RT: чому російському державному медіа не місце в цивілізованому світі

RT: чому російському державному медіа не місце в цивілізованому світі

Укрінформ
RT - це державний російський інформаційний ресурс

Його справжня роль —  бути рупором Кремля для закордонної аудиторії, бо медіа транслюється англійською, арабською, іспанською, російською та німецькою мовами. Наявність перекладу RT на різні мови та доступ до нього збільшує шанси на поширення дезінформації у кілька разів. Таким чином RT перетворився  на найбільшого в світі поширювача фейків, маніпуляцій, дискредитаційних та пропагандистських кампаній. 

Наразі порядок денний RT здебільшого сфокусований на війні проти України. RT відтворює пряму кремлівську риторику щодо виправдання війни, дискредитує Україну на міжнародній арені, переконує у «недієвості» санкцій та закликає до зупинки військової допомоги.

Проте RT є інформаційною загрозою не лише для України, а й світу. Кремлівська пропаганда використовувала RT як рупор для поширення дезінформації задовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Меседжі, що поширювалися цим ресурсом, дискредитували не лише українську державу, а й увесь демократичний світ, розпалювали ворожнечу до країн Заходу, міжнародних організацій та підривали довіру до системи охорони здоров’я.

У березні ЄС ввів санкції щодо телеканалів RT English, RT UK, RT Germany, RT France, RT Spanish та припинив їхню трансляцію у країнах ЄС. Проте у світі досі залишається велика кількість країн, в яких RT продовжує мовлення та проводить свої пропагандистські кампанії серед закордонної аудиторії. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки проаналізував контент російської й закордонних редакцій RT та їхні найгучніші кейси, аби пояснити, чому російському державному медіа не місце серед інформаційних ресурсів цивілізованого світу. 

Заклики до геноциду України та мова ворожнечі

  • RT Россия, програма «Антонимы» 

«Це була б ідеальна карта без України. України, наприклад, в складі Росії. Волелюбна, горда нація, що томиться під гнітом злісної та темної імперії»,  —  заявив в етері програми «Антонимы» з нещодавнього часу вже колишній директор російськомовного каналу RT, пропагандист Антон Красовський.  

Пізніше цей фрагмент відео про «карту без України» також поширила у себе в Telegram-каналі 16 лютого 2021 року головна редакторка RT Маргарита Симоньян. Таким чином, продовжуючи пропагувати подібний меседж через власні канали та висловлюючи схвальну підтримку словам Антона Красовського.

  • RT Россия, 2022

Схвалення дій пропагандиста Антона Красовського редакцією RT призвело лише до посилення геноцидних закликів щодо України. Прямий заклик до геноциду українських дітей прозвучав від  того ж таки Антона Красовського вже у жовтні 2022 року. В етері телеканалу RT Россия пропагандист закликав «топити та спалювати українських дітей».  

«А прям топити таких [дітей] треба було в Тисині. Прям ось там, де «плине Кача». Ось прям топити цих дітей, топити прямо у Тисині. […] Ось прям сказав, що москалі окупували і одразу прям кидаєш у річку з буйною течією. […] І там [у Карпатах] кожна хата називається смерекова хата. І ось прямо в цю смерекову хату забивати і палити там»,  — заявив він. 

Цей кейс виявився настільки резонансним, що RT спочатку вирішили «зупинити співпрацю» з Красовським, аби формально не мати стосунку до цієї заяви. Проте не минуло й кількох тижнів після звільнення, як RT повернув Красовського в ефір: 1 листопада відбулась трансляція чергового фільму з серії «Росія: XXI сторіччя», який був присвячений російському спорту за часів правління президента Путіна. Автор та ведучий фільму, як не дивно, той же таки Антон Красовський. 

Таке повернення в етер RT пропагандиста підтверджує справжні наміри медіакомпанії, які абсолютно співзвучні з закликами самого Антона Красовського.      

  • RT Россия, 2022

Заклики пропагандиста Антона Красовського непоодинокі. До цього своє захоплення він висловлював щодо масованих російських ракетних обстрілів України 10 жовтня. Нагадаємо, що внаслідок обстрілу того дня  відбулися влучання в пішохідно-велосипедний міст у центрі Києва, дитячий майданчик та пошкоджено університет Шевченка, філармонію і два музеї. Пропагандист Антон Красовський в етері RT Россия так прокоментував події: «Я танцював на балконі від радості, прочитавши ці новини. [...] Але насправді це те, що Росія чекала. […] Ми хочемо ось так. Ми хочемо ось так щодня. Ми хочемо, щоб вся Росія, кожна російська людина бачили, що ми перемагаємо». 

Поширення фейків, конспірологічних теорій

  • RT Spanish, інтерв'ю «Карлоса» щодо МН17, 2014 

Після збиття боїнга МН17 російська пропаганда спробувала перекласти всю провину на Україну. 

Одним із прикладів таких спроб став так званий «Карлос» - ймовірний іспанський авіадиспетчер, який стверджував, що працював у київському аеропорту під час трагедії. У його інтерв’ю для RT Spanish він звинуватив Україну у збитті авіалайнера.

Згодом після розслідувань таких заяв виявилося, що «Карлос» ніколи не працював диспетчером і збрехав про трагедію за гонорар від РФ у розмірі 48 000 доларів.

