Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Небезпечний міф про вітрянку: не така вона вже й дитяча та несерйозна

Небезпечний міф про вітрянку: не така вона вже й дитяча та несерйозна

Укрінформ
Краще зробіть щеплення: зрештою, будь-яка інфекційна хвороба, якій можна запобігти - це вивільнені медичні ресурси для військових

Вітрянка традиційно вважається несерйозною дитячою хворобою, якою обов'язково хворіють всі у дошкільному віці, а потім мають імунітет на все життя. 

Як правило, так воно і є, але не завжди.

По-перше, в дитинстві хворіють не всі. Є досить багато дорослих, які не мають імунітету від вітрянки. Для них зустріч з цією "несерйозною" хворобою може закінчитися вкрай важко. Доросла імунна система реагує на вірус герпесу типу 3 varicella zoster (а саме він відповідальний за вітрянку) настільки бурхливо, що існує досить відчутний шанс потрапити у лікарню та навіть померти. Але й без цього висипи по всьому тілу, страшенний свербіж, температура за 40 багато днів поспіль та декілька тижнів ізоляції - це дуже сумнівне задоволення.

По-друге, вірус залишається в організмі на все життя і у дорослому віці може повернутися у вигляді оперізувального герпесу - неприємної, вкрай неестетичної та надзвичайно болісної хвороби. До того ще й заразної для оточуючих, які не мають імунітету від вітрянки.

Взагалі оперізувальний герпес виникає на фоні загального пригнічення імунітету, на фоні якого вірус раптово активується та починає розмножуватися у нервових закінченнях шкіри. Типові тригери для нього - тривалий стрес, психічне та фізичне виснаження. Думаю, не треба пояснювати, що таке зараз практично у всіх.

Коротше кажучи, якщо ви не хворіли вітрянкою у дитинстві, то варто зробити від неї щеплення. Це особливо актуально якщо у вас маленька дитина, яка рано чи пізно принесе заразу з садочка чи школи. Але й без того хтось в сім'ї, хто хворів у дитинстві, може раптово захворіти оперізувальним герпесом (а він виникає "чисто як здрасьтє" на рівному місці) та заразити вас.

Щеплення від вітрянки можна робити також екстренно у перші 72 години після контакту з хворим вітрянкою чи оперізувальним герпесом. Ефективність такої вакцинації дуже висока, більше 80%. Нещодавно я перевірив її ефективність на собі - працює! Після контакту з двома хворими одночасно я не захворів.

Якщо ви знаєте, що не хворіли у дитинстві та маєте можливість зробити щеплення - зробіть. У воєнний час будь-яка інфекційна хвороба, якій можна запобігти - це вивільнені медичні ресурси для військових.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-