Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

«У Європі втомились від України»

«У Європі втомились від України»

Укрінформ
Чисто російський наратив, котрий ворог намагається просунути як у Європі, так і в Україні, (що він там просуває на внутрішній ринок, вже давно нікому не цікаво).

Цієї весни, влітку і восені я багато бував у Європі: Польща, Литва, Словаччина, Чехія, Австрія, Німеччина, Фінляндія і Італія.

Чи бачив я у Європі українські прапори?

Бачив.

Чи бачив я у Європі центри допомоги українським біженцям?

Бачив.

Чи бачив я у Європі заяви місцевих політиків на підтримку України?

Бачив.

Часом так ставалось, що я виходив у місто у формі. А на комбінезоні, в мене, як ви знаєте - два прапори - американський і український. І ви не уявляєте, скільки раз (особливо у Литві), мене зупиняли на вулиці, говорили слова підтримки, ділились тим, що болить і посто так, потиснути руку.

Жоден не зупиняв мене для того, щоб сказати: «та досить вже, попустіться з цією Україною, домовтесь вже з путіним, це не наша війна, ми втомились». Жоден. Навпаки, все, що я чув, це слова підтримки і роздратування від спроб загравання з російським диктаторським режимом.

Але також у Європі я бачив заяви місцевих маргінальних політиків із закликами до своїх урядів «взятись за голову» і «підштовхнути сторони до переговорів». Лякачки високими цінами на газ і бензин, і що «антиросійські санкції шкодять Європі». Дійсно, все це є. Але через доволі нескладний фактчекінг з‘ясовується, що такий наратив просувають в основному проросійські політики як Скала і Маєрова у Чехії, як Сальвіні і Берлусконі, зв‘язок котрих з росією очевидний.

Днями завершили координацію у галузі противоповітряної і протиракетної оборони з італійськими колегами. Це якраз співпало з радісним кукуріканням російських пропагандистів, мовляв «Італія замарозіла ваєнную помощ Украінє із-за бальших аппетітов кієвского режима!».

Ситуація, котра не відповідає дійсності трішки більше, аніж повністю, бо Італія затримала поставки з ціллю зкоординувати зусилля із рештою країн НАТО і зробити шостий пакет допомоги якомога ефективнішим. І у тому числі через те, що від цих поставок залежить те, як скоро буде «закрите небо» над Україною.

Як саме - незабаром побачите, але я впевнений - вам сподобається, бо йдеться про сучасні засоби ППО, котрі ми намагаємось об‘єднати (і об’єднаємо) у єдину інтегровану систему, про котру CJCS Марк Міллі заявив на шостій зустрічі Контактної групи з питань оборони України.

Цього тижня планується вже сьома зустріч. Вона буде віртуальна і перед перед виступом США, усі відповідальні за свої вузькі участки роботи звітуватимуть з короткою технічною доповіддю: що конкретно ми вже встигли і над чим нам ще потрібно працювати. Серед цих понад півсотні включень є і моя. Часу мало, об‘єм роботи великий, тож потрібно скористатись тим, що у ворога гостра нестача крилатих ракет і ми маємо невеличку павзу.

А поки передаю вам привіт з дзвінниці Сан-Марко, з того самого місця, де 413 років тому, Галілео Галілей презентував Венеційському дожу і Великій венеційській раді телескоп з трикратним збільшенням. А ста роками раніше, Леонардо Да Вінчі залишив у «Codex Atlanticus» згадку про «прилад зі лінзами, щоб спостерігати за Місяцем».

Viva Italia!

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-