Фото Карлоса під час інтерв’ю, яке транслювалося на RT Spanish у травні 2014 року. Джерело: the
Фото Карлоса під час інтерв’ю, яке транслювалося на RT Spanish у травні 2014 року. Джерело: the "Catch Carlos if you can" investigation website.
  • RT America, «5G  —  небезпечний експеримент над людством», 2019

Редакції RT також є великими прихильниками конспірологічних теорій. Наприклад, у травні 2019 року американська редакція RT оприлюднила повідомлення про те, що «технологія 5G – технологія, яка має значно підвищити швидкість і чутливість бездротових мереж – може вас просто вбити».

У сюжеті RT America під назвою «Небезпечний експеримент над людством», йдеться про «страшні загрози здоров’ю» сигналів 5G, зокрема, підвищений ризик цілої низки захворювань, включаючи рак мозку, безпліддя, аутизм, пухлини серця та хворобу Альцгеймера.

 

Підрив довіри до системи охорони здоров’я через маніпулювання темою COVID-19

  • RT English, 2021

У розпал пандемії коронавірусу RT надавали слово на своїх медіамайданчиках «експертам», які дискредитували карантинні обмеження та поширювали антивакцинаторські погляди, одночасно з тим надалі дискредитуючи політику Заходу в обмежувальних заходах через пандемію.

  • RT France, 2021

Крім того, російська пропаганда запускала цілі дискредитаційні кампанії проти розроблених вакцин, що пройшли перевірку та довели ефективність, аби просувати власну «Супутник V». Наприклад, стаття, яку RT France опублікувала 23 квітня 2021 року, була якраз у межах російської операції впливу проти вакцини Pfizer від COVID-19. 

  • RT America, 2021

Дискредитувала російська пропаганда й іншу вакцину - Moderna. У статті під назвою «Moderna’s Covid-19 jab got the «best vaccine» award — from a US-dominated Vaccine Congress stuff with corporate goons», що вийшла у травні  2021 року на RT America, стверджувалося, що російська вакцина «Спутник V» від COVID-19 «продемонструвала ефективність».

Дискредитація демократичних виборів

З допомогою RT дискредитації з боку російської пропаганди зазнавали більшість демократичних виборів. Наприклад:

  • RT English, вибори до Європейського парламенту 2019

  • RT English, президентські вибори в Україні 2019

Новина, яку опублікували після оголошення результатів другого туру президентських виборів в Україні у квітні 2019 року  —  один із прикладів дискредитації українських демократичних виборів. У новинній публікації кожен вислів з вітання президента США, що наголошував на демократії, вільному і чесному волевиявленню народу України, взято в лапки, як такі, що мають піддаватися сумніву. Разом з тим пропагандисти додають, що самі вони «не визнають легітимність результатів виборів». 

  • RT America, президентські вибори в США 2020

У статті за грудень 2020 року RT висунув необґрунтовані заяви про фальсифікації на президентських виборах у США 2020 року, на яких переміг демократ Джо Байден. У статті описувалося відео з камер спостереження, яке Руді Джуліані, тодішній особистий адвокат президента Трампа, представив на слуханні в суді США, щоб продемонструвати заяви Трампа про фальсифікації виборів у американському штаті Джорджія під час президентських виборів 2020 року.

Розпалювання ворожнечі до Заходу

  • Ruptly TV, «масове спалювання прапору ЄС», 2021

Цей кейс є яскравим прикладом того, як RT використовується пропагандистами для підсилення меседжу та більшого поширення дезінформації. Передісторія полягала в тому, що після 5 липня 2021 року російські наративи звинувачували Захід у ескалації ситуації в Грузії та спричиненні громадянських заворушень. Риторика грузинських прокремлівських ЗМІ, таких як «Alt-Info» та «Georgia and World», стала більш наполегливою, націлившись на західних дипломатів, а також на ЄС і США загалом, погрожуючи більш жорстокими нападами.

Один із ведучих ультраправого «Alt-Info» прямо закликав своїх прихильників до вандалізму, підбурюючи їх спалити прапор ЄС і завантажити відео на Facebook. У результаті прихильник ультраконсервативного, прокремлівського політичного діяча Левана Васадзе та його партії спалили прапор ЄС на знак протесту проти нібито образи грузинських святих.

Російські державні ЗМІ, як-от RT, одразу ж підхопили цю тенденцію та показали людей, які спалювали прапор ЄС у різних європейських країнах у різний час, створюючи враження, що настрої проти ЄС є широко поширеними.

Окрім наведених вище кейсів, російська пропаганда використовувала закордонні редакції RT для маніпулювання подіями у Сирії, кейсами Навального, Скрипалів, протестними рухами «жовтих жилетів» у Франції тощо. 

Також відбувається постійна дискредитація ЄС, НАТО та інших міжнародних інституцій й організацій. Поширюються нездорові вигадки наявності «фашизму», «нацизму», «тероризму», «русофобії» в Україні та у країнах-партнерах.

Більше з прикладами відвертих фейків RT можна ознайомитися у базі даних EUvsDisinfo, а також у звіті NewsGuard, у якому зібрані дискредитаційні та дезінформаційні заяви, статті, відеосюжети, що поширювалися, зокрема, через RT America.

Усі наведені в цьому матеріалі кейси вказують на далеко не помилкові та не поодинокі дезінформаційні кейси. Це все цілеспрямовані пропагандистські кампанії Кремля, цілями яких може стати будь-яка країна, політична сила чи навіть окрема особа. Медіакомпанія RT, яка від початку була створена свідомо дезорієнтувати світову спільноту, зараз не припинить робити це добровільно. Єдиний спосіб припинити її шкідливий інформаційний вплив — це примусово припинити споживання пропагандистської інформації RT через скасування його трансляцій.

Ірина Субота, аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-