Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Вакцинувався від грипу - і чекай Різдва та Перемоги здоровеньким

Вакцинувався від грипу - і чекай Різдва та Перемоги здоровеньким

Укрінформ
От якби нам  універсальну вакцину від грипу та COVID-19 - одну на все життя! Та поки її немає, щеплюйтеся, чим є: це приємніше, ніж робити цибулеві ванни чи ін'єкції віскі під шкіру...

Коли на прийомі я ділюся з пацієнтами своєю таємною мрією, то дехто відверто не розуміє: «Лікарю, що за мрії такі – про вакцини?»

А мрію я про вакцину, яка буде захищати одразу від грипу і COVID-19, да ще й так, щоб робилася щорічно від нових вірусних модифікацій.

Бо погані віруси, з якими я вже порівнювала русню, постійно щось  вигадують. Наші вороги то Shahed-136 по нас запустять, то Meraj-521 збираються закупити, а то й крилату ракету або авіабомбу скинуть. А якщо знати заздалегідь – чого саме чекати, то й підготувати належну відповідь можна скоріше.

Приблизно так і вірус себе поводить. «Вигадає» собі новий якійсь білок, змінить щось у оболонці – і ось він вже поновлений, готовий до руйнувань, і антитіл до нього в нашому організмі ще нема.

Дехто каже: ну якщо ми знаємо що саме змінить вірус в цьому сезоні,  то як ми можемо до цього підготуватися, та ще й вакцину якусь створити.

А як ми готуємося зустрічати нові смертельні «сюрпризи» від ворога? Володіючи інформацією про старі методи та зброю, даними розвідки і математичним аналізом – можемо бути готові!

Вчені по всьому світу уважно стежать за новими «вибриками» вірусу грипу. Тому що пам’ятають, що в 1918 році від грипу померло 20 млн людей (як і ми будемо пам’ятати про наші втрати і руйнування ще довго після перемоги).  Вчені спостерігають і як тільки бачать певні тенденції – одразу створюють комбінацію антигенів для вакцини нового сезону. І починають вакцинацію, намагаючись встигнути до листопада. Тому що, як показують дослідження, – щеплення в цей період діють максимально ефективно. А треба ж ще 2 тижні, щоб виробилися антитіла!

Наприклад, я щепилася пару тижнів тому, як тільки з’явилася перша вакцина, і в моєму випадку це була корейська вакцина Джі Сі Флю. До речі, ви знали, що назва грипу  (англ. flu, італ. influence) первинно вказувало на вплив зірок, бо саме з астрологією пов’язували походження вірусу? Звісно, все це притягнуто за вуха. Бо віруси приходять до нас тоді, коли найбільш вдалі їх модифікації (штами) знаходять «дірки» в імунному захисті. І нічого, що про деякі зірки і планети в 15 столітті ще навіть не здогадувалися, але людині з магічним мисленням і  без того все зрозуміло: вірус – від впливу зірок. Або «зірки так стали»!

А яких тільки «методів лікування» не існувало до вакцинації! Лише 100 років тому хворим пропонували ін’єкції віскі під шкіру, або - в себе, після гарячої ванни (розумію, що комусь і зараз подобається, але краще так не робити). Прописували навіть цибулеві ванни! А для профілактики грипу одна відома компанія-виробник зубної пасти, яка існує і зараз, рекомендувала не носити тісне взуття і одяг. В цьому було багато сенсу, але, на жаль, від грипу не рятувало.

Ситуація змінилася після впровадження масової вакцинації. А вакцинація проти грипу разом з епідемією COVID взагалі звела захворюваність грипом нанівець взимку  2020-21 року! Так буває, це явище має назву «інтерференція» (не плутайте з «конкуренцією», це виключно про людей, а у вірусів інші стосунки).  

Але не можна розслаблятись, так буде не завжди. Біда може прийти звідки не очікуємо, допоки останній вірус не покине цю планету (а це навряд чи колись станеться). Віруси будуть вигадувати щось нове, навіть якщо нам здається, що вони вже не викликають важких захворювань.

Тому моя мрія і була про спільну вакцину проти грипу і COVID. Але це поки ще так и залишається мрією. Бо вакцини відносяться до різних типів і діють по-різному. Також не буває такого, що ви вакцинувалися від грипу, а вакцина працює і від коронавірусу також. Саме тому щорічну вакцинацію від грипу я вже зробила, а тепер збираюся на другу ревакцинацію від COVID (вже четверта по рахунку). І це тільки в цьому сезоні!

Що мені це дає? Безпеку і передбачуваність. Від грипу кожен рік  я щеплюсь з моменту влаштування у Добробут, тобто більше 10 років поспіль. І дуже радію тому, що маю таку можливість – весь сезон ГРВІ мати гарантований захист.

Я точно знаю, що  якщо в жовтні  я зроблю щеплення від грипу, то я не захворію в листопаді-грудні, коли повно роботи, не зіпсую собі та рідним Різдво та Новий рік, у лютому буду вітати з днем народження доньку і чоловіка, а в березні – зустрічати весну і Перемогу. І весь цей час – працювати, щоб мати можливість донатити задля Перемоги куди тільки зможу.

Я точно не матиму ускладнень, навіть якщо вірус грипу вирішить, що я йому подобаюсь. А ще я не витрачатиму багато грошей на лікування («від горла» допомагають і звичайні карамельки, до речі). Ось що мені дає вакцинація. Те саме дасть вона і вам.

  

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-