою, наддержавним утворенням і громадянином.

Засновник і голова громадської організації «Відповідальні за Майбутнє», Заслужений діяч науки і техніки України, професор, доктор політичних наук Сергій Телешун.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